Pet prijateljev zdaj sliši na nova imena: Jo, Max, Dylan in Allie so otroci prve slavne četverice. Foto: Disney
Pet prijateljev zdaj sliši na nova imena: Jo, Max, Dylan in Allie so otroci prve slavne četverice. Foto: Disney
Pet prijateljev, Enid Blyton
Enid Blyton je najprej nameravala napisati samo šest ali osem knjig o Petih prijateljih, a je zaradi nepričakovanega uspeha izdala kar 21 knjig. Do konca leta 1953 so prodali že šest milijonov kopij knjig, še danes pa po vsem svetu prodajo milijone izvodov na leto. Foto: Emka
Pet prijateljev
Pri Disneyu so prepričani, da sta prijateljstvo in reševanje skrivnosti danes prav tako aktualni kot pred 70 leti. Foto: Disney

"Blagovna znamka" Pet prijateljev (v izvirniku: Famous Five), ki se je do nas prebila predvsem v obliki knjig, v Angliji ta hip doživlja preporod. Pravice za snemanje animirane TV-serije, ki jo bodo začeli predvajati maja, je odkupil sam velikan Disney ter jo "pospremil" v 21. stoletje.
Kaj so vse te novotarije?!
Po predpremiernih ogledih je risanka (skoraj 70 let po tem, ko so se junaki rodili pod peresom pisateljice Enid Blyton) na otoku doživela mešane odzive. Predvsem nostalgike je vrglo iz tira dejstvo, da se naši junaki ne krepčajo več z zdaj že zelo "retro" ingverjevim pivom in maslenimi štručkami (pikniki v naravi so bili obvezni v vsaki zgodbi), ampak recimo s pico. Pri Disneyu so jim dodali tudi vse mogoče novodobne "pogruntavščine", od iPodov pa do prenosnih računalnikov.

To pravzaprav sploh ni "naša" peterica ...
V animirani seriji Famous Five On the Case (Pet prijateljev na primeru), ki jo spremlja tudi knjižna zbirka, sicer nimamo opravka z našimi starimi znanci Julianom, Dickom, Anne in George (da o psu Timmyju niti ne govorimo), ampak z njihovimi otroki. Zamisel je "požegnala" celo pisateljičina vnukinja Gillian Baverstock, ki pa njene uresničitve ni dočakala, saj je lani umrla.

Spoznajmo torej "podmladek": Jo je Georgina hči (njeno srednje ime Jyoti v Indiji pomeni "luč"), 13-letni Julianov sin Max obožuje deskanje in gorsko kolesarjenje, leto mlajša Allie (Annina hči) pa je lepotička iz Kalifornije, ki najraje nakupuje in po prenosnem telefonu pošilja sporočila. Dickov 11-letni sin Dylan je nadobuden računalničar in bodoči poslovnež, ki z enim očesom ves čas spremlja nihanja na borzi.

Nekateri pa so bolj črnogledi: "Vsakdo lahko piše o štirih otrokih in psu; mene skrbi, da bi ljudje mislili, da gre pri petih prijateljih samo za tehnološke igračke in mešanje kultur," se je v imenu društva Enid Blyton pritožila Vivienne Endecott.

Nedolžen eskapizem ali poneumljanje otrok?
Kritiki so Pet prijateljev v preteklosti večkrat odpisali kot seksistične, preveč posplošujoče in celo rasistične zgodbe, pa to njihovi priljubljenosti očitno ni veliko škodilo: še zdaj bralce po vsem svetu, ki si želijo pobega v nedolžni svet brez odraslih skrbi, pokupijo deset milijonov njihovih knjig na leto. Vse skupaj pa se ni začelo včeraj (niti pred desetimi leti): prva knjiga iz serije, Pet prijateljev in Otok zakladov, je v angleščini izšla že daljnjega leta 1942; prva televizijska serija je sledila leta 1978, deset let po pisateljičini smrti.

In če ste norijo v prvo zamudili: najstarejši in odgovorni brat Julian, šaljivec Dick in njuna mlajša, "poštirkana" sestrica Anne so vsako poletje, ko so jih izpustili iz internata, čas preživljali s svojo sestrično Georgino (ki je zahtevala, da so jo klicali George) in z njenim psom Timmyjem. Vse skupaj se je po navadi začelo z nedolžnimi pikniki in izleti v naravo, končalo pa z (uspešnim) lovom na tega ali onega nepridiprava (ali ukradene zlate ingote).

Ana Jurc