Ricky Gervais se je pošalil, da se bo po podelitvi
Ricky Gervais se je pošalil, da se bo po podelitvi "skril tako dobro, da ga še Sean Penn ne bo našel ... špeckahla." (Pri tem je seveda imel v mislih skrivni intervju, ki ga je Penn opravil z mehiškim mamilarskim lordom El Chapom). Foto: Reuters
Mel Gibson in Rick Gervais
Neslane šale gor ali dol, pred kamero je treba pokazati, da imaš smisel za humor na tvoj račun) ... Foto: Reuters

Neka hollywoodska publikacija je objavila, da zato, ker jo bom jaz vodil, nekaterih zvezdnikov ne bo na podelitev, češ da se bojijo, da se bom norčeval iz njih. Kot da bi se zvezdniki res izognili priložnosti, da dobijo zlati globus. Še posebej, če je njihov studio že plačal zanj.

Ricky Gervais
"O Jennfer Lawrence se je govorilo, ker je zahtevala enako plačilo za ženske. Vsi so jo vehementno podprli: začele so se demonstracije, tovarniški delavci in medicinske sestre so šli na ulice. Kako hudiča lahko 25-letnica preživi z 52 milijoni, so vpili." Foto: Reuters

"Ni se treba tako raznežiti, sramoto si delate. Nagrada je - brez zamere - ničvredna: košček kovine, ki vam ga je nekaj prijaznih, zmedenih starih novinarjev hotelo izročiti osebno, ker so vas hoteli spoznati in z vami posneti selfie. Samo za to gre."

Slavje, ki mu Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association) neskromno pravi "največja zabava leta", velja za tisto zabavnejšo, malo bolj pijano sorodnico podelitve oskarjev in drugih "uglajenih" slavij v vsakoletni sezoni nagrad.

To seveda ne zmanjša zmagoslavja ekipe filma Povratnik, ki je bil nesporni zmagovalec večera: Alejandro González Iñárritu je postal najboljši režiser, Leonardo DiCaprio najboljši igralec, film pa najboljši celovečerec v kategoriji drame.


Neuradno velja, da je podelitev zlatih globusov - ki poteka med večerjo, ob kateri zbrani hollywoodski smetani točijo tudi neomejene količine alkohola - priložnost, da se hollywoodska elita sprosti, posname kako trapasto fotografijo in uživa v šalah na račun svojih cenjenih kolegov. Tudi letošnja podelitev v tem pogledu ni bila izjema, predvsem po zaslugi voditelja Rickyja Gervaisa, ki je vlogo kljub svojemu statusu "kontroverznega" povezovalca opravljal že četrtič (leta 2011 je denimo povedal nekaj tako sočnih, da je mogul Harvey Weinstein javno grozil, da ga bo dal likvidirati ...).

Od uvodnega govora dalje, v katerem je Gervais na muho vzel Caitlyn Jenner, grozljivi neuspeh komedije Piksli in preostanek "nagnusnih, tabletomanskih, spolno odklonskih izmečkov" v dvorani losangeleškega hotela Beverly Hilton, so zbrani petičneži kar nekajkrat ostali brez besed ob Gervaisovih provokacijah.

Na dnu lahko njegov uvodni govor slišite v celoti, v nadaljevanju pa citirajmo nekaj šal, ki so naletele na najmočnejše odzive:

Ko je moral najaviti Mela Gibsona:
"Pred nekaj leti sem v tem šovu razdrl nekaj šal na račun tega, da se je Mel Gibson napil in povedal nekaj neslanih reči. Vsi smo že naredili kaj takega. Ampak jaz sem zdaj v neprijetnem položaju, da ga moram spet pozdraviti na odru. Gotovo je to neprijetno za oba, prav? Jaz za to grozno situacijo krivim NBC. Mel krivi ... No, vemo, koga krivi Mel."
Ko je skušal povedati kaj prijaznega o Gibsonu: "Nocoj bi v hotelski sobi raje šel na pijačo z njim kot z Billom Cosbyjem."

O Benu Afflecku:
Gervais je Affleckovega dolgoletnega prijatelja (in pozneje dobitnika nagrade za najboljšega igralca v komediji) Matta Damona na odru pozdravil kot "edino osebo, ki ji Ben Affleck še ni bil nezvest".

O Donaldu Trumpu:
Republikanskega favorita za predsedniško kandidaturo je Gervais zbodel tako, da je latinskoameriški igralki Americo Ferrero in Evo Longorio najavil kot "osebi, za kateri vaš bodoči predsednik komaj čaka, da ju bo lahko deportiral".

O Lorenzu Sorii, predsedniku zveze tujih novinarjev v Hollywoodu:
"Zlati globusi nimajo segmenta In memoriam, ki bi vse zamoril. Namesto tega pustimo predsedniku organizacije, da pove nekaj besed."

O Caitlyn Jenner:
"Nocoj bom prijazen. Spremenil sem se. No, očitno ne toliko kot Bruce Jenner. Ki je zdaj Caitlyn Jenner. Kakšno leto je za njo! Postala je vzornica transljudi po vsem svetu, pokazala ogromno poguma pri podiranju meja in razbijanju predsodkov. Ni se sicer izkazala v imenu ženskih voznic, ampak ne moreš imeti vsega."

Neka hollywoodska publikacija je objavila, da zato, ker jo bom jaz vodil, nekaterih zvezdnikov ne bo na podelitev, češ da se bojijo, da se bom norčeval iz njih. Kot da bi se zvezdniki res izognili priložnosti, da dobijo zlati globus. Še posebej, če je njihov studio že plačal zanj.

Ricky Gervais