Osrednje teme filma so enake tistim v videospotu - predmestna osamljenost, brezdelna in nedolžna mladost ter skrivnostni vojaški konflikt v ozadju. Foto: Spletna stran skupine
Osrednje teme filma so enake tistim v videospotu - predmestna osamljenost, brezdelna in nedolžna mladost ter skrivnostni vojaški konflikt v ozadju. Foto: Spletna stran skupine

You always seemed so sure That one day we'd be fighting A suburban war your part of town against mine I saw you standing on the opposite shore But by the time the first bombs fell We were already bored We were already, already bored

Iz besedila pesmi The Suburbs
Vlogo predmestja je odigralo predmestje Austina v Teksasu, vloge najstnikov pa so Jonze in brata Butler razdelili med mladostnike brez igralskih izkušenj. Foto: YouTube

"Skupina predmestnih mladostnikov. Takrat, poleti, tako dolgo nazaj. Niso mogli zapustiti mesta, ker je bila država v vojni in je vojska nadzirala življenje in vse poti ven. Najstniki se brezciljno potepajo po mestu. Zima je daleč. In ljubezen in hrepenenje in prijateljstvo še vedno pomenijo - vse." Takšen je opis kratkega filma Scenes From The Suburbs na spletni strani berlinskega filmskega festivala, kjer je v sredo doživel premiero.

Oboževalci skupine Arcade Fire, ki so bili navdušeni že nad videospotom za pesem The Suburbs, so zdaj dobili njegovo daljšo različico, saj je bil spot neke vrste napovednik za kratki film z naslovom Scenes From The Suburbs.

Kanadska alternativna rockzasedba, ki je ravnokar dobila grammyja in slavila tudi na Britih, je v Berlinu predstavila 28-minutni film, navdahnjen z njihovim kritiško opevanim konceptualnim albumom The Suburbs (v prevodu Predmestje).

Film Scenes From The Suburbs (v prevodu Prizori iz predmestja) je režiral ikonični "indierežiser" Spike Jonze (Biti John Malkovich) in je pravzaprav del celostnega koncepta albuma. Gre za kratki film o skupini predmestnih najstnikov, ki živijo na videz običajno življenje mladostnikov, nad katerim pa visi temna senca vojne. Scenarij sta napisala brata Win in Will Butler, ustanovna člana zasedbe Arcade Fire, pomembno vlogo pri konceptu filma je imel tudi umetnik Marcel Dzama.

"Film smo začeli ustvarjati proti koncu plošče," je povedal Will Butler, njegov starejši brat Win, skupaj z ženo Regine Chasagne vokalist montrealske zasedbe, ki se ji je z albumom The Suburbs dokončno uspelo prebiti med najvidnejše predstavnike glasbene "alternative", pa je dodal: "Nismo imeli niti časa za praznovanje mojega 30. rojstnega dne, a je bil to vseeno najboljši rojstni dan vseh časov, saj smo bili do komolcev zakopani v ustvarjanje filma in dokončanje albuma."

V filmu se posnetki brezskrbnega predmestnega življenja najstnikov, ki se vozijo na kolesih in zganjajo običajne mladostniške norčije, kombinirajo s posnetki vojakov, ki prebivalce zbirajo v skupine in jih ustrahujejo, osrednja lika filma, fanta Kyle in Winter, pa se oddaljita zaradi temačnih, a nejasnih razlogov. Je pa težko izluščiti, kaj točno se v filmu dogaja, po besedah bratov Butler - namenoma. "Ko sva bila majhna, sva gledala veliko osladnih filmov iz 80. let, za katere sva bila premlada, da bi jih lahko gledala. Po navadi sva jih vedno videla le do polovice, nato pa so prišli starši in jih prekinili. Tako da naju je v bistvu navdihovalo tudi to 'polovično' gledanje filmov brez razmišljanja o razpletu," je povedal Win.

Film, ki so ga posneli na ulicah predmestja Austina v Teksasu, naj bi maja ali junija izšel na DVD-ju skupaj s prenovljeno različico albuma The Suburbs, na katerem se bodo po govoricah znašle tudi nove pesmi. Za navdih za dialoge sta brata Butler skupaj z Jonzejem posnela od 300 do 400 najstnikov, vloge pa sta dala mladostnikom brez predhodnih igralskih izkušenj. V filmu se v vlogi policistov in vojakov pojavita tudi Win in Will, saj so morali snemati kar se da varčno. "Morda bi bili skupina filmarjev, če snemanje filmov ne bi bilo 140-krat dražje od snemanja plošč," je Will Butler povedal skupini novinarjev, zbranih na kanadski ambasadi v Berlinu. Win Butler pa pravi, da bi se v prihodnosti lahko zgodil še kakšen filmski projekt.

Za zdaj so v skupini še vedno v šoku zaradi vseh nagrad, ki so jih dobili za svojo glasbo. Na vprašanje, kaj prinaša življenje po grammyju za album leta, je Butler dejal: "To pomeni le svobodo."

Arcade Fire bodo 21. junija nastopili v okviru festivala InMusic v Zagrebu.

Alenka Klun

"Napovednik" za film, ki je hkrati videospot za pesem The Suburbs, si oglejte spodaj.

You always seemed so sure That one day we'd be fighting A suburban war your part of town against mine I saw you standing on the opposite shore But by the time the first bombs fell We were already bored We were already, already bored

Iz besedila pesmi The Suburbs