Tale sličica je iz filma Trolley Troubles, v katerem je Oswald navdušil prvo občinstvo. Foto: Youtube
Tale sličica je iz filma Trolley Troubles, v katerem je Oswald navdušil prvo občinstvo. Foto: Youtube
Walt Disney
Srečni zajček Oswald velja za brata bolj priljubljenega Disneyjevega lika Mikija Miške. Foto: EPA

Srečni zajček Oswald je od leta 1927, ko ga je Walt Disney ustvaril, nastopal v 26 risankah. Za animacijo zajca so arhivisti potrebovali na ducate risb iz Disneyjeve skicirke, filmček so prvič predstavili na srečanju kluba oboževalcev D23, ogledati pa si ga je mogoče tudi na spletu. 90-sekundna animacija ne spreminja originalnih skic, ampak jih zgolj umešča v za animirani učinek potrebno zaporedje, poroča BBC.
Walt Disney si je Oswalda skupaj z dolgoletnim sodelavcem Ubom Iwerksom zamislil še v času, ko je delal za Universal, kar je kar nekaj let, preden je postavil lasten imperij. Oswald že ima značilne poteze, ki jih prepoznamo na Disneyjevih drugih junakih - prevelika ušesa, ogromne oči in kratke hlače. Vendar ko je pri 27 letih stopil na samostojno pot in zapustil Universal, se je moral zajcu odpovedati, tega pa je pod okrilje Disneyja leta 2006 znova vrnil izvršni producent Bob Iger.
Pomlajen je postal prava uspešnica
Oswald, ki ga imajo nekateri za nekakšnega Mikijevega brata, čeprav ju Disney nikoli ni postavil v takšen kontekst, v prvi animaciji Poor Papa ni bil deležen odobravanja nadrejenih. V studiu Universal so ga zavrnili, saj naj bi bil prešibke kakovosti, zmotila pa jih je tudi Oswaldova starost. V 'popravnem izpitu' v Trolley Troubles sta z Iwerksom zajca pomladila in ga naredila prijaznejšega ter zadela v polno. Srečni zajec Oswald je postal Disneyjeva prva večja uspešnica tistega leta, izpodrinil je druge like, kot sta Maček Felix in Klovn Koko.
Disney je ob tej priložnosti napovedal tudi novo različico Sneguljčice in sedmih palčkov, ki jih čaka nova tv-animacija, ki bo pravljico postavila v svet Jollywooda, kjer palčki pomagajo kraljici Očarljivi obdržati kraljestvo.