Ime serije je krajšana oblika naslova 30 Rockefeller Plaza v New Yorku, kjer ima NBC Universal svoj sedež. Foto: NBC
Ime serije je krajšana oblika naslova 30 Rockefeller Plaza v New Yorku, kjer ima NBC Universal svoj sedež. Foto: NBC
Zanimivo je, da sta v Ameriki v istem letu na spored prišli kar dve seriji, ki ju je navdihnilo snemanje Satturday Night Livea, 30 Rock in Studio 60 on the Sunset Strip. Čeprav je bila ena drama in druga humoristična nanizanka, so ju kritiki radi primerjali in ugibali, katera se bo obdržala dlje. No, Studio 60 on the Sunset Strip, ki ga je sicer pisal Aaron Sorkin, so ukinili že po eni sezoni. Foto: NBC

NBC-jeva nanizanka o zakulisju ustvarjanja izmišljene večerne oddaje The Girly Show je od svoje prve sezone (leta 2006) pa do danes pobrala štiri zlate globuse, tri emmyje ter priznanja vseh hollywoodskih cehov - od igralskega pa do scenarističnega in režiserskega; v zadnjih letih jo je kljub temu zasenčil uspeh pevske senzacije Glee, humoristične nanizanke Moderna družina in podobnih. Trenutno 30 Rock povprečno z vsako novo epizodo v ZDA pritegne povprečno tri milijone in pol gledalcev.

Srce 30 Rocka: Jack in Liz
Serija, ki jo je ustvarila komičarka Tina Fey, ki ima v njej tudi eno od glavnih vlog, je torej postavljena prav v drobovje hiše NBC oziroma med ekipo, ki ustvarja večerno humoristično oddajo TGS. Feyeva je glavna scenaristka (fiktivne) oddaje Liz Lemon, Alec Baldwin pa rahlo megalomanski, neokonzervativni direktor NBC-ja Jack Donaghy, Lizin šef, mentor in pozneje prijatelj. Skupaj morata nekako krotiti ekipo godrnjavih scenaristov in muhastih igralcev z maničnim Traceyem Morganom na čelu.

Koncept za nanizanko je Feyeva deloma naslonila na svoje dolgoletne izkušnje sodelovanja pri podobni, a resnični humoristični oddaji Saturday Night Live.

Za ekipo novica ni presenečenje
Prejšnji mesec je Alec Baldwin na Twitterju namigoval, da bi utegnil serijo zapustiti, a je Feyeva kmalu zatem zavrnila govorice na pogovorni oddaji The View: "Kolikor vem, serije ne zapušča. V tem smo vsi skupaj do konca. Po mojem je hotel reči samo, da je konec serije - konec koncev smo že v šesti sezoni - že na vidiku."

Zadnja, sedma epizoda bo skrajšana na 13 epizod; več podrobnosti bo NBC razkril naslednji teden, na svoji redni predstavitvi programov za naslednjo sezono. Serija je bila bolj kot na tej priljubljena na oni strani Atlantika: britanska televizija Channel Five se ji je odpovedala že leta 2009, po predvajanju dveh sezon.

Nekaj duhovitih odlomkov iz serije si lahko ogledate spodaj.