Igralec Liao Fan (medved za najboljšega igralca), režiser Diao Yinan, igralec Yu Ailei in igralka Ni Jingyang. Film Črni premog, tanek led je prejel zlatega medveda. Foto: EPA
Igralec Liao Fan (medved za najboljšega igralca), režiser Diao Yinan, igralec Yu Ailei in igralka Ni Jingyang. Film Črni premog, tanek led je prejel zlatega medveda. Foto: EPA
Dietrich Brüggemann in Anna Brüggemann sta prejela medveda za najboljši scenarij. Foto: EPA
Caroline Poggi in Jonathan Vinel sta prejela nagrado za najboljši kratki film. Foto: EPA

Zlati medved za najboljši film je na 64. Berlinalu prejel film Bai Ri Yan Huo (Black Coal, Thin Ice; Črni premog, tanek led) režiserja Diaoja Yinana.

Letošnji srebrni medvedi
Srebrnega medveda, veliko nagrado žirije, je prejel Wes Anderson za film The Grand Budapest Hotel.

Nagrado Alfred Bauer za celovečerni film, ki odpira nove perspektive, je prejel film Aimer, boire et chanter (angl. naslov Life of Riley) režiserja Alaina Resnaisa.

Medveda za najboljšo režijo je prejel Richard Linklater za film Boyhood (Deška doba).

Najboljši igralec po mnenju žirije je Liao Fan, ki je zaigral v filmu Bai Ri Yan Huo (Črni premog, tanek led) režiserja Diaoja Yinana, najboljša igralka pa Haru Kuroki iz filma Chiisai Ouchi (Majhna hiša) režiserja Yojija Yamade.

Srebrnega medveda za najboljši scenarij sta prejela Dietrich Brüggemann in Anna Brüggemann za film Kreuzweg (Stations of the Cross; Križev pot) režiserja Dietricha Brüggemanna.

Srebrni medved za izjemni umetniški prispevek gre za fotografijo pri filmu Tui na (Blind Message; Slepo sporočilo) režiserja Louja Yeja.

Najboljši celovečerni film iz sekcije panorama je film Güeros režiserja Alonsa Ruizpalaciosa.

Srebrnega medveda za kratki film je prejel Guillaume Cailleau za film Laborat. Zlati medved za kratki film je šel filmu Tant qu'il nous reste des fusils à pompe v režiji Caroline Poggi in Jonathana Vinela.

Letos v ospredju tema žensk in otok
Na slavnostni podelitvi nagrad je voditeljica Anke Engelke z direktorjem festivala delila občutek, da je bil letošnji festival zelo ženski. Direktor Berlinala Deter Kosslick je izpostavil, da je bil letošnji festival tudi festival, ki je predstavil veliko filmov o otrocih. Prav ti najbolj trpijo v času finančne krize in kinematografski komentarji na letošnjem festivalu potrjujejo, da je pri vsakem pogledu na prihodnost pomembno tudi to, da poskrbimo za otroke.

Na letošnjem Berlinalu so med 6. in 16. februarjem v več kot desetih festivalskih sekcijah prikazali 400 filmov, s kar 107 produkcijami in koprodukcijami pa je bil najmočneje zastopan nemški film. Za zlatega medveda se je potegovalo 20 filmov. Vzporedno poteka še Evropska filmska tržnica, ki velja za poslovno središče filmske industrije z vsega sveta in na kateri je bilo predvajanih skoraj 800 filmov.

Žiriji, ki je podelila berlinske medvede, predseduje ameriški producent in scenarist James Schamus. V njej so bili še avstrijski igralec in dvakratni oskarjevec Christoph Waltz, ameriška producentka Barbara Broccoli, ameriška igralka Greta Gerwig, francoski režiser Michel Gondry, v Hongkongu rojeni igralec Tony Leung, v Teheranu rojena in v Parizu živeča filmarka Mitra Farahani ter danska igralka Trine Dyrholm.