Fanis odraste v izvrstnega kuharja, s svojim mojstrstvom pa začinja življenja ljudi, ki ga obdajajo. Foto:
Fanis odraste v izvrstnega kuharja, s svojim mojstrstvom pa začinja življenja ljudi, ki ga obdajajo. Foto:

Nagrajeno grško-turško koprodukcijo, ki bo na sporedu danes ob 20.00 na TVS 1, je posnel Tassos Boulmetis, ki je zgodbo izkusil na lastni koži. Sam je bil eden izmed 30.000 ljudi, ki so jih leta 1964 iz Turčije izgnali v Grčijo, kjer so jih prav tako kot v prejšnji domovini tudi v Atenah sprejemali kot tujce. V Turčiji so veljali za Grke, v Grčiji so nanje gledali zviška, ker so jih imeli za Turke.
Iz takšnega okolja se nekoč Fanis, ki je petintrideset let preživel v Atenah, vrne v svoje rojstno mesto Istanbul. Od tam se je moral kot član grške manjšine zaradi napete politične situacije izseliti pri osmih letih. Ko se vrne v Istanbul, se mu povrnejo spomini na otroška leta, srečne trenutke z družino, vedno povezane s hrano in praznovanji. Zlasti pa se spomni dedka, ki ga je imel tako rad. Ded mu je odkrival skrivnosti in pomen dišavnic pri kuhanju ter tako vnuka vzgajal in mu prinašal izkušnje. Spomin prikliče tudi podobo deklice, v katero je bil zaljubljen in je zdaj odrasla.
Istanbulska kuhinja, v kateri igrajo Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou in Stelios Mainas, je v Solunu pobrala več nagrad, med drugim za najboljšo režijo in najboljši film, v kinodvorane pa privabila rekordno število gledalcev.