Vhod v Kinodvorišče je skozi dvorano Kinodvora; v primeru dežja je projekcija ob isti uri v dvorani Kinodvora. Foto: Kinodvor
Vhod v Kinodvorišče je skozi dvorano Kinodvora; v primeru dežja je projekcija ob isti uri v dvorani Kinodvora. Foto: Kinodvor
Film Klip, uporniški portret mlade Srbije, ki je z nazornimi prizori spolnosti med mladostniki za marsikoga šokanten in neustrezen, je žirija 23. filmskega festivala Liffe lani ovenčala z nagrado vodomec (za najboljši film iz sklopa Perspektive). Foto: RTV SLO
Eliezer Shkolnik je v Opombi mrkogled in trmast purist, ki v dolgoletni karieri ni nikoli dobil priznanja za svoje delo. Njegov šarmanten sin Uriel pa je zvezda v vzponu, priljubljen profesor z vrsto priznanj in natrpanim urnikom javnih nastopov. A nekega dne se karte obrnejo: Eliezerja obvestijo, da bo prejel najprestižnejšo državno nagrado in vsa njegova nečimrnost nenadoma privre na dan ... Foto: Kinodvor
Liffe Otrok iz drugega nadstropja
Švica v filmu švicarsko-francoske režiserke Ursule Meier je predstavljena skozi paradokse in velikanski prepad med bogatimi in revnimi, med bliščem zasneženih alpskih letovišč in depresivnostjo industrijskih dolin, ki ležijo pod njimi.

Kinodvor bo ob 21.30 s projekcijo izraelskega filma Opomba v režiji Josepha Cedarja uvedel svoj tradicionalni poletni program Kinodvorišče. V atriju Slovenskih železnic si lahko filme pod milim nebom ogledate do 13. julija.

Na velikem platnu se bodo letos odvrteli štirje filmi, nekateri filmski večeri pa bodo podaljšani z druženjem ob glasbi. Nocoj bo po projekciji za glasbo poskrbela ekipa Radia Terminal, 3. 7. ustvarjalci umetniškega kolektiva elektronike Chilli Space, 10. 7. pa je na sporedu večer z zasedbo JuicyJuice.
Drama Opomba je duhovita farsa o večnem medgeneracijskem boju in hkrati pronicljiv vpogled v akademski svet, prežet z ljubosumjem in zavistjo. "Všeč mi je, če gledalci gledajo film kot komedijo. Potem se lahko smejijo in zabavajo in vsega ne jemljejo preveč resno. A če hočemo biti natančni, izpolnjuje zgodba vse pogoje za tragedijo - tako kot večina zgodb o očetih in sinovih," je o svojem četrtem celovečercu, filmu o dveh talmudskih akademikih, očetu in sinu, ki sta kar naenkrat v igri za isto prestižno nagrado, izjavil režiser. Opomba, ki je obenem že drugi Cedarjev film z oskarjevsko nominacijo, je bil na festivalu v Cannesu nagrajen za najboljši scenarij. Na sporedu bo do 25. junija.

V sredo, 26. junija, bo premierno prikazan film režiserke Ursule Meier Otrok iz zgornjega nadstropja, pravljica o odraščajočem fantu in njegovi neusahljivi potrebi po ljubezni ter obenem tankočuten razmislek o protislovjih sodobne družbe, čez teden dni pa bo na sporedu kontroverzni pretres spolnosti in odraščanja v novodobni Srbiji, Klip režiserke Maje Miloš.

Projekcije na Kinodvorišču bo sklenila komedija norveške režiserke Jannicke Systad Jacobsen Dej mi, no!, ki tokrat v glavno vlogo pubertetnika z neobvladljivim spolnim apetitom in podivjanimi hormoni postavi dekle, petnajstletno Ano.


Vsak film bo na sporedu približno teden dni, nato pa bo uvrščen v redni program Kinodvora. Vse projekcije na Kinodvorišču se bodo začele ob 21.30, v primeru dežja bodo prestavljene v dvorano mestnega kina.

Konec julija se selimo na grad
Poletna sezona Kinodvora se bo s 25. julijem nadaljevala na Ljubljanskem gradu v sklopu Filma pod zvezdami.