Eden izmed filmov, ki ga bodo prikazali v Slovenski kinoteki v sklopu tedna možganov, je tudi nemški Eksperiment (Das Experiment), ki temelji na resničnem
Eden izmed filmov, ki ga bodo prikazali v Slovenski kinoteki v sklopu tedna možganov, je tudi nemški Eksperiment (Das Experiment), ki temelji na resničnem "stanfordskem eksperimentu" - psihološkem poskusu, ki so ga izpeljali v ZDA. Skupina znanstvenikov se je odločila izpeljati test z dvajsetimi prostovoljci, ki so jih razdelili v dve skupini. Osem jih je igralo zaporniške čuvaje, dvanajstim pa je pripadla vloga zapornikov. Poskus se kmalu sprevrže in dobi tragično noto. Filmu bo sledilo predavanje slovenskega psihologa Janeza Bečaja. Foto:
Kraljev govor
Film Kraljev govor je po svetu v blagajno prinesel 414 milijonov evrov in osvojil štiri oskarje, tudi najbolj cenjenega za najboljši film. V kinoteki ga bodo predvajali v ponedeljek, 12. marca, ob 20. uri, projekciji pa bo sledilo predavanje Ilke Zupanič Dougan. Foto: Kolosej

Teden možganov z različnimi dogodki, med katerimi so tudi projekcije filmov v Slovenski kinoteki, že deveto leto zapored prireja SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Kot prejšnja leta se bodo tudi tokrat sredi marca v Ljubljani in drugje po Sloveniji zvrstile številne nevroznanstveno obarvane dejavnosti.

O komunikaciji možganov v več slovenskih mestih
V sklopu dogodkov ob tednu možganov bodo v Slovenski kinoteki predvajali osem filmov - prvi bo Kraljev govor (The King's Speech) v ponedeljek, 12. marca, ob 20. uri, projekciji pa bo sledilo predavanje Ilke Zupanič Dougan. V torek, 13. marca, bo ob 13. uri najprej na sporedu Brodolom (Cast Away) s predavanjem Mateja Černigoja, ob 17. uri pa Praznovanje (Festen), ki ga bo pospremilo predavanje Maje Rus Makovec. Tudi v sredo bosta na programu dve filmski projekciji in predavanji: Let nad kukavičjim gnezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest) ob 13. uri (sledi predavanje Vita Flakerja) in Kocka (Cube) ob 18. uri, sledilo ji bo predavanje Vida Voduška. Film Eksperiment (Das Experiment), ki mu bo sledilo predavanje Janeza Bečaja, bodo v Slovenski kinoteki predvajali v četrtek, 15. marca, ob 13. uri, isti dan ob 18. uri pa bo projekcija filma Popotovanje cesarskega pingvina (La marche de l'empereur), ki jo bo pospremilo predavanje Tineta Valentinčiča. Zlovešči otok (Shutter Island) bodo kot zadnjega izmed filmov v sklopu tedna možganov predvajali v petek, 16. marca, ob 13. uri, projekciji pa bo sledilo predavanje Boruta Škodlarja.
Letošnji teden možganov nosi naslov Komunikacija v možganih, možgani v komunikaciji, zato bo zanimiv za širok krog občinstva, saj komunikacija predstavlja temelj našega vsakdanjega delovanja. Osrednji dogodki se bodo letos odvijali v Ljubljani na dveh lokacijah: skoraj vsak dan bodo začeli s predvajanjem filmov in kratkimi spremljajočimi predavanji v Slovenski kinoteki, v zgodnjem popoldnevu bodo sledila predavanja in delavnice v atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC-SAZU), zvečer pa se bodo udeleženci znova srečali ob filmu in zanimivem predavanju v Kinoteki. Predavanja in delavnice bomo izvedli tudi v drugih slovenskih mestih - v Mariboru, Novem mestu, Kopru, Grosupljem, Novi Gorici, Velenju, Murski Soboti in Radovljici.