Nagrado za najboljši film je prevzel režiser Nikola Ležaić. Foto: Reuters
Nagrado za najboljši film je prevzel režiser Nikola Ležaić. Foto: Reuters
Mirela Oprisor
Sarajevsko srce za najboljšo igralko bije letos Mireli Oprisor, ki je žirijo prepričala v filmu V torek, po božiču. Foto: Reuters
Tilva Roš
Tilva Roš - zgodba o dveh prijateljih, ki ju med poletjem razdruži skupna simpatija, a znova poveže protest delavcev ob privatizaciji rudnika. Foto: www.sff.ba
Morgan Freeman
Častni gost festivala je bil letos Morgan Freeman, ki se po obisku v Sarajevu odpravlja še na Dubrovniška filmska srečanja, ki prav tako potekajo v sodelovanju s sarajevskim festivalom. Foto: Reuters

Za najboljšo igralko je žirija razglasila Romunko Mirelo Oprisor, za najboljšega igralca pa Marka Todorovića. Oprisorjeva je nagrado dobila za svojo vlogo v filmu Marti, dupa craciun (V torek, po božiču), Todorovića pa so nagradili za igro v filmu Tilva Roš. Posebno nagrado žirije si je, kot piše na spletni strani festivala, prislužila nizozemsko-nemško-avstrijska koprodukcija Szelid teremtes - a Frankenstein - Terv (Nežni sin - projekt Frankenstein) Kornela Mundrucza.
V kategoriji kratkih filmov je slavil hrvaški film Žuti mjesec (Rumeni mesec) Zvonimira Jurića, v tekmovalnem programu dokumentarcev pa makedonsko-nemški film Shivackite (Šivilje) v režiji Biljane Garvanlieve. Posebno plaketo žirije sta si prislužila filma Nespavanje ne ubija (Nespanje ne ubija) hrvaškega režiserja Marka Meštrovića in Stanka se pribira vkashti (Stanka gre domov) iz Bolgarije, pod katerega se je podpisala Maya Vitkova.
Kaj razdruži in kaj poveže dobro prijateljstvo
Nagrajeni film Tilva Roš pripoveduje zgodbo o dveh prijateljih, Todu in Stefanu, skejterjih, ki po koncu srednje šole preživita skupno poletje. Vsakega vleče nadaljnja življenjska pot v svojo smer, a najprej je še čas za brezskrbno poletje. Oba se borita za naklonjenost prijateljice Dunje, kar povzroči precej napetosti med njima, a ju znova združi izbruh protestov zaradi privatizacije domačega rudnika.
S Puiujem na čelu
O najboljših izdelkih letošnjega filmskega festivala je presojala žirija, ki ji je predsedoval romunski režiser Cristi Puiu. V tekmovalni program je bilo uvrščenih devet filmov, in sicer še Biblioteque Pascal, Adrienn Pal, Inside America, Jasmina, Sevdah za Karimo in Vavien.

Že tradicionalni zvezdniški trenutki
Festival je z leti postal poznan tudi po obisku zvezd - lani se je tam mudil Mickey Rourke, ki se po rdeči preprogi Sarajeva sprehodijo v poletnih mesecih. Letos je bila osrednja pozornost obiskovalcev in medijev usmerjena v ameriškega igralca Morgana Freemana. Osrednji gost festivala pa je bil poleg oskarjevca tudi argentinski režiser Juan José Campanella. A direktor festivala Mirsad Purivatra pravi, da na festivalu ne želijo pozornosti zbuditi le z gostujočimi zvezdniškimi imeni, ampak zvezde predvsem ustvarjati.
Manj izrazita pojavnost slovenskega filma
Slovenska filmografija je bila letos zastopana 'zgolj' v koprodukcijah. Poleg že omenjenega deleža v Tanovićevem filmu je treba omeniti še Hanno Slak kot sorežiserko filma Some Other Stories. Damjan Kozole in Danijel Hočevar sta sodelovala s koprodukcijskim CineLinkus projektom Nočno življenje. Projekta Talent Campus pa so se udeležili Maruša Kink, Miha Rodman, Rosa Finc Anžlovar, Vlado Bulajić in Kristina Ravnikar.
Več kot 200 filmov v 16. izdaji
Kolesje festivala se je zagnalo s filmom Cirkus Columbia režiserja Danisa Tanovića, pri katerem je koprodukcijski delež prispevala tudi Slovenija, večji del prizorov v interierjih pa so posneli na Krasu. V prestolnici Bosne in Hercegovine se je v dobrem tednu dni predstavilo več kot 200 filmov.