Večino kostumov je filmski ekipi posodila prav Helena Bonham Carter (na fotografiji iz filma Enid), ki je s tem zaslužila več kot z vlogo samo. Foto: BBC
Večino kostumov je filmski ekipi posodila prav Helena Bonham Carter (na fotografiji iz filma Enid), ki je s tem zaslužila več kot z vlogo samo. Foto: BBC

Veliko nje sem prepoznala v sebi. Malce večnega otroka je v meni in ona je vsekakor nekdo, ki ni želel odrasti. Jaz sem vsekakor ena tistih - od doma sem se odselila šele pri 30.

Helena Bonham Carter o podobnosti z Enid Blyton
Enid Blyton
Čeprav velja Enid Blyton (1897–1968) za eno najuspešnejših otroških pisateljic 20. stoletja, s svojima hčerama (kljub navidezni idili na fotografiji) nikoli ni imela toplega odnosa.

Vedno je nosila uro, nikoli ni imela časa. Večina njenega življenja jo je le zavirala pri delu, s pisanjem je bila skoraj patološko obsedena.

Helena Bonham Carter o Enid Blyton

Potem ko je leta veljala za ne ravno "modno" in za politično nekorektno, so britanski bralci lani v anketi podeljevalcev knjižne nagrade costa Enid Blyton izglasovali za najbolj priljubljeno pisateljico: premagala je celo hudo konkurenco v podobi JK Rowling, Jane Austen in Williama Shakespearja, piše BBC.

H. Bonham Carter: "Veliko nje je v meni"
Zdaj pa bo pisateljica, ki je slovenskim bralcem morda najbolj znana kot avtorica serije Pet prijateljev, zaživela tudi na malih zaslonih. V BBC-jevem biografskem filmu s preprostim naslovom Enid jo bo upodobila Helena Bohnam Carter. In kaj je zvezdnico svetovnega formata, sicer znano tudi kot življenjsko sopotnico filmarja Tima Burtona, pritegnilo k nizkoproračunski tv-drami, ki bo na ogled le na digitalnem kanalu? "Vsak igralec je lahko srečen, če dobi v roke vsaj napol spodoben, dobro napisan scenarij z likom, ki je tako večplasten in sporen na več ravneh," pravi igralka in dodaja: "Veliko nje sem prepoznala v sebi. Malce večnega otroka je v meni in ona je vsekakor nekdo, ki ni želel odrasti. Jaz sem vsekakor ena tistih - od doma sem se odselila šele pri 30."

Dokumentarna drama ponuja brezkompromisen pogled na Blytonovo, s podrobnostmi o njenem težavnem otroštvu, kar pojasnjuje tudi veliko vidikov njenega pogosto nenavadnega vedenja v odraslem obdobju. Starši Blytonove so bili namreč v zakonu nesrečni, razšla sta se, ko je imela Enid 13 let: njen oče je zapustil družino in se preselil k drugi ženski. Blytonova kljub redkim obiskom pri očetu nikoli ni prebolela izgube.

"Sposobnost pobegniti, živeti v domišljiji, je bil njen način sprijaznjenja z odhodom očeta. Ustvarila je svet, ki je bil udoben in čaroben, in tako pomagala veliko otrokom," pravi Helena Bonham Carter in dodaja, da ima veliko prijateljev, ki jim je Enid Blyton rešila otroštvo ali jim pomagala preživeti otroštvo, ker so se lahko zatekli v njen svet.

Snemali so hitro, tako kot je Enid pisala
Igralka je vlogo dobila le deset dni pred začetkom snemanja drame, ki so jo posneli v 16 dneh in zmontirali v osmih. Kot pravi Bonham Carterjeva, je bil ritem snemanja ravno nasproten tistemu pri snemanju visokoproračunskih filmov, kakršen je Harry Potter, z veliko manj postopanja. "So pa seveda tam prednosti - več ti plačajo," pravi.

Mnogo zgodovinskih kostumov je produkcijski ekipi posodila kar igralka sama in plačali so ji najemnino za obleke, pravzaprav več kot za samo igro. Igralka dodaja, da hitro snemanje nekako odraža hitri ustvarjalni ritem Blytonove - v svoji karieri je napisala kar okrog 700 knjig!

Film se začne z deklištvom Blytonove (v mladih letih jo igra Alexandra Brain), ki opazuje razpad svoje družine. Ko je pisateljica pozneje odkrila, da ima težave s plodnostjo, se je razkrilo, da se je njena maternica nehala razvijati v letih, ko se je odselil njen oče, kar kaže na psihološke težave, ki so se izrazile telesno. Ta otroška travma jo je za vedno zaznamovala tudi v medčloveških odnosih, saj se je počutila, kot da ni vredna ljubezni, pa tudi z materjo se nista nikoli razumeli, pojasnjuje Bonham Carterjeva.

"Patološko obsedena z delom"
Tudi Blytonova sama je v filmu prikazana kot slaba mati svojima dvema hčerkama, Gillian in Imogen. V številnih prizorih se otrok otrese, kot da sta le nadležni muhi in, na primer, povabi zmagovalce nekega tekmovanja domov na čajanko, svojih otrok pa ne pusti zraven. "Vedno je nosila uro, nikoli ni imela časa. Večina njenega življenja jo je le zavirala pri delu, s pisanjem je bila skoraj patološko obsedena," še pravi igralka, ki Blytonovo opisuje kot feministko. "Bila je zelo učinkovita poslovna ženska, ki se je pogodila za velikanske vsote za avtorske pravice ... bila je zelo previdna," dodaja.

Blytonova se je poročila dvakrat - prvič z založnikom Hughom Pollockom, očetom svojih dveh hčera. Njun že tako krhki zakon je razpadel, ko so Pollocka premestili v Surrey med drugo svetovno vojno. Menda njun razhod ni bil zelo trpek, a Blytonova je bila neusmiljena in mu je onemogočila nadaljnje zaposlitve, hkrati pa mu prepovedala obiskovanje otrok - kar je, glede na travme zaradi propadlega odnosa z očetom, precej ironično.

V filmu Pollocka igra Matthew Mcfayden, v zasedbi pa so še Denis Lawson kot drugi soprog Blytonove, Kenneth Darrell Waters in Ramona Marquez, ki upodablja hčer Imogen. Blytonova je v tv-drami predstavljena kot ženska nasprotij - genialna kreativna sila, a slaba mati, pogosto osredotočena na svoje potrebe in otročja, hkrati pa neusmiljena v osebnem in poklicnem življenju z velikansko ljubeznijo do drugega moža, a hladna do otrok.

Javnost jo bo najbrž vedno bolje poznala po pustolovskih mladinskih zgodbicah, ta drama pa Enid Blyton prikaže kot feministko, ki je bila preprosto pred svojim časom, piše BBC.

Veliko nje sem prepoznala v sebi. Malce večnega otroka je v meni in ona je vsekakor nekdo, ki ni želel odrasti. Jaz sem vsekakor ena tistih - od doma sem se odselila šele pri 30.

Helena Bonham Carter o podobnosti z Enid Blyton

Vedno je nosila uro, nikoli ni imela časa. Večina njenega življenja jo je le zavirala pri delu, s pisanjem je bila skoraj patološko obsedena.

Helena Bonham Carter o Enid Blyton