Pred štirimi leti se je Džafar Panahi takole veselil srebrnega medveda za film Offside. Foto: EPA
Pred štirimi leti se je Džafar Panahi takole veselil srebrnega medveda za film Offside. Foto: EPA
Panahi
Panahija, ki naj bi se pred aretacijo pripravljal na snemanje filmske kritike islamističnega sistema v Iranu, so maja izpustili iz pripora v zameno za 200.000 dolarjev varščine. Foto: EPA

Filmski svet bo še dodatno 'oropan' njegovih filmov, saj mu je bilo poleg zaporne kazni za 20 let prepovedano snemanje filmov, pisanje scenarijev, potovanje v tujino in pogovarjanje z domačimi ali s tujimi mediji. Medijsko manj odmeven je primer proti še enemu iranskemu filmarju Mohamadu Rasulovu, ki ga je doletela enaka kazen. Rasulov se bo s Panahijem, ki je pred aretacijo sodeloval pri snemanju filma, po navedbah odvetnika tudi sam pritožil.
Po besedah Panahijeve odvetnice Faride Gheirat je bil ta obsojen zaradi obtožbe sodelovanja pri zbiranju in izvajanju propagande proti sistemu, poroča BBC. Sama je kazen ocenila za 'strogo', njena stranka pa se bo pritožila.
Džafar Panahi, ki so ga zaradi obtožbe pogrešali že kolegi na letošnjem beneškem filmskem festivalu, naj bi bil obtožen zaradi snemanja filma brez dovoljenja in spodbujanja protestov opozicije po spornih predsedniških volitvah leta 2009. V izjavi sodišču je Panahi povedal, da je žrtev nepravičnega ravnanja, obtožbe proti njemu pa imenoval za 'šalo'.
Glasen kritik iranske vlade
Panahija so aretirali marca in ga po dveh mesecih pripora izpustili na podlagi varščine, potem ko je gladovno stavkal in protestiral proti zadržanju. Ves čas so iranske oblasti vztrajale, da aretacija ni politične narave, čeprav je bil Panahi glasen kritik strogih iranskih islamističnih zakonov in vladnega sistema, v svojih filmih pa ni skrival družbenega komentarja.
Zaradi obtožbe zamudil odločanje o canskih nagrajencih
Njegovo delo mu je prineslo vrsto mednarodnih nagrad, med zadnjimi vidnejšimi izdelki je treba omeniti naslov Offside, za katerega je leta 2006 na Berlinalu osvojil srebrnega medveda. Letos je bil izbran za člana žirije v Cannesu, a se tudi tega festivala ni mogel udeležiti.
Režiserju v bran so se dvignili številni znani filmski zvezdniki, med drugim francoska igralka Juliette Binoche in ameriški režiser Steven Spielberg.