Film Mustang, eden od letošnjih nominirancev za oskarja za najboljši tujejezični film, je podelitev cezarjev sklenil s štirimi kipci. Na fotografiji režiserka Deniz Gamze Erguven in scenaristka Alice Winocour. Foto: EPA
Film Mustang, eden od letošnjih nominirancev za oskarja za najboljši tujejezični film, je podelitev cezarjev sklenil s štirimi kipci. Na fotografiji režiserka Deniz Gamze Erguven in scenaristka Alice Winocour. Foto: EPA
Michael Douglas
Michael Douglas je vzdignil nagrado za življenjsko delo.

prizadeva vzgojiti svoji najstniški hčerki. Film je med drugim prejel cezarja za najboljši film in najbolj obetavno igralko. Po štiri priznanja 41. podelitve pa so šla v roke ekip filmov Mustang in Marguerite.

Mustang, zgodba francosko-turške režiserke Deniz Gamze Erguven o petih sestrah s turškega podeželja, ki so prisiljene v dogovorjeno poroko, je nagrajena za najboljši prvenec, najboljši izvirni scenarij, najboljšo fotografijo in najboljšo izvirno glasbo. Marguerite režiserja Xavierja Giannolija o operni pevki (zgodba delno temelji na življenju Florence Foster Jenkins) je prejela cezarja za najboljšo igralko (Catherine Frot), za najboljši zvok, najboljšo kostumografijo in najboljšo scenografijo.

Za najbolj obetavno igralko je nagrajena 26-letna igralka Zita Hanrot, tretjega cezarja pa je Fatima prejela za najboljši prirejeni scenarij. Za režijo je bil nagrajen Arnaud Desplechin za zgodbo o antropologu iz Tadžikistana Trije spomini na mladost.

Dobitnica cezarja za najboljšo igralko Catherine Frot je bila za najpomembnejše francoske filmske nagrade nominirana že desetkrat, leta 1996 pa kipec prejela za stransko vlogo. Med igralci je najvišje priznanje prejel Vincent Lindon za vlogo v filmu Zakon trga, neprizanesljivi drami o brezposelnosti, ki jo je režiral francoski režiser Stephane Brize. Zanjo je bil Lindon lani že nagrajen na filmskem festivalu v Cannesu.

Med animacijami slavil Mali princ
Za najboljši tujejezični film so nagradili Alejandra Gonzáleza Iñárrituja za Birdmana, s katerim je lani slavil na oskarjih, kjer se bo jutri potegoval s Povratnikom. Za najboljši animirani film so v Parizu izbrali Malega princa, katerega režijo podpisuje Mark Osborne.

Za življenjsko delo so nagradili hollywoodskega igralca Michaela Douglasa. "S tem je tako, kot s francosko kuhinjo. Če želiš pripraviti okusno jed, potrebuješ odlične sestavine. Za odličen film pa so potrebni izvrsten scenarij, odličen režiser in izjemni igralci," je povedal zvezdnik ob prevzemu nagrade in dodal, da je imel sam priložnost, da je bilo skoraj vselej prisotno vse troje.