Roberta Saviana je zaradi njegovega pogumnega razkrivanja veliki italijanski pisec in filozof Umberto Eco označil za narodnega junaka. Foto: EPA
Roberta Saviana je zaradi njegovega pogumnega razkrivanja veliki italijanski pisec in filozof Umberto Eco označil za narodnega junaka. Foto: EPA
Roberto saviano
Nagrada Luigi Barzini ni edina, ki jo je Roberto Saviano, avtor knjižne uspešnice Gomora, prejel v zadnjem času. Za svoje delo in predvsem pogum je na primer lani decembra prejel priznanje milanske akademije Brera. Foto: EPA

Pisatelju, o katerem se je v zadnjih letih govorilo predvsem v povezavi z njegovo knjigo Gomora in posledično z grožnjami italijanske mafije, bodo nagrado podelili 29. maja v kongresnem centru Orvieta.
Nagrado, poimenovano po znanem novinarju, podeljujeta umbrijska občina Orvieto in časopis Corriere della Sera. 21. nagrado podeljujejo Savianu "za njegov civilni angažma pri dokumentiranem in osebnem pričevanju, predvsem o pojavu camorre, ki jo popisuje v vsej njeni grozoviti kompleksnosti, pri njenem vsakdanjem delovanju in perverzni prepletenosti ekonomije in družbe". S priznanjem prejme dobitnik srebrno plaketo predsednika republike.
Nagrado so ustanovili leta 1990, njena pokrovitelja pa sta Ludina Barzini in Guido Barlozzetti. Dobitnika izbira 21-članska žirija, v kateri je sedel tudi 78-letni italijanski novinar in politik slovenskega rodu Demetrio Volcic. Zbrane na slovesnosti bo nagovorila lanska nagrajenka Milena Gabanelli, sledila bo predstavitev knjige risb Luigija Barzinija st., z nagrajencem pa se bo pogovarjala televizijska znana novinarka in političarka Lilli Gruber.
Kruti prizori iz neapeljskega življenja
Pred približno enim letom je avtor knjige Gomora, po katerem so posneli tudi istoimenski film, predstavil drugo knjigo Le contraire de la mort (Nasprotje smrti) s podnaslovom Prizori iz neapeljskega življenja. Podobno kot v Gomori se je tudi v tej ukvarjal z delovanjem neapeljske mafije camorre, ki mu je v preteklosti večkrat grozila zaradi razkrivanja, pisatelj pa se je pred grožnjami tudi umaknil iz Italije.
Knjiga Gomora, v katerih pisatelj navaja konkretna dejstva in umore ter razkriva, da vodilna mesta v tej organizaciji vse bolj prevzemajo ženske, je doslej izšla več kot v 43 državah, tudi v slovenskem prevodu.