V dvajsetih letih nagrad SAG-a je desetkrat isti film, ki je dobil nagrado za najboljšo igralsko zasedbo, pozneje dobil tudi oskarja za najboljši film (tak je bil lani Birdman). Foto: Reuters
V dvajsetih letih nagrad SAG-a je desetkrat isti film, ki je dobil nagrado za najboljšo igralsko zasedbo, pozneje dobil tudi oskarja za najboljši film (tak je bil lani Birdman). Foto: Reuters
Idris Elba
Dvojna zmaga Idrisa Elbe: s konkurenco je pometel tako na filmu (Beasts of No Nation) kot na televiziji (Luther). Foto: Reuters
Carol Burnett
Carol Burnett, ki je na oder prišla po nagrado za življenjske dosežke, je avditorij sprejel s stoječimi ovacijami. Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio je nagrado sprejel iz rok Julianne Moore. Foto: Reuters
Brie Larson
Igralska veja je v Akademiji številčno najmočnejša, kar pomeni, da imajo izbranci SAG-a načeloma statistično dobre možnosti, da osvojijo igralskega oskarja. Foto: Reuters
V televizijski veji nagrad je vse potekalo v znamenju Netflixa in nagrajevanja istih serij kot lani. Na fotografiji je zasedba serije Orange Is The New Black.
V televizijski veji nagrad je vse potekalo v znamenju Netflixa in nagrajevanja istih serij kot lani. Na fotografiji je zasedba serije Orange Is The New Black. Foto: Reuters

Kipca za najboljša igralca sta namreč prejela Leonardo DiCaprio (Povratnik) in Brie Larson (Soba), ki sta se tako še za korak približala oskarjema za najboljšega igralca in igralko v glavni vlogi.
Nagrade igralskega ceha veljajo za dobro napoved uspeha pri najpomembnejših filmskih priznanjih - oskarjih, ki jih bodo podelili 28. februarja. A medtem ko so za oskarje že drugo leto zapored nominirani le belopolti filmski igralci in igralke, so nagrade SAG-a domov odnesli tudi temnopolti.

Med njimi je kar dva kipca pobral britanski igralec Idris Elba - za najboljšo moško stransko vlogo v filmu Beast of No Nation in za vlogo detektiva v seriji Luther. "Pozdravljeni na televiziji raznolikosti," se je ob prejemu nagrad pošalil temnopolti igralec.

Na tej točki velja omeniti, da sta drugo zaporedno nagrado SAG-a domov odnesli tudi Uzo Aduba in Viola Davis za svoji vlogi v serijah Orange is The New Black oz. How To Get Away With Murder, medtem ko je Queen Latifah svojo nagrado dobila za Bessie.

Hollywoodski zvezdnik DiCaprio je nagrado prejel za najboljšo moško vlogo v filmu Povratnik, zgodbi o preživetju in maščevanju v zaledeneli ameriški divjini 19. stoletja. "Vsakemu mlademu igralcu bi svetoval, naj se poduči o zgodovini filma," je v svojem govoru med drugim izjavil DiCaprio. "Ko se razvija zgodovina filma, se izkaže, da stojimo na ramenih velikanov."

26-letna Larsonova pa je bila nagrajena za ganljivo vlogo mlade matere, ki je s svojim otrokom preživela ujetništvo v majhni sobi, kjer ju je zadrževal neuravnovešenec, kot je Josef Fritzl. Igralka je v svojem zahvalnem govoru poudarila, da je navdih našla pri devetletnem Jacobu Trembleyju, ki je v filmu igral njenega sina.

Alicia Vikander je domov odnesla nagrado za najboljšo žensko stransko vlogo v biografski drami Dansko dekle, kjer igra razumevajočo ženo transspolne umetnice Lili Elbe (Eddie Radmayne).

Kipec za najboljši film je prejel V žarišču (Spotlight) režiserja Toma McCarthyja, ki velja za enega izmed favoritov za oskarje. (Njena največja konkurenca je bila drama o zlomu borze Velika poteza, ki je prejšnji teden dobila nagrado producentskega ceha.)

Drama pripoveduje o resničnih dogodkih v mesecih, ko so novinarji časopisa Boston Globe raziskovali pedofilski škandal v vrstah Rimskokatoliške cerkve. Igralci v Spotlightu, med katerimi so Mark Ruffalo, Rachel McAdams in Michael Keaton, so torej prejeli priznanje za najboljšo igralsko zasedbo.

Predhodnica močnih žensk v komediji
Carol Burnett
, ki je na oder prišla po nagrado za življenjske dosežke, je avditorij sprejel s stoječimi ovacijami. Podeljevalki Tina Fey in Amy Poehler sta svoji predhodnici v komediji izrekli globoko spoštovanje: "Obe sva odrasli od Šovu Carol Burnett. Poleg tega, da je bila lepa in duhovita, je bila tudi šefica - bila je njena oddaja," je izpostavila Amy. "Carol sva gledali s svojima mamama in mami sta naju naučili 90 odstotkov tega, kar sva potrebovali, da sva danes to, kar sva. Preostalih deset odstotkov je prišlo od Carol."

Zmagovalci v vseh kategorijah so bili torej:

Igralska zasedba v celovečercu: V žarišču
Igralec v glavni vlogi: Leonardo DiCaprio (Povratnik)
Igralka v glavni vlogi: Brie Larson (Soba)

Igralska zasedba v dramski seriji: Downton Abbey
Igralec v dramski seriji: Kevin Spacey (Hiša iz kart)
Igralka v dramski seriji: Viola Davis (How To Get Away With Murder)

Igralec v TV-filmu ali miniseriji: Idris Elba (Luther)
Igralka v TV-filmu ali miniseriji: Queen Latifah (Bessie)

Igralec v stranski vlogi: Idris Elba (Beasts of No Nation)
Igralka v stranski vlogi: Alicia Vikander (Dansko dekle)

Igralska zasedba komične serije: Orange Is The New Black

Igralka v komični seriji: Uzo Aduba (Orange Is The New Black)
Igralec v komični seriji: Jeffrey Tambor (Transparent)

Najboljša zasedba kaskaderjev: Pobesneli Max - Cesta besa
Najboljša zasedba kaskaderjev v komični ali dramski seriji: Igra prestolov