"Zmerjanje zaposlenih, ki da imajo neomejeno časa za rovarjenje, je skrajno pritlehno in čez vsako dopustno mero sprejemljivega," so med drugim zapisali v sindikatih Sviz in Glosa v skupni izjavi za javnost glede direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča. Foto: BoBo

Omenjena sindikata namreč že dlje časa prejemata pritožbe o njegovem nekompetentnem vodenju in neprofesionalnem odnosu do zaposlenih ter kršitvah predpisov. V nasprotnem primeru bosta uporabila vsa sredstva, ki so na voljo, da bi zadostila zaposlenim v filharmoniji.

Damjanovič je za STA povedal, da se bo na izjavo odzval, ko jo bo uradno prejel s strani sindikatov.

Nesorazmerna odgovornost direktorjev v kulturi?
Ob izrekanju podpore ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar ob zadnjih pozivih k njenemu odstopu se je Damjanovič pritoževal nad nesorazmerno odgovornostjo direktorjev v kulturi, ki da imajo hkrati zvezane roke, sta še spomnila Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa.

"Pri zaposlenih je obratno: njihove obveznosti so poljubne, odgovornost nikakršna, časa za rovarjenje pa neomejeno," je takrat med drugim dejal direktor filharmonije. Sindikata, ki zastopata interese zaposlenih v Slovenski filharmoniji, od Damjanoviča zahtevata takojšnje javno in enoznačno opravičilo za neresnične in žaljive trditve.

"Če kdo, Damjanovič ve, da so obveznosti filharmonikov v zakonodaji in splošnih aktih filharmonije natančno opredeljene. Trditi, da filharmoniki zahtevnega, kreativnega poslanstva ne opravljajo odgovorno in kakovostno, je skrajna žalitev, ki v resnici onemogoča uspešno sodelovanje orkestra in zbora z direktorjem. Zmerjanje zaposlenih, ki da imajo neomejeno časa za rovarjenje, je skrajno pritlehno in čez vsako dopustno mero sprejemljivega," so med drugim zapisali v izjavi.

Neposredno žaljenje tudi drugih zaposlenih v kulturi
Direktor, ki v javnosti tako obravnava glasbenice in glasbenike v osrednji slovenski glasbeni instituciji z mednarodnim ugledom samo zato, ker so povsem legitimno opozorili javnost na slabe odnose, največ pove o neprimernosti njega samega, da opravlja funkcijo direktorja Slovenske filharmonije, še menijo v sindikatih.

Dodajajo še, da Damjanovičeva izjava neposredno žali tudi vse druge zaposlene v kulturi, ki delajo v enakih razmerah in po isti zakonodaji. Bizjak Mlakarjevo zato sprašujejo, ali direktor Slovenske filharmonije "po tako nesprejemljivih izjavah še uživa njeno podporo in ali je lahko še zmeraj član skupine za pripravo sprememb Zujika".