Cruise se bori za pozitivno podobo scientologije. Z vsemi sredstvi? Foto: Reuters
Cruise se bori za pozitivno podobo scientologije. Z vsemi sredstvi? Foto: Reuters
Trey Parker in Matt Stone
Animirani junaki iz South Parka obljubljajo boj na življenje in smrt. Foto: EPA
Tom Cruise
Cruise velja za enega najvplivnejših ljudi v Hollywoodu. Foto: Reuters

Cruise, goreči pripadnik scientološke cerkve, naj bi družbi Paramount zagrozil z nesodelovanjem pri promociji filma Misija: Nemogoče 3, če se televizijski program Comedy Central ne bo odpovedal predvajanju epizode serije South Park, v kateri se liki norčujejo iz scientološke cerkve. Epizode z naslovom Trapped in a Closet (Ujet v omari) res niso predvajali.

Čeprav so tako Cruisovi predstavniki kot tudi tiskovni predstavniki družbe Paramount zanikali igralčevo 'izsiljevanje', zaradi vsem znanega izjemnega igralčevega vpliva v Hollywoodu govorice o 'zaroti' niso poniknile. Pa ne le zaradi zvezdnikovega vpliva, ampak tudi zaradi njegove v javnosti že večkrat razkrite predanosti naukom scientološke cerkve. Cruisova verska gorečnost naj bi bila tudi eden izmed razlogov za razpad njegovega zakona z Nicole Kidman, ki naj bi scientološki cerkvi zaupala precej manj kot zvezdnik znanstvenofantastične trilogije Misija: nemogoče.

Bitka se šele začenja ...
Avtorja danes že skoraj kultne animirane serije Trey Parker in Matt Stone sta se na odpoved predvajanja epizode odzvala v slogu svojih junakov: "Torej, scientologija, dobila si to bitko, a bitka za Zemljo, ki se bo vlekla milijon let, se je komaj začela." In kakšno opravičilo so 'skovali' pri televizijski družbi Comedy Central? Družba je v izjavi za javnost zapisala, da je vzrok za neprijetni dogodek v še neprijetnejšem dogodku. To je odločitev pevca soula Isaaca Hayesa, ki je v seriji 'z glasom obdaril' lik Chefa, da zapusti ekipo Southa Parka. V spomin na dolgoletnega sodelavca se je Comedy central odločil, da namesto nove epizode predvaja dve stari, ki naj bi dobro ponazarjali Hayesovo delo. Ljudje bi jim morda celo verjeli, a kaj, ko je tudi Isaac Hayes pripadnik scientologije. Zato seveda ni bilo mogoče preprečiti govoric, da je tudi Hayesov odhod posledica norčevanja iz te v Hollywoodu tako zelo priljubljene vere. Še posebej, ker je Hayes sam kot eno izmed 'spodbud' za odpoved nadaljnjega sodelovanja navedel nespoštljiv odnos do religij.

Posebna obravnava le za scientologijo
Umik epizode, v kateri se avtorja odkrito norčujeta iz scientologije, katere ustanovitelj L. Ron Hubbard se med drugim ukvarja celo s pisanjem znanstvene fantastike, postane še toliko bolj v nebo vpijoč, če se ozremo v skoraj desetletno zgodovino serije South Park. Od leta 1997 so se na ekranih zvrstile šale na račun skoraj vseh glavnih religij sveta. 'Na udaru' so bili katoliki, judi, muslimani, mormoni in budisti. V eni epizodi sta se zaradi različnih predstav glede sporočila krščanstva spopadla celo Jezus Kristus in Božiček. Pa epizode niso 'vrgli v skladišče'.