Nekaj od zvezdnikov filma Plačanci 2 na Comic-Conu - tokrat
Nekaj od zvezdnikov filma Plačanci 2 na Comic-Conu - tokrat "v civilu", na velikem platnu pa z orožjem v roki. Foto: EPA
Stallone in Schwarzenegger
Stallone in Schwarzenegger na tiskovni konferenci v San Diegu ob predstavitvi filma Plačanci 2. Foto: EPA

Na prireditvi so prikazali tudi prizore iz nadaljevanja filma Plačanci iz leta 2010, v katerem se je skupina ostarelih "pravih moških" podala v lov za brutalnim vojaškim poveljnikom. Tudi Plačanci 2 se po poročanju Reutersa na prvi pogled ne razlikujejo preveč od uspešnega predhodnika – veliko "starošolske" strelske akcije brez kakšnih visokotehnoloških dodatkov, značilnih za sodobnejše akcijske filme. "Pri prvem filmu smo iskali, kaj deluje. Je bolj dramatičen, komičen? A pri drugem filmu že od prvega veš, kaj deluje, in skušaš to samo okrepiti," je na novinarski konferenci na Comic-Conu povedal 66-letni Stallone in dodal, da jim je po njegovem mnenju uspelo preseči prvi del.

Eksplozije, pretepi in "globoke" enovrstičnice
Plačanci so se pred dvema letoma izkazali za velik uspeh in v blagajne prinesli skoraj 275 milijonov dolarjev, zato formule – zbrati na kup akcijske junake filmov iz osemdesetih in jih opremiti z velikimi puškami – ne bodo preveč spreminjali. Stallonu in Schwarzeneggerju se bodo pri Plačancih 2, ki bodo premiero doživeli avgusta, pridružili še Bruce Willis, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Jet-Li, Jason Statham in drugi. Na posnetkih iz nadaljevanja Plačancev so postavljeni med eksplozije, v središče pretepov, med seboj pa si izmenjujejo "globoke" akcijske enovrstičnice.

Stallone se je dotaknil tudi razlik pri hollywoodskih filmskih junakih v njegovih zlatih časih in zdaj: "Zdaj gre za drugačno vrsto akcijskega zvezdnika, ki je veliko bolj futurističen, znanstven in tehničen. Ni mu treba vse življenje dvigovati uteži." A Rambo in Rocky, vlogi, s katerima je Stallone zaslovel, sta po igralčevih besedah pač iz drugega časa in vsaka generacija si izbere nove junake, ki jih obožuje.

Akcijski film skoraj kot vera
Večina občinstva na novinarski konferenci na Comic-Conu pa je bila oboževalcev "filmskih junakov, kot so jih delali včasih", torej prav takšnih neusmiljenih testosteronskih možakarjev, kot so jih na vrhuncih svojih karier upodabljali Stallone, Schwarzenegger, Willis, Lundgren in drugi. Novinarsko konferenco so igralci izkoristili tudi zato, da so se tem najzvestejšim oboževalcem zahvalili.

"Akcijski filmski žanr je kot religija – iz teh filmov dobiš svoja prepričanja, razločiš med dobrim in slabim in dobiš navdih," je zanimive vzporednice potegnil še eden izmed igralcev v Plačancih 2, Terry Crews. Še preden pa so se navzoči igralci in "versko goreči" oboževalci poslovili, pa so Schwarzeneggerju na Comic-Conu podelili nagrado za njegov prispevek in uspehe v filmskem svetu in popularni kulturi.

Spodaj si lahko ogledate napovednik filma Plačanci 2 (Expendables 2).