Foto:
Foto:
Britanski premier Tony Blair je ogorčen nad nehumanostjo čečenskih upornikov.
Vajgl in Fischer sta ostro obsodila terorizem.

Bela hiša pa je ugrabitelje označila za teroriste, njihovo dejanje pa za barbarsko in ponovila, da ZDA podpirajo rusko vlado v boju proti terorizmu. Ameriški predsednik George Bush pa je dejal, da gre za nov temačen opomin, ki kaže, do kod so pripravljeni iti teroristi.

Nizozemski zunanji minister Bernard Bot je dejal, da Unija razvoj dogodkov spremlja z veliko zaskrbljenostjo, in izrekel sožalje družinam žrtev, ruski vladi in ruskemu narodu. EU brezpogojno obsoja vse oblike terorizma, je dodal.


Svoje mnenje o čečenski krizi lahko izrazite na forumu.

Blair ogorčen
Britanski premier Tony Blair je izrazil ogorčenje nad dejanji čečenskih upornikov, družinam in prijateljem žrtev pa izrekel sožalje. V pismu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je zapisal, da težko izrazi ogorčenje nad nehumanostjo teroristov, ki so pripravljeni otroke in njihove starše prepustiti takšnemu trpljenju.

Strokovnjaki kritični
Portugalski strokovnjak za pogajanja z ugrabitelji Jorge Monteiro je bil dokaj kritičen do ruske rešitve drame: "Takšne situacije zahtevajo veliko časa, tudi dva ali tri tedne. V kratkem času ne moreš računati na ugoden razplet. Glavni dejavnik je čas in v tem primeru ga ni bilo dovolj."

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je ugrabitve ostro obsodil: "Ne vidim nobenega razloga, ki bi legitimiziral ugrabitve dojenčkov in otrok. Gre za grozen zločin, ki ga je potrebno obsoditi. Upam, da se bodo talci izvlekli nepoškodovani."

Slovenija obsoja terorizem
Slovenski zunanji minister Ivo Vajgl je dejal, da Slovenija brezpogojno obsoja terorizem kot sredstvo za uresničitev katerega koli cilja in bo še naprej sodelovala v mednarodnih prizadevanjih za njegovo preprečitev. "Še posebej grozljivo je, če to sredstvo postanejo otroci," je dodal Vajgl.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je dejal, da je zgrožen nad številom smrtnih žrtev v drami s talci v Severni Osetiji. Ob tem je obsodil vsa teroristična dejanja.