Roberto Saviano bo vsaj prek filmske vloge doživel rojstni kraj, o katerem lahko za zdaj samo sanja - Neapelj, v katerem je mafija vsaj za trenutek premagana. Foto: EPA
Roberto Saviano bo vsaj prek filmske vloge doživel rojstni kraj, o katerem lahko za zdaj samo sanja - Neapelj, v katerem je mafija vsaj za trenutek premagana. Foto: EPA
Isabella Rossellini
V filmu, ki naj bi premiero doživel leta 2011, bo zaigrala tudi Isabella Rossellini. Foto: EPA

Italijanski novinar in pisatelj, ki je pred leti pogumno svoje izkušnje z neapeljsko camorro razgrnil v romanu Gomora, se bo prvič preizkusil v vlogi igralca. Film, v katerem bo zaigral, se bo pravzaprav dotaknil ravno problematike, o kateri piše v svoji knjižni uspešnici, vendar z bolj optimističnim koncem.
Ko se zgodi nemogoče
Saviano je dobil vlogo v filmu L'era legale (Legalna era) režiserja Enrica Carie, v katerem bo zaigrala še slavna Isabella Rossellini. Zgodba se bo dogajala leta 2020 v mestu pod Vezuvom, kjer spoznamo Nicolina Amoreja, delavca, ki je strastni ljubitelj filozofije. Nekega dne precej po naključju postane župan Neaplja in ga spremeni v idealno mesto. Dovoli uživanje mamil, kar pa ni pogodu neapeljskim mafijcem, saj so ob pomemben vir zaslužka.
Amore torej na nekonvencionalen način uresniči nemogoče in premaga organizirani kriminal v mestu. Film bo nastajal pod budnim očesom producenta Renza Rossellinija, Isabellinega polbrata, v kinematografe pa naj bi prišel prihodnje leto.
Narodni junak, ki si je nakopal smrtno grožnjo
Roberto Saviano, ki je leta 2006 v svoji knjigi Gomora razkril imperij camorre z njenimi posli, kolovodji in klani, ves ta čas preganja smrtna grožnja. Pisatelj, ki se spominja, da je svojo prvo žrtev umora videl pri trinajstih letih, na poti v šolo, je zaradi groženj že leta pod nenehno policijsko zaščito. Samo v Italiji so roman prodali v več kot 1,2 milijona primerkih, prebirati pa ga je mogoče v 42 prevodih. Po knjigi je režiser Matteo Garrone posnel tudi istoimenski film, ki je dobil veliko nagrado v Cannesu.
Pisatelju so podporo izkazali številni kulturniki, zaradi pogumne drže ga je slavni pisatelj in filozof Umberto Eco označil za 'narodnega junaka', za mlajšo generacijo Italijanov pa je postal pisatelj simbol upora proti organiziranemu kriminalu.