Film
Ivan
Po besedah žirije Ivan gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine. Foto: FSF
Ivan je na 20. festivalu slovenskega filma osvojil šest nagrad, vključno z vesno za najboljši igrani celovečerni film in najboljšo žensko glavno vlogo, v kateri blesti Maruša Majer. Foto: FSF
Ivan
Ivan je zgodba o mladi mami, ki se mora postaviti za svojega otroka in proti njegovemu očetu, na katerega je obsesivno navezana. Foto: SFC/Marko Brdar

V boj za nominacijo za tujejezičnega oskarja pošiljamo film Ivan

Brutalna zgodba, ki vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj
17. september 2018 ob 19:57,
zadnji poseg: 18. september 2018 ob 21:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2019 je Ivan, nagrajena in kritiško hvaljena drama Janeza Burgerja. Po besedah strokovne žirije je tega izbrala, ker je najbolj dovršen med prijavljenimi filmi.

Osemčlanska žirija je letos izbirala še med filmoma Družinica v režiji Jana Cvitkoviča in Družina v režiji Roka Bička. Kandidata so izbirali Siena Krušič, Janez Stucin, Grega Mastnak, Radovan Mišič, Tomi Matič, Gašper Loborec, Gabrijela Fleischman in Urban Tarman.

Kot so žiranti še zapisali v utemeljitvi, Ivan "gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine".

Prepričljiva igra Maruše Majer in drugih igralcev
Ivan pripoveduje zgodbo o mladi mami Mari, ki se mora postaviti za svojega otroka Ivana in proti njegovemu očetu Roku, človeku, ki ima veliko denarja in na katerega je obsesivno navezana. Vlogo Mare je prevzela Maruša Majer, ki po oceni strokovne žirije gledalca "brezkompromisno vodi skozi preobrazbo od odvisnega, naivnega, izgubljenega dekleta v žensko, ki se je zmožna spopasti z demoni iz otroštva in prevzeti odgovornost zase in za svojega otroka. Mara simbolno prereže popkovino s preteklostjo in naredi prvi korak v novo življenje; tokrat brez moškega partnerja, kajti zanjo je ta prej ovira kot podpora".

"Filmska pripoved je podprta s prepričljivo igro drugih igralcev, nevsiljivo masko, ki pričara realistično vzdušje, in fotografijo, ki nas intimno vodi skozi film in omogoča, da doživimo junakinjo od blizu," še beremo v utemeljitvi.

V vlogi Marinega partnerja nastopa Matjaž Tribušon, v filmu pa se v stranskih vlogah pojavi vrsta priznanih slovenskih igralcev. Med njimi Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski.

Ivan je na lanskem Festivalu slovenskega filma osvojil šest vesen, vključno s tisto za najboljši igrani celovečerni film in najboljšo glavno žensko vlogo, ter nagradi Art kino mreže Slovenije in Združenja slovenskih filmskih kritikov.

Režiser Burger z Alešem Čarom, Srdjanomom Koljevićem in Melino Pota Koljević podpisuje tudi scenarij filma. Ivan je nastal v produkciji Staragare in koprodukciji s slovenskim Tramal Films in hrvaškim Propeler film.

Končne nominirance za tujejezičnega oskarja bo izbrala Ameriška filmska akademija.

VIDEO
Ivan gre v boj za tujejezičnega oskarja

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Jezersko
# 17.09.2018 ob 20:51
Bravo Maruša! :)
KLIPAN
# 18.09.2018 ob 07:01
Gledal film, neverjetno dober, igra Maruše pa vrhunska.
BigBang
# 18.09.2018 ob 20:00
Zdaj sem se spomnil...Burgerjev film Avto šola sem šel celo v kino gledat. Še dobro, da sem prej spil pivo. In potem še ene par...A ja še Ruševine sem si tudi ogledal, ki pa sploh niso omembe vrednen film. In seveda V Leru. Ki pa, kot je več kot očitno sploh ni njegov, teveč od Cvitkoviča. Žal je tudi ta potem ravno tako zajadral v čisto egoabstrakcijo. Circus Fantasticus sem zaradi slabih izkušenj kar preskočil.

Res potrebujemo takšne filmske kritike - malo alkohola, ogromno dezinformacij, zaradi mačka še kakšen film preskočimo - a ne, hkrati smo pa najbolj kakovostni.
Film mojstrovina - vzemi si čas in poglej še Cirkus. Cvitkovič pa je Burgerjev učenec.
asap
# 18.09.2018 ob 07:57
slaba odločitev
Franc 1952
# 18.09.2018 ob 10:10
@ginza
Izpod tipk si mi sunil! No mislil sem tudi, da se Ivan sliši bolj rusko, čeprav je slovensko ime, Janeza nam pa še nihče ni sunil!:)
ginza
# 18.09.2018 ob 09:06
@pietetnik

Saj Ivan je verzija imena Janez :)
KLIPAN
# 18.09.2018 ob 07:02
@vatrenavoda
"ma, kaj to pošiljajo na oskarje... te strokovne utemeljitve se pa vedno berejo tako, kot da žirije vedno mislijo, da so neke depresivne dolgoveznosti sinonim za kakovost. laični gledalec pa ponavadi tega ne kupi in se izogiba remek delu v velikem loku, pa čeprav mu davkoplačevalci šenkamo vsaj ene 100 eur zraven k onim petim, ki jih da sam za kino vstopnico za tak film."

Seveda, naj dajo kako akcijo ali film o fuzbalu, da bo vsem jasno.........
vatrenavoda
# 18.09.2018 ob 13:59
Seveda, naj dajo kako akcijo ali film o fuzbalu, da bo vsem jasno.........

to bi kdo pogledal morda vsaj
pietetnik
# 18.09.2018 ob 08:15
Čestitam za Ivana!

Škoda le, da ni Janezek, za katerega se mati tako bori...
dharma
# 17.09.2018 ob 23:22
Prejšnji četrtek je bil na sporedu nacionalne televizije. Pohvale vredno za distribucijo in širjenje kulture. Vendar žal nisem zdržal več kot minuto.
vatrenavoda
# 18.09.2018 ob 03:34
ma, kaj to pošiljajo na oskarje... te strokovne utemeljitve se pa vedno berejo tako, kot da žirije vedno mislijo, da so neke depresivne dolgoveznosti sinonim za kakovost. laični gledalec pa ponavadi tega ne kupi in se izogiba remek delu v velikem loku, pa čeprav mu davkoplačevalci šenkamo vsaj ene 100 eur zraven k onim petim, ki jih da sam za kino vstopnico za tak film.
dharma
# 17.09.2018 ob 23:47
Zdaj sem se spomnil...Burgerjev film Avto šola sem šel celo v kino gledat. Še dobro, da sem prej spil pivo. In potem še ene par...A ja še Ruševine sem si tudi ogledal, ki pa sploh niso omembe vrednen film. In seveda V Leru. Ki pa, kot je več kot očitno sploh ni njegov, teveč od Cvitkoviča. Žal je tudi ta potem ravno tako zajadral v čisto egoabstrakcijo. Circus Fantasticus sem zaradi slabih izkušenj kar preskočil.
op. Ta komentar se nanša na prejšnjega. In sam ne stoji.
Kazalo