Sindikata Sviz in Glosa v skupni izjavi za javnost zahtevata, da se direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič javno opraviči za žaljenje tam zaposlenih glasbenic in glasbenikov. Foto: MMC RTVSLO/Miloš Ojdanić
Sindikata Sviz in Glosa v skupni izjavi za javnost zahtevata, da se direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič javno opraviči za žaljenje tam zaposlenih glasbenic in glasbenikov. Foto: MMC RTVSLO/Miloš Ojdanić
Damjan Damjanovič
Damjan Damjanovič meni, da v njegovi izjavi "ni nobenih žalitev, temveč gre le za oceno stanja in razmer, v katerih delajo". Foto: BoBo

Direktor filharmonije namreč meni, da v njegovi izjavi "ni nobenih žalitev, temveč gre le za oceno stanja in razmer, v katerih delajo". Drugače si, kot pravi, ne zna pojasniti, da pred nastopom v javnosti niso preverili stališč druge strani do stvari, katerih ga obtožujejo.

Omadeževano ime celotnega zavoda
Damjanovič je v odgovoru vodjema obeh sindikatov zapisal, da njegova izjava, ki mu jo očitata, temelji na dejstvih. Ob tem je prepričan, da bi se moral tisti, "ki je vse to povzročil in s tem neupravičeno blatil ime zavoda, opravičiti vsem zaposlenim v SF in celotni javnosti".

Priznava, da ima v filharmoniji "nekaj manjših konfliktov s posamezniki", ki pa so "posledica tega, da jim ne da tistega, kar jim ne pripada". Kot pravi, ima za vse to dokaze, očitki, ki se nenehno ponavljajo na njegov račun, pa so zgolj klevetanja, ki so jih kot takšna, meni direktor filharmonije, že večkrat prepoznale tudi pristojne instance - svet zavoda, ministrstvo za kulturo, Računsko sodišče.

Zaposlenim očitano interno rovarjenje
Prav tako Damjanovič ne vidi razloga za opravičilo, saj ima dokaze o tem, kdo rovari znotraj filharmonije. Je pa prepričan, da se mora za svoja dejanja opravičiti tista oseba, ki je v javnosti oblatila ime zavoda, v neugoden položaj pa postavila vse zaposlene v tej instituciji.

Vodjema obeh sindikatov, glavnemu tajniku sindikata Sviz Branimirju Štruklju in predsedniku sindikata Glosa Mitji Šuštarju, v prvi polovici januarja predlaga sestanek, na katerem bi osvetlili morebitne nesporazume.

Kaj sindikata očitata direktorju filharmonije
Po mnenju Sviza in Glose se je Damjanovič ob izrekanju podpore ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar ob zadnjih pozivih k njenemu odstopu pritoževal nad nesorazmerno odgovornostjo direktorjev v kulturi, ki da imajo hkrati zvezane roke. Pri zaposlenih pa je po njegovih besedah obratno, "njihove obveznosti so poljubne, odgovornost nikakršna, časa za rovarjenje pa neomejeno".

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki zastopata interese zaposlenih v Slovenski filharmoniji, sta tako pred kratkim od Damjanoviča zahtevala javno opravičilo za neresnične in žaljive trditve. Oba sindikata namreč že dalj časa prejemata pritožbe o nekompetentnem vodenju Slovenske filharmonije in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov direktorja te institucije.