Film od Grobadogroba je režiserju Cvitkoviču prinesel drugo nagrado. Foto: Filmski sklad
Film od Grobadogroba je režiserju Cvitkoviču prinesel drugo nagrado. Foto: Filmski sklad
V glavni vlogi je nastopil Gregor Bakovič. Foto: RTV SLO
Jan Cvitkovič je slavil tudi v Benetkah. Foto: EPA

Nagrado je slovenski režiser na festivalu, ki je 16. oktobra zaprl svoja vrata, prejel za najboljši film, prikazan v času regionalnega sejma CentEast - Warshaw screenings. Priznanje, ob katerem prejme Cvitkovič še 2.500 evrov, je režiserju izročil direktor Filmske produkcije pri Televiziji Polsat Jaroslaw Sander. Po nagradi za novega režiserja za prvi ali drugi film altadis v San Sebastianu se tako lahko film Odgorbadogroba pohvali že z drugo nagrado.

Španci ljubijo nenavadne zaplete
Odgrobadogroba je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo Novi filmi, novi režiserji, v kateri je nagrado grand prix in 5.000 evrov prejel hrvaški film Oprosti za kung fu režiserja Ognjena Sviličića. V isti sekciji je tekmoval tudi koprodukcijski film Rdeči kamion sive barve Srdjana Koljevića, ki je prejal nagrado mednarodne žirije filmskih kritikov (Fipresci) za najboljši prvi ali drugi film iz srednje in vzhodne Evrope.

V pričakovanju Zagreba
Film je doživel svetovno premiero na 53. mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu, 17. oktobra pa je poskrbel tudi za odprtje 3. zagrebškega filmskega festivala. Film bo sodeloval v tekmovalni sekciji festivala in se potegoval za nagrado zlati voziček, premiere pa se bo udeležil tudi režiser z avtorsko ekipo filma. Nagrajenca v tej sekciji bo izbirala žirija v sestavi kitajskega režiserja in igralca Li Janga, nizozemskega producenta Denisa Vaslina in srbskega igralca Slavka Štimca.

Sicer bo festival, ki bo potekal do 22. oktobra, obiskovalcem ponudil okoli 50 filmov, za festivalsko nagrado pa se bo potegovalo deset celovečernih filmov, enako število toliko kratkih filmov in dvanajst dokumentarcev.

Med nebesi in peklom
Cvitkovičeva črna komedija prikazuje zgodbo o profesionalnem pogrebnem govorcu Peru v majhnem slovenskem mestu, ki v vsakem govoru naredi osebno izpoved. V njegovo življenje se vpletajo tudi njegov samomorilski oče, njegovo dekle Renata, prijatelj in občudovalec Šuki in Ida. Režiser se v filmu posveča vprašanju življenja in smrti, nebes in pekla. Osebe v filmu se namreč vedno znova znajdejo prav na meji med tema dvema stranema.

V filmu so nastopili Gregor Bakovič, Drago Milinovič, Nataša Matjašec, Sonja Savič, Mojca Fatur, Vlado Novak in Pavle Ravnohrib. Slovenski gledalci bodo prišli na svoj račun 27. oktobra, ko bo film doživel premiero tudi v domačih kinematografih.

Tretje pomembno priznanje
Cvitkovičev drugi celovečerni film, ki je nastal v produkciji s Staregare, je tako režiserju prinesel že tretje pomembno priznanje. Na 58. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je namreč za svoj prvi film Kruh in mleko prejel zlatega leva prihodnosti.