Zaščitni znak festivala Sundance je Robert Redford. Foto: EPA
Zaščitni znak festivala Sundance je Robert Redford. Foto: EPA
režiser Craig Brewer
Med lanskoletnimi nagrajenci je bil tudi film Hustle & Flow. Foto: EPA

Za mesto v tekmovalnem programu festivala, katerega soustanovitelj je igralec in režiser Robert Redford, se je letos potegovalo 15 filmov, ki so bili povezani z dogajanjem v Iraku. V tekmovalni program so uvrstili tudi dokumentarna projekta režiserjev Patricie Foulkrod (gre za film Ground Truth: After the Killing Ends) in Jamesa Longleyja (Iraq in Fragments). V eni od drugih tekmovalnih sekcij pa se bo za nagrade potegoval še en film s sorodno tematiko; njegovega naslova pa še niso objavili.

Tudi film o BiH
Med filmi, ki bodo posebej zanimivi tudi za ljubitelje filmov pri nas, pa bržkone sodi tudi film Grbavica Jasmile Žbanić, ki je postavljen v Bosno in Hercegovino, pripoveduje pa o življenju in razmerah v tej državi po koncu vojne. Za sodelovanje na festivalu se je letos sicer potegovalo 3.148 filmov, od katerih so jih 1.764 posneli ameriški filmski ustvarjalci.

Nazaj h koreninam ...
Organizatorji poudarjajo, da se letos festival vrača k svojim koreninam, torej k poudarjanju neodvisne filmske produkcije, ki se le stežka prebija v širšo javnost. Direktor festivala Geoffrey Gilmore je dejal, da bo že po naslovih jasno, da ne gre za filme hollywoodske produkcije. Izbrane filme - na festivalu, ki bo v Park Cityju v ZDA potekal med 19. in 29. januarjem, bodo predvajali 120 filmov iz 30 držav - pa označujejo za raznolike, estetsko inovativne in res neodvisne.