Utrinek z lanskega Berlinala. Foto: EPA
Utrinek z lanskega Berlinala. Foto: EPA

Med vidnejšimi primeri v zgodovini filma so zagotovo dramatično osvetljeni obrazi in grozljive sence v ozadju v črno-belih filmih, kot so znameniti "M" Fritza Langa ali Nosferatu Friedricha Wilhelma Murnaua. Razstava v Muzeju filma in televizije, ki bo na ogled od 23. januarja do 27. aprila, bo zasnovana kot fotografska odprava pod naslovom Na filmskem setu Weimarske republike. Zajela bo filme, ki so nastali med letoma 1918 in 1933 in bo po pisanju sočasno hommage filmski fotografiji.

Na ogled bo 225 fotografij iz 65 filmskih del avtorjev, kot so bili Murnau, Lang, Robert Wiene, Eric Charell in Phil Jutzi. Postavitev bodo dopolnjevali filmski izseki in plakati.

Estetika sence
Na Berlinalu, ki bo potekal od 6. do 16. februarja, bo tudi sekcija z naslovom Estetika sence - slogi osvetljevanja 1915-1950. Izbrani so filmi različnih žanrov, ki so nastali v Evropi, ZDA in na Japonskem. Na ogled bo 40 filmov, na velikih platnih pa bo mogoče videti zvezde, kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo ali Kazuo Hesegawa.

Prikazali bodo tudi restavrirane filme Unter der Laterne. Trink, trink, Brüderlein trin! (Pod svetilko. Pij, pij, bratec pij!) Gerharda Lamprechta, V znamenju Zorra Freda Niblosa in Železna maska Allana Dwana.