Monica Bellucci je častna gostja letošnjega Mednarodnega filmskega in glasbenega festivala Kustendorf. Foto: EPA
Monica Bellucci je častna gostja letošnjega Mednarodnega filmskega in glasbenega festivala Kustendorf. Foto: EPA
Monica Bellucci
Film, v katerem bo Monica Bellucci zaigrala Srbkinjo, ki se zaljubi v času vojne, bodo začeli snemati maja v Trebinjah. Foto: Kustendorf
Audrey Tautou
Letos je Drvengrad obiskala tudi francoska igralka Audrey Tautou. Foto: EPA

Filmar in igralka sta o skupnem projektu spregovorila med njenim obiskom v Banjaluki, od koder sta se zvezdnika namenila na Filmski in glasbeni festival Kustendorf, kjer je Belluccijeva častna gostja. Film z naslovom Love and War (Ljubezen in vojna) je zamišljen kot tridelna ljubezenska zgodba med moškim in žensko v času vojne. Dvakratni dobitnik canske zlate palme bo film snemal od maja do junija v Trebinjah. Ob Beluccijevi bo v glavni moški vlogi zaigral kar režiser sam.
Igralka, ki je s Kusturico sodelovala tudi pri pisanju scenarija, se snemanja filma izredno veseli, za vlogo pa naj bi Italijanka svojemu znanju tujih jezikov dodala še srbščino. "To je ljubezenska zgodba, ki se odvija v času vojne. Zelo bo zanimivo, boste videli. Navdušena sem, da bom igrala Srbkinjo, in to v srbskem jeziku," je po poročanju srbskih medijev še dejala ob svojem obisku.
48-letna igralka, ki jo je pozdravil predsednik Republike srbske in Kusturičev prijatelj Milorad Dodik, je medije nagovorila s spodrsljajem, da je prvič na obisku v Srbiji. Kusturica je naglo vskočil s pojasnilom, da sta vendarle v Republiki srbski, in Belluccijeva je takoj popravila izjavo.
Srbsko podeželje mamljivo za slavna filmska imena
Režiser in igralka, ki je gledalce zapeljevala vlogi tragične fatalke v Maleni, igrala pa tudi v filmih Dobermann, Volčja bratovščina, Nepovratno, Matrica Reloaded in Matrica Revolucija ter Kristusjov Pasijon, sta se zatem odpravila v Drvengrad, kjer do 22. januarja poteka festival, ki ga Emir Kusturica prireja šestič. V teh letih je režiser na srbsko podeželje privabil številna zveneča imena iz sveta filma, poleg Beluccijeve letos tudi francosko igralko Audrey Tautou in režiserja za oskarja nominiranega filma Zveri južne divjine Benha Zeitlina.
Slednji je zbranim na delavnici festivala dejal, da je sam navdih našel v Podzemlju, za katerega je Emir Kusturica prejel eno od svojih dveh zlatih palm v Cannesu. "Njegov način je tisti, h kateremu tudi sam težim," je dejal na festivalu. "Želim pripovedovati zgodbe, ki so pravljice in miti, obenem pa jih trdno prizemljiti v realnosti; torej ne pripovedovati fantastičnih zgodb z drugega planeta, ampak jih zakoreniniti v izkušnjah resničnih ljudi." Tisto, kar ga pri Kusturičevih filmih najbolj prevzema, pa je iskrena sreča njegovih protagonistov.