Po mnenju ekipe zavoda je prenašanje celotne odgovornosti za nastalo stanje na Zavod Udarnik 'ali popolno nepoznavanje področja kinematografije ali slabonamerna manipulacija'. Foto: Zavod Udarnik / Boštjan Lah
Po mnenju ekipe zavoda je prenašanje celotne odgovornosti za nastalo stanje na Zavod Udarnik 'ali popolno nepoznavanje področja kinematografije ali slabonamerna manipulacija'. Foto: Zavod Udarnik / Boštjan Lah

Je žalitev za petletno odrekanje in delo celotne ekipe, ki je delovala in vztrajala v skoraj nemogočih pogojih ter prej šest let propadajočo dvorano z minimalnimi sredstvi držala pri življenju

Ekipa Zavoda Udarnik o mnenju komisije
Udarnik
V Zavodu Udarnik med drugim poudarjajo, da so občino stalno opozarjali na nujnost digitalizacije in tehnične nadgradnje zastarele dvorane. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz zavoda, so zgroženi, da so znova šele proti koncu leta izvedeli, da ne bodo dobili plačila za izvedeno delo, prav tako so zaradi očitno pristranskih rokov za pritožbe v Zavodu Udarnik zgroženi nad obrazložitvijo odločitve pristojne občinske komisije, ki zavrača njegovo programsko sofinanciranje v letu 2015.

"Ocene komisije so pavšalne in neutemeljene"
"Ko smo 11. novembra prejeli mnenje komisije, ki je o sofinanciranju odločala, smo bili zaprepadeni in užaljeni nad popolnim nepoznavanjem realnega stanja in delovanja zavoda, mnenje pa je tudi strokovno neutemeljeno in neargumentirano. Pavšalnih ocen komisije, ki brez jasnih pojasnil piše, da je poročilo o delovanju zavoda 'nepopolno, netransparentno in delno zavajajoče', kar naj bi celo 'nazorno' pričalo 'o neresnosti prijavitelja', ne temelji na realno ugotovljenem stanju in ni podprto z nobenim elementom iz poročila samega. Je žalitev za petletno odrekanje in delo celotne ekipe, ki je delovala in vztrajala v skoraj nemogočih pogojih ter prej šest let propadajočo dvorano z minimalnimi sredstvi držala pri življenju,"
sporočajo iz zavoda Udarnik.

Občina: v Udarniku so pri oddaji poročila zamujali več kot pol leta
Na občini pojasnjujejo, da so v Udarniku močno zamujali pri oddaji poročila, na podlagi katerega se je komisija odločala o sofinanciranju. "Rok za oddajo zaključnega poročila za leto 2014 je bil do konca meseca februarja 2015. Urad za kulturo in mladino jih je po zamujenem roku še trikrat pozval k oddaji poročila in zato tudi podaljšal mandat omenjeni komisiji. Po prejetju poročila meseca oktobra ga je komisija obravnavala in podala odločitev, da se v letu 2015 ne izvede predlagano financiranjo," so pojasnili iz občine. Vsebinsko odločitve niso pojasnjevali.
Odgovornost ni le na strani Udarnika
V zavodu Udarnik menijo, da je prenašanje celotne odgovornosti za nastalo stanje, ko v Mariboru zaradi neizvedene digitalizacije ni več mogoče prikazovati art kino produkcije in kinotečnega programa, na Zavod Udarnik "ali popolno nepoznavanje področja kinematografije ali slabonamerna manipulacija".

Občino so ves čas opozarjali na nujnost digitalizacije in tehnične nadgradnje zastarele dvorane, poudarjajo. "Za prijavo na infrastrukturne razpise za digitalizacijo je med drugim potrebna tudi ureditev lastništva z Družbo za svetovanje in upravljanje in pismo o nameri Mestne občine Maribor, da želi kot partner pristopiti k projektu. Ne na enem ne na drugem področju se ni premaknilo nič, zato je Maribor trenutno ostal brez aktualne art filmske produkcije in rednega kinotečnega programa, ki ga je v odličnem sodelovanju s Slovensko kinoteko razvil prav Zavod Udarnik," so dodali.

"V urbani strategiji predviden mnogo dražji Mestni kino"
Povedali so še, da je bil med člani komisije tudi Bojan Labovič iz občinskega urada za kulturo in mladino, "ki je že leta 2012 izkazal jasno namero, da v mestu z javnim denarjem odpre svoj mestni kino". Projekt pa naj bi bil omenjen tudi v trajnostni urbani strategiji, ki jo trenutno pripravljajo na občini. "Njegov projekt Mestnega kina je vreden 1,4 milijona evrov, kar je več kot desetkratnik sredstev, ki jih je Zavod Udarnik v petih letih prejel od Mestne občine Maribor," so še navedli v omenjenem zavodu.
Lokalni programi kulture v okviru proračunskih in organizacijskih zmožnosti
Na občini teh navedb niso neposredno komentirali. "V okviru proračunskih zmožnosti bomo poskušali izpolniti cilje v lokalnem programu kulture, kar pomeni, da bomo skušali zagotoviti višja sredstva za izvajanje tega programa in takšno obliko organizacije, ki bo omogočala tudi pridobitev digitalne opreme. V modelih, ki so na voljo, so tudi takšni, ki ne izključujejo nevladnih organizacij," so navedli.

Poudarili so, da želijo z vsemi izvajalci v javnem interesu še naprej sodelovati in jim omogočiti razvoj v okviru zmožnosti, pri čemer so mehanizmi za delovanje javni razpisi. "Zavedamo se problematike poznega financiranja in pripravljamo rešitve, da bi se ta problem izboljšal," so še dodali.

Je žalitev za petletno odrekanje in delo celotne ekipe, ki je delovala in vztrajala v skoraj nemogočih pogojih ter prej šest let propadajočo dvorano z minimalnimi sredstvi držala pri življenju

Ekipa Zavoda Udarnik o mnenju komisije