John Ronald Reuel Tolkien je bil angleški pisec fantazijskih romanov, med katerimi je najbolj znan Gospodar prstanov, po katerem so posneli uspešno filmsko trilogijo. Tudi njeno predzgodbo z naslovom Hobit od končane filmske trilogije loči le še en film. Foto:
John Ronald Reuel Tolkien je bil angleški pisec fantazijskih romanov, med katerimi je najbolj znan Gospodar prstanov, po katerem so posneli uspešno filmsko trilogijo. Tudi njeno predzgodbo z naslovom Hobit od končane filmske trilogije loči le še en film. Foto:
Hobit
Tolkien naj bi prve stavke Hobita zapisal med enim od izpitov, ki so ga pisali njegovi študenti. Foto: Kolosej

Studio Fox Searchlight pripravlja film z naslovom Tolkien o poti (torej o poti, ki je pisatelja pripeljala do Srednjega sveta), Attractive Films pa film Tolkien & Lewis, ki se osredotoča na odnos med dvema velikanoma fantazije.

Zgodba relativno nizkoproračunskega filma Tolkien & Lewis se osredotoča na prijateljstvo med Tolkienom in avtorjem Zgodb iz Narnije C. S. Lewisom. Pisatelja, oba profesorja na univerzi Oxford, sta bila sprva velika prijatelja (Tolkien je agnostika Lewisa celo "spreobrnil" v krščanstvo). Nato pa so zavist, paranoja ter ustvarjalne in verske razlike (oziroma uspeh, ki ga je Lewis doživel zaradi krščanskih tematik v Narniji) med njima ustvarile prepad, piše filmska revija The Hollywood Reporter. Film naj bi režiral Simon West (Lara Croft, Con Air, Plačanci 2).

Ljubosumen Tolkien
"To, da je Lewis postal živi oglas za krščanstvo, je Tolkiena spravljalo ob živce. Obenem je obsesivni pisateljski genij naletel na ustvarjalno blokado: iz strahu pred čudnimi, psihotičnimi vizijami, ki so ga mučile, se je bal dokončati Bratovščino prstana," povzema direktor studia Wernher Pramschufer.

Film studia Fox pa je bolj klasična biografija in se ukvarja z življenjem jezikoslovca, ki je postal pisatelj. Zanj je scenarij napisal David Gleeson.

Usoda konkurenčnih filmov še ni znana, saj so upravniki Tolkienove dediščine doslej zavrnili projekte, ki so želeli pisateljevo življenje preliti na velika platna. Takšen je bil tudi Mirkwood, ki se je osredotočal na Tolkienovo kariero razbijalca šifer med drugo svetovno vojno.

Tolkien, ki se je rodil leta 1892, je bil profesor stare angleščine ter angleškega jezika in književnosti, delal pa je tudi kot leksikograf. Njegov opus poleg najbolj poznanih, Gospodarja prstanov in Hobita, vsebuje še številne druge naslove. Večino njegovih del, gre predvsem za fantazijsko književnost, so izdali po njegovi smrti.

Dobre ideje prihajajo v parih?
Seveda pa to ni prvi primer nenavadnih filmskih sozvočij: spomnimo se samo, da sta na primer leta 2005 oz. 2006 le z nekajmesečnim razmikom na velika platna prišla dva biografska filma o Trumanu Capoteju, Infamous in Capote (v zgodovino se je predvsem zaradi mojstrske vloge Phillipa Seymourja Hoffmana vpisal predvsem slednji). In nato sta tu filma o Alfredu Hitchcocku, oba z letnico 2012, Hitchcock in The Girl. Dodaten ironični zaplet? V obeh parih je v manj uspešnem filmu protagonista igral Toby Jones. Upajmo, da ne bo tudi eden od filmskih Tolkienov.