Razkošna poroka Justine in Michaela, ki se sprevrže v popolno katastrofo, hkrati pa Zemlji grozi uničenje, saj se ji približuje orjaški planet Melanholija, ki bo naš planet uničil, je spoj fantastične pripovedi in družinske drame. Trierjeva epska vizualna fantazija,
Razkošna poroka Justine in Michaela, ki se sprevrže v popolno katastrofo, hkrati pa Zemlji grozi uničenje, saj se ji približuje orjaški planet Melanholija, ki bo naš planet uničil, je spoj fantastične pripovedi in družinske drame. Trierjeva epska vizualna fantazija, "ganljiva mojstrovina, zaznamovana z neverjetno vizionarsko globino" ali "film, ki vas spravi v stanje ekstaze," kot ga je označila Lisa Schwarzbaum v Entertainment Weekly, prihaja na platno Kinodvora 14. decembra. Foto: Kinodvor
Chico in Rita
Ljubezenska zgodba Chica in Rite, nadarjenega pesnika in lepe pevke, se začne na Kubi sredi 20. stoletja. Glasbo za film je ustvaril kubanski pianist, glasbeni vodja in skladatelj Bebo Valdés, v filmu pa je slišati tudi glasbo džezovskih legend Theloniousa Monka, Cola Porterja, Dizzyja Gillespieja in Freddyja Cola. Film bo odprl letošnji festival animiranega filma, ki bo potekal od 5. do 11. decembra v Ljubljani, dan potem pa se seli v Maribor. Foto: Animateka
Tom Hooper, Tariq Anwar
Filmu Kraljevi govor je Evropska filmska akademija podelila tri nagrade: nagrado občinstva za najboljši film, nagrado za filmsko montažo, Colinu Firthu pa nagrado za najboljšo moško vlogo. Nagrade sta sprejela režiser Tom Hooper in montažer Tariq Anwar. Foto: EPA

Ko so Larsa von Trierja zaradi njegovih neprimernih izjav v podporo Hitlerju na novinarski konferenci v Cannesu izključili s filmskega festivala, se je namreč odločil, da javno ne bo več nastopal. Podelitve nagrad v Berlinu se tako ni udeležil, nagrado pa je zanj prevzela njegova soproga Bente Froge.
Melanholični izkupiček: tri osmine
Von Trierjeva Melanholija je v tekmovanje vstopila kar z osmimi nominacijami. Film je prejel še nagradi za kamero in scenografijo, izgubil pa v boju za najboljšega režiserja. Von Trierja je premagala sonarodnjakinja Sussane Bier za film V boljšem svetu, ki je sicer letos prejel tudi oskarja za najboljši tujejezični film.
Evropo očaral tudi Colin Firth
Tri nagrade je prejel tudi Kraljev govor režiserja Toma Hooperja. Po oskarjih je Colina Firtha z nagrado za najboljšo moško vlogo nagradila še Evropska filmska akademija za vlogo angleškega kralja Jurija VI., Tariq Anwar je prejel nagrado za filmsko montažo, film pa še evropsko nagrado občinstva za najboljši film.
Nagrado za glavno žensko vlogo, ki je v Cannesu pripadla Kirsten Dunst za vlogo Justine v Melanholiji, je prejela Tilda Swinton za vlogo v filmu Pogovoriti se moramo o Kevinu. Nagrado za najboljši scenarij sta prejela Jean-Pierre in Luc Dardenne za Dečka s kolesom.
Animirani razvoj džeza
Najboljši animirani film je špansko-britanski Chico in Rita Fernanda Truebe, Javierja Mariscala in Tona Erranda, ki s kopico glasbe džezovskih legend in glasbo, ki jo je za film ustvaril legendarni kubanski pianist, glasbeni vodja in skladatelj Bebo Valdés, prikazuje odločilni trenutek v razvoju džeza. Film, ki tekmuje za animiranega oskarja, bo v prihodnjem tednu moč videti na letošnji Animateki.
Wendersov plesni dokumentarec
Nagrado za najboljši dokumentarec je dobil film Pina, s katerim se je nemški režiser Wim Wenders poklonil legendarni plesalki in koreografinji Pini Bausch. Film, ki je nastal po njeni smrti, v središče postavlja njeno plesno gledališče v Wuppertalu in tri koreografije, ki jih je Bauscheva ustvarila med letoma 1978 in 2006 (Cafe Müller, Das Frühlingsopfer (Pomladna žrtev) in Vollmond (Polna luna)), posnet pa je v 3D-tehniki. Pri nas smo si ga lahko premierno ogledali na festivalu sodobnega plesa Fronta v Murski Soboti, plesni dokumentarec pa je vključen tudi v tekmo za oskarja v kategoriji dokumentarnih filmov in kategoriji tujejezičnih filmov.

Posebna priznanja
Posebno nagrado Evropske filmske akademije je letos prejel 85-letni francoski igralec Michel Piccoli, britanskega režiserja Stephena Frearsa pa so nagradili za življenjsko delo. Danski igralec Mads Mikkelsen je dobil nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji.
Evropske filmske nagrade vsako leto podeljuje 2500 članov Evropske filmske akademije. Prihodnje leto jo bodo podelili na Malti.