Kot so zapisali v izjavi, so zvezdnico v njenem psolednjem počivališču obdali z obilno odejo dišečih gardenij, vijolic in lilij. Foto: Reuters
Kot so zapisali v izjavi, so zvezdnico v njenem psolednjem počivališču obdali z obilno odejo dišečih gardenij, vijolic in lilij. Foto: Reuters
Elizabeth Taylor
Ljubitelji filmov Elizabeth Taylor po vsem Hollywoodu polagajo cvetje zvezdnici v spomin. Foto: Reuters

Od filmske ikone 20. stoletja Elizabeth Taylor so se v manjšem krogu še zadnjič poslovili, ko so jo položili k večnemu počitku na pokopališču 'zvezd' v Memorial Park v Glendalu.
Prav tam, kjer so pred nekaj manj kot dvema letoma pokopali njenega dobrega dolgoletnega prijatelja Michaela Jacksona, se je na slovesu od igralke nepozabnih vijoličastih oči na kakšno uro trajajoči slovesnosti poslovilo približno štirideset žalujočih.
Taylorjevo, ki je zaradi odpovedi srca umrla v sredo v bolnišnici v Los Angelesu, obdana s svojimi štirimi otroki, so pokopali dan pozneje, saj se po judovskem običaju pokojne pokoplje v 48 urah po smrti. Lepotica, ki je v življenju kar osemkrat vstopila v zakonski stan, je v judovsko vero prestopila pred poroko z Eddiejem Fisherjem leta 1959.
Ob besedah poezije pod marmornatim angelom
Pogrebna slovesnost se je začela s poezijo, ki so jo recitirali igralec Colin Farrell in člani Elizabethine družine, njen vnuk pa je zaigral Amazing Grace. Položili so jo v Veliki mavzolej pod marmorno skulpturo, ki je nastala po navdihu italijanskega renesančnega mojstra Michelangela.
Še vedno v družbi največjih zvezdnikov
Znamenito pokopališče je tudi poslednje počivališče zvezd, kot so Clark Gable, Jean Harlow, W. C. Fields, Red Skelton, Gracie Allen, Walt Disney in Nat King Cole. Zdaj se jim je pridružila še zvezdnica filmov BUtterfield 8, Kdo se boji Virginie Woolf? in Kleopatra, dvakratna oskarjeva nagrajenka, zvezdnica, ki je bila znana tudi po svojem dobrodelnem prizadevanju, zlasti v boju proti aidsu.
Pred pokopališčem so se poleg oboževalcev zbrali številni novinarji, ki so za sedem ameriških televizijskih hiš spremljali dogajanje ob slovesu zadnje velike dive zlate dobe Hollywooda.
Elizabeth Taylor je zapustila dve hčerki, Maria Burton-Carson in Liza Todd-Tivey, dva sinova, Christopherja in Michaela Wildinga, ter deset vnukov in štiri pravnuke.