Nekateri izmed Russlovih filmskih podiralcev tabujev vse do danes niso doživeli predvajanja integralnih različic. Foto: Reuters
Nekateri izmed Russlovih filmskih podiralcev tabujev vse do danes niso doživeli predvajanja integralnih različic. Foto: Reuters
Zaljubljene ženske
Zaljubljene ženske, priredba romana D. H. Lawrencea, so zaslovele predvsem zaradi drznega prizora ruvajočih se golih teles Alana Batesa in Oliverja Reeda. Russell je bil za film nominiran za oskarja za najboljšega režiserja, Glenda Jackson pa je kipec za najboljšo žensko vlogo tudi osvojila. Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Nikita, Elton John
Russell je večkrat sodeloval z glasbenikom Eltonom Johnom; pri priredbi opere skupine The Who in legendarnem spotu za skladbo Nikita.

Za Zaljubljene ženske, priredbo romana D. H. Lawrencea, je bil ta kontroverzni britanski filmar leta 1971 nominiran za oskarja. Režiser, ki je bil v sedemdesetih letih na vrhuncu slave, je pravzaprav zaslovel kot BBC-jev filmski biograf znanih skladateljev klasične glasbe.
V tem sklopu velja omeniti biografiji Mahler (1974) in Lisztomania (1975), sicer pa so poleg Zaljubljenih žensk Demoni, zasnovani na knjigi Aldousa Huxleyja iz 50. let preteklega stoletja, njegov najbolj znani film. Leta 1971 se je marsikdo pri Demonih zgražal zaradi preveč eksplicitno prikazanega nasilja.
Glenda Jackson, ki je za vlogo v Zaljubljenih ženskah osvojila oskarja, se danes Russlla spominja kot režiserja, ki je znal ustvariti ozračje, v katerem so lahko igralci opravili svoje delo, v pogovoru z BBC-jem pa se je tudi obregnila ob britansko filmsko industrijo, ki je obrnila hrbet drznemu talentu. "Kot sploh ne bi obstajal. Odnos do tako inovativnega filmarja mednarodne slave se mi zdi skrajno škandalozen," je še dodala.
Snemal je fantastične biografije likovnih umetnikov Divji mesija (1972) in igralcev Valentino (1977), pa tudi filmsko priredbo rockovske opere Tommy skupine The Who, v kateri so poleg zasedbe sodelovali še Eric Clapton, Jack Nicholson in Elton John. Z njim je sodeloval tudi pri snemanju videospota uspešnice Nikita.
Stari znanec Motovuna
Režiserju, ki se je po dolgih letih v javnosti znova pojavil leta 2007 v Big Brotherju slavnih, so leta 2008 na filmskem festivalu v Motovunu podelili prvo nagrado Motovun Maverick Award, namenjeno filmarjem, ki so z nekonvencionalnim pristopom pomembno prispevali k filmski zgodovini.
Od malih nog zaljubljen v film
Ken Russell se je rodil leta 1927 v angleškem mestu Southampton, kjer je zelo zgodaj pokazal zanimanje za sedmo umetnost. Krajši čas je delal kot fotograf, nato pa ga je pritegnila televizija, kjer je prve filmske korake naredil s serijo o vodilnih glasbenih osebnostih. Po besedah vdove Elize je režiser nepričakovano umrl v spanju. Pred kratkim je še privolil v snemanje muzikala Alica v Čudežni deželi, še več, pripravljal je že scenarij in razmišljal o igralcih. Do konca je bil zakopan v delo, je pojasnila žalujoča žena.