Martin Scorsese je sicer vsestranski filmar, velja pa za enega najvplivnejših režiserjev svojega časa. Foto: EPA
Martin Scorsese je sicer vsestranski filmar, velja pa za enega najvplivnejših režiserjev svojega časa. Foto: EPA

Studio je s svojim predlogom za scenarij prepričal Peter Glanz, ki ga bo ustvaril na podlagi Janisove avtobiografske knjige Chopin and Beyond: My Extraordinary Life in Music and the Paranormal (slov. Chopin in onkraj: Moje nenavadno življenje v glasbi in nadnaravno), piše revija Variety.

Pianist je knjigo, ki je izšla jeseni 2010, napisal z ženo slikarko Mario Cooper Janis - sicer hčerko igralcev Veronice in Garyja Cooperja -, s katero je poročen od leta 1966.

Posebna vez s Fredericom Chopinom
Byron Janis (1928) si je pridobil ugled s svojim obsežnim repertoarjem, ki vključuje Beethovna, Mozarta, Rahmaninova in Prokofjeva, posebno naklonjenost pa goji do del Frederica Chopina. Znano je tudi, da je leta 1967 odkril dve prej neznani Chopinovi partituri.

Janis je bil učenec v Ukrajini rojenega Vladimirja Horowitza (1903-1989), leta 1960 pa so ga ZDA izbrale za nastop v Sovjetski zvezi, v znamenju začetka uspešne medkulturne izmenjave med nasprotnima stranema hladne vojne.

Sicer pa Paramount stoji za zadnjimi tremi Scorsesejevimi uspešnicami, in sicer Volk z Wall Streeta, Hugo in Zlovešči otok.