'Ustvarjanje filmov zame ni nadomestek za terapijo, ustvarjam jih zato, da ljudem ponudim svoj pogled na svet, da jih spodbudim k drugačnemu razmišljanju, da jih pritegnem v dialog in pri tem, upam, tudi zabavam. Zdaj znam bolje ubesediti, kakšni natančno so moji simptomi, saj Kamenje v mojem žepu obsega šest kamnov, od katerih vsak predstavlja enega od simptomov depresije, sama pa sem jih morala poimenovati,' je o svojem animiranem filmu pravi Signe Baumane. Foto: Animateka
'Ustvarjanje filmov zame ni nadomestek za terapijo, ustvarjam jih zato, da ljudem ponudim svoj pogled na svet, da jih spodbudim k drugačnemu razmišljanju, da jih pritegnem v dialog in pri tem, upam, tudi zabavam. Zdaj znam bolje ubesediti, kakšni natančno so moji simptomi, saj Kamenje v mojem žepu obsega šest kamnov, od katerih vsak predstavlja enega od simptomov depresije, sama pa sem jih morala poimenovati,' je o svojem animiranem filmu pravi Signe Baumane. Foto: Animateka
Animateka
Razstava Srečni Akijev nasmeh se bo osredotočila na motiv prepoznavnega avtorjevega motiva, ki širi skrajno nalezljivo in nevarno vedrino. Nasmejani virus razstavnega projekta se bo iz Galerije razširil še v Kinodvorovo Kavarno in na številne lokacije po prestolnici. Foto: Animateka.si
Projekt Re-cycling vključuje 10 animatorjev iz različnih evropskih držav. Vsak izmed njih bo ustvaril enominutno animacijo z risanjem neposredno na film; Slovenijo pri tem zastopa Špela Čadež. Sodelujoči avtorji niso specializirani v tehniki risanja na film, kar jih postavlja v enakopraven položaj in jim daje priložnost, da preizkusijo svoje sposobnosti. Foto: Animateka
Za uvod v festival vas v galeriji Vžigalica čaka razstava Nemški animirani film, ki je na enem mestu zbrala številne plakate, kulise iz filmov in seveda animirane filme. Na sliki je prizor iz filma Stiks - animirani film o podzemlju, ki ga je ustvaril Aike Arndt. Foto: Galerija Vžigalica

Pred projekcijo latvijskega filma - tega si bo mogoče ogledati ob 19.00 - bo ob 17.00 na vrsti še program Slon, ki ga bo uvedla projekcija brazilskega celovečernega animiranega filma Deček in svet, ki ga podpisuje Ale Abreu, večer pa bo sklenil film Re-Cycling. Gre za projekt Paole Bristot, ki je osem evropskih avtorjev, med njimi Špelo Čadež, povabila, naj na filmski trak napraskajo zgodbo.


Celoten program festivala najdete tukaj.

December je tradicionalno čas za nasmejane animirane podobe. Zanje bo med 8. in 14. decembrom po različnih ljubljanskih prizoriščih poskrbela 11. izdaja Animateke, tudi s pomočjo gostujočega japonskega risarja Akinorija Oišija. Program festivala bo razvejan in bogat, že danes pa ga uvaja razstava v Galeriji Vžigalica, posvečena nemškemu animiranemu filmu.

Japonski smejalčki bodo gomazeli po Ljubljani
Uvod v festival bo zaokrožilo odprtje razstave Oišija, naslovljene Srečni Akijev nasmeh. Kot napovedujejo organizatorji, bo japonski risar galerijo Kinodvora preobrazil "v svojevrsten teater sproščenega režanja". Njegova dela, ki s pomočjo iPoda tudi oživijo, bodo na ogled v kinoteki, podobice pa po 30 izložbah po Ljubljani. Oiši je gostujoči umetnik festivala, ki je v Sloveniji že dva tedna in si je prestolnico najbolj zapomnil po megli, kar pa ga ne ovira pri ustvarjanju novih veselih podob. Na Animateki se mu bodo poklonili tudi s projekcijo celovečernega filma Volčja otroka avtorja japonske anime Mamoruja Hosode.

Močan tekmovalni spored
"Letošnji program Animateke bo pokazal, da je vzhodnoevropska in srednjeevropska animacija živa, zdrava in v zelo dobri formi," je na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru napovedal programski direktor festivala Igor Prassel. O tem bodo pričali štirje "izvrstni" tekmovalni programi filma iz regije, v katere je vključenih 37 avtorskih kratkih animiranih filmov. Najboljšega bo izbrala petčlanska mednarodna žirija, nagrado, vredno 2.000 evrov, pa bo letos prvič podelila RTV Slovenija. Nagrado občinstva bo sponzoriralo Društvo slovenskega animiranega filma.

V tekmovalnem programu evropskih študentskih animiranih filmov, ki predstavlja mlade upe avtorske animacije, se bo za nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici potegovalo 50 študentov.

Med gosti tudi oskarjevka
V Ljubljano prihaja 120 festivalskih gostov. Prassel med njimi izpostavlja Suzie Templeton, ki je za animirani film Peter in volk prejela oskarja in bo v času festivala vodila delavnico animiranega filma. Med žiranti je pomemben nemški avtor Andreas Hykade, ki mu bo na festivalu posvečena retrospektiva, bo pa tudi vodil ogled razstave Nemški animirani film v galeriji Vžigalica. Nemčija bo po besedah Prassla prav poseben gost festivala, saj so poleg razstave v program vključili tudi izbor študentskih presežkov filmske akademije iz Baden-Württemberga.

Program Slon prinaša štiri tekmovalne programske sklope, prilagojene starostnim skupinam. Od letos bo občinstvo za ta sklop podeljevalo nagrado Centra ustvarjalna Evropa. V programu Družinski Slon bodo na sporedu tudi slovenske premiere celovečernih animiranih filmov Ostržek v režiji Enza d'Aloja, Lisa Limone in Maroc Orange: Drzna ljubezenska zgodba, ki ga podpisuje Mait Laas, ter Aya iz Yopougona v režiji Marguerite Abouet in Clementa Oubrerieja. Organizirane bodo delavnice animiranega filma, v goste pa prihaja tudi kolumbijsko gledališče senčnih lutk.

Animatekin izbor odslej tudi poleti?
Letošnjo izdajo bodo med drugim zaznamovali pilotski projekt za profesionalce Odprta platforma, retrospektiva Omnibus v animiranem filmu ter bogat spremljevalni program s pogovori, koncerti in delavnicami. Na Animateki razmišljajo tudi o poletni izdaji, ki bi na ljubljanske ulice pripeljala uveljavljeni festivalski jagodni izbor animiranih filmov.