Lex Luthor ima inteligenco in denar - nima pa nadnaravne moči, zato se mora Supermana po navadi lotiti s spletkarjenjem. Foto: EPA
Lex Luthor ima inteligenco in denar - nima pa nadnaravne moči, zato se mora Supermana po navadi lotiti s spletkarjenjem. Foto: EPA
Jeremy Irons
Jeremy Irons se zdi tako logična izbira za Alfreda, da je čudno, da ga ne igra že od nekdaj. Foto: Reuters
Z vključitvijo Wonder Woman v zgodbo je film en korak bližje temu, da bi pred kamero zbral celotni "Justice League", "odred" stripovskih junakov iz vesolja DC Comics: Supermana, Batmana, Aquamana, Flasha, Čudežno žensko in Zeleno svetilko. Foto: EPA
Ker se bosta križala svetova Batmana in Supermana, to pomeni, da se bosta Amy Adams in Ben Affleck znašla v istem filmu. Foto: Reuters
Samo še Henry Cavill ostaja utelešenje svoje stripovske predloge. Foto: EPA

Jesse Eisenberg, ki je bil za svojo vlogo Marka Zuckerberga v Družabnem omrežju nominiran za oskarja, si je priboril vlogo še enega neprijetnega lika: v Warnerjevem filmu bo nihče drug kot Lex Luthor, glavni sovražnik moža iz jekla.

V igralski zasedbi se Eisenbergu pridružuje še en igralec z oskarjevskim pedigrejem: Jeremy Irons (oskarja je dobil leta 1990, za filma Reversal of Fortune) bo novi Alfred Pennyworth, stari butler in zaupnik Brucea Waynea, torej Batmana. Glavni vlogi sta sicer znani že nekaj časa: Superman je še vedno Henry Cavill, Batman pa po novem Ben Affleck (odločitev, ki je razbesnela številne oboževalce Batmanove franšize).

Sicer v filmu ne bo manjkalo zvezd: vrača se Amy Adams kot Lois Lane, Perry White (urednik Daily Planeta) bo Laurence Fishburne, kot Wonder Woman pa se ekipi pridružuje izraelska manekenka Gal Gadot.

Nič ne bo z Walterjem Whitom
Snyderjeva izbira 30-letnega Eisenberga za vlogo Luthorja je, milo rečeno, nepričakovana. Že več mesecev so namreč krožile govorice, da studio Warner snubi Bryana Cranstona, ki je končal s snemanjem serije Kriva pota; oboževalci so bili ob takih in podobnih špekulacijah že silno navdušeni. Nekatere spletne strani so celo že poročale, da je vloga Cranstonu tudi uradno oddana, čeprav je sam igralec izrecno potrdil, da gre zgolj za govorice.

Več kot le groba sila
Zack Snyder si je Luthorja namreč zamislil čisto drugače: "Lex Luthor velja za Supermanovega najbolj zloglasnega sovražnika; na slabem glasu je že od leta 1940," je režiser zapisal v svojo uradno izjavo. "Pri Lexu je najboljše to, da obstaja zunaj meja stereotipnih predstav o zlikovcu. Gre za kompleksen in in sofisticiran lik, ki je po zaslugi svoje inteligence, denarja in uglednega položaja eden redkih smrtnikov, ki se dejansko lahko uprejo neverjetni Supermanovi moči. Z Jessejem v tej vlogi bomo lahko raziskali to dinamiko, obenem pa lik odpeljali v kakšno novo in nepričakovano smer."

Siva eminenca in očetovski lik
Izbira Jeremyja Ironsa za Alfreda je dobrodošla, čeprav gotovo ne šokantna - brez izjeme gre za dostojanstvenega, sivolasega gospoda; v trilogiji Christopherja Nolana je bil to Michael Caine, pred njim pa zdaj že pokojni Michael Gough (v Batmanu Tima Burtona, nadaljevanju Batman Returns, in še dvema manj uspešnima nadaljevanjema). Snyder je vseeno prepričan, da bo Irons v vlogo Wayneovega zaščitnika in Batmanovega pribočnika vnesel nekaj svežine: "Vsi vemo, da je Alfred najtesnejši prijatelj, zaveznik in mentor Brucea Wayna, dostojanstven čuvaj in očetovski lik. Je absolutno nepogrešljiv element v krhki strukturi, ki Bruceu omogoča levitev v Batmana. V čast nam je, da imamo tako prekaljenega in nadarjenega igralca v vlogi moža, ki vodi in ščiti skoraj nepredirljiv oklep, v katerega se zavija Bruce Wayne."

Počakati bomo morali še leto in pol
Še vedno nenaslovljeni "skupni" film Supermana in Batmana bo vsebinsko nadaljevanje lanskega poletnega spektakla Jekleni mož. Sprva je bila premiera napovedana za julij naslednjega leta, a so jo pred kratkim potisnili še eno leto naprej, na maj 2016. Nekaj prizorov za film so sicer že posneli.

Bomo priča drugačnemu Lexu?
Privrženci Supermanove sage so sicer navajeni na lik vase zaverovanega, osornega Lexa Luthorja, pa naj je bil to Gene Hackman (proti Christopherju Reevu kot Supermanu v filmu Richarda Donnerja), sociopatski, pretirani Kevin Spacey (Superman Returns) ali pa celo nekdanji najboljši prijatelj, ki se prelevi v sovražnika (Michael Rosenbaum v seriji Smallville).

Tudi v stripih je bil Lex Luthor od nekdaj lik, ki je izžareval moč, odločnost in karizmo - Eisenberg, po drugi plati, pa je znan po tem, da iz njega kar sevajo napetost, živčnost in okornost v družabnih položajih. Zato je bil odličen kot prebrisani, a introvertirani Mark Zuckerberg - a morda ne bo všeč tistim, ki od filmov pričakujejo čim večjo zvestobo stripovskim predlogam. Zanimivo bo videti, ali si je Snyder zamislil novega, drugačnega Luthorja, ki svoje "zlobe" ne črpa iz nadutosti, ampak iz dvoma in skritih manjvrednostnih kompleksov.