Navdih za film Z Molièrom na kolesu je bila strast igralca Fabricea Luchinija do Ljudomrznikam, ki ga vadi vsako jutro. Foto: Kinodvor
Navdih za film Z Molièrom na kolesu je bila strast igralca Fabricea Luchinija do Ljudomrznikam, ki ga vadi vsako jutro. Foto: Kinodvor
S celovečernim prvencem se je kanadski režiser Frédérick Pelletier postavil ob bok quebeškim avtorjem mlajše in srednje generacije Xavierju Dolanu, Denisu Côtéju in Denisu Villeneuvu.
S celovečernim prvencem Diego Star se je kanadski režiser Frédérick Pelletier postavil ob bok quebeškim avtorjem mlajše in srednje generacije Xavierju Dolanu, Denisu Côtéju in Denisu Villeneuvu.

Filmi, ki jih bodo predvajali v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, prihajajo iz devetih držav članic Mednarodne organizacije za frankofonijo (OIF). Na ogled bo tudi Izlet Nejca Gazvode.
Prvi film onb odprtju, ki ga bodo predvajali danes ob 19.00, sledi nekdaj priznanemu gledališkemu režiserju ter zvezdniku priljubljene telenovele, ki na francoski atlantski obali skoraj ves čas vadita prvi prizor Ljudomrznika. Po besedah igralca Fabricea Luchinija je režiser Philippe Le Guay posnel film o gledališču, "in to bi bilo grozno dolgočasno, saj je gledališče v filmu prava mora. Ampak ne – naredil je komedijo. Naenkrat slišimo Molièrovo besedilo drugače. To ni več gledališče, to je Francija skozi svoj jezik; jezik, ki ga ljudje govorijo. In to je tudi sprava z gledališčem."
V goste prihaja Frédérick Pelletier
V sklopu festivala si bo mogoče v Ljubljani ogledati tudi kanadsko-belgijsko koprodukcijo Diego Star, po projekcijah 25. marca v Kinodvoru in 26. marca v izolskem Odeonu pa bosta tudi pogovora z režiserjem Frédérickom Pelletierjem.
V prestolnici bodo predvajali še filme Jaz sem ti Petra Popzlateva, Najini otroci Joachima Lafossa, Sreča Agnes Varda, Domačin iz Evrazije Sharunasa Bartasa, Ida Pawela Pawlikowskega, Položaj otroka Calina Petra Netzerja, Čvrsta ramena in Otrok iz zgornjega nadstropja Ursule Meier.
Ob mednarodnem dnevu frankofonije 20. marca festival pripravljajo veleposlaništva držav članic OIF, letos pa so se festivalu namesto Egipta pridružile Litva, Poljska in Kanada. Slovenija se je OIF kot opazovalka pridružila leta 1999.