Prvič so se gospoda in služničad Downtown Abbey gledalcem predstavili leta 2010. Foto: IMDb
Prvič so se gospoda in služničad Downtown Abbey gledalcem predstavili leta 2010. Foto: IMDb
Ekipa Downton Abbey se med drugim lahko pohvali s tremi zlatimi globusi in 11 emmyji.
Ekipa Downton Abbey se med drugim lahko pohvali s tremi zlatimi globusi in 11 emmyji. Foto: Reuters
Downtown Abbey
Kakšne usode so ustvarjalci namenili protagonistom serije, bodo gledalci izvedeli na letošnji božič. Foto: Imdb

"Vsaka serija se mora slej ko prej posloviti in Downton Abbey ni izjema," je po poročanju BBC-ja konec ITV-jeve zgodovinske nadaljevanke napovedal izvršni producent Gareth Neame.

Zgodba serije, ki si jo je zamislil Julian Fellowes, sledi aristokratski družini v prelomnem času zgodnjega 20. stoletja, natančneje od leta 1912 do sredine 20. let. Na tapeti so odnosi in spletke tako med gospodo kot služinčadjo.

Prve oboževalce je serija pred male zaslone priklenila leta 2010, ko so začeli spremljati življenja grofa in grofice Granthama, v vlogah katerih od vsega začetka spremljamo Hugha Bonnevilla in Elizabeth McGovern. Med redno igralsko zasedbo serije sodijo še Michelle Dockery, Jim Carter in Maggie Smith.

Od prvega epizode zgodovinska serija pobira eno nagrado za drugo - med drugim je prejela dve bafti, tri zlate globuse in 11 emmyjev. Med njenimi najbolj zagrizenimi gledalci pa naj bi bila tudi vojvodinja Cambriška Catherine, ki je pred kratkim svoje televizijske junake obiskala med snemanjem v studiu Ealing.

Fellowes, ki pravi, da je bilo ustvarjanje Downton Abbey čudovita izkušnja za celotno ekipo, je obenem z mislimi že pri novem projektu The Gilded Age. Tudi tokrat bo šlo za zgodovinsko dramo, dogajala pa se bo na drugi strani Atlantika, v New Yorku. "Ljudje nas pogosto sprašujejo, ali smo se na začetku snemanja prve sezone zavedali, kaj bomo dosegli. Seveda se nam ni sanjalo," pravi "oče" serije. Prav tako ne zna pojasniti, kaj v zgodbi je tako močno nagovorilo toliko ljudi različnih starosti in različnih koncev sveta.

Končali bodo decembra letos
"Vrata Downton Abbey želimo zapreti zdaj, ko se zgodba lahko spontano sklene in je obenem oboževalcem še zanimiva," je še pojasnil Neame. V zadnji sezoni ne bodo razočarali. Napovedujejo prepoznavno mešanico drame in spletk, gledalci pa bodo izvedeli tudi, kako se končajo zgodbe glavnih protagonistov. Po besedah direktorja ITV-jeve Televizije Petra Finchama lahko oboževalci zadnje dejanje pričakujejo na letošnji božič. Razočarani gledalci bodo nekoliko potolaženi, da Neame ni zanikal razmišljanja o tem, da bi eno od zgodb serije nadaljevali v filmu, še več, dodal je, da o tem zares razmišljajo.