Slovenski trio Širom, ki redno žanje kritiške pohvale tudi onkraj meja države. Foto: Jana Jocif
Slovenski trio Širom, ki redno žanje kritiške pohvale tudi onkraj meja države. Foto: Jana Jocif

12. festival Glasbe sveta drevi ob 21. uri odpira koncert slovenskih zastavonoš imaginarnega folka Širom ter francoskih raziskovalcev mediteranskega in sicilijanskega soula Crimi. Festival se bo sklenil 28. julija.

Tudi del Evropske prestolnice kulture
Festival je poleg Mestne občine Nova Gorica finančno podprl tudi javni zavod GO! 2025, s čimer je ta postal del Evropske prestolnice kulture (EPK), ki bo v Novi Gorici in Gorici skupaj potekala v letu 2025. Pri organizaciji poleg KUD-a Morgan od leta 2019 sodeluje tudi društvo Circolo Controtempo iz Krmina, naselja v Italiji. Prva dva koncertna večera so pripravili v vili Attems v Gorici, dogajanje pa se bo nadaljevalo s še tremi glasbenimi večeri na gradu Kromberk, so sporočili iz Morgana.

Drugi dan festivala bosta nastopila v uvodu omenjena znameniti ameriški džezovski kitarist Marc Ribot in tržaška mojstrica kitare flamenko Anna Garano. Glede njunega nastopa so pričakovanja nič manj visoka, saj "gre za dve različni, a tudi sorodni 'kitarski poetiki', ki se napajata iz različnih virov, ampak se vselej vračata k neki brezčasnosti oziroma klasičnosti, ki presega aktualne trende,'' je glede te kitarske dvojice dejal član festivalske ekipe Jaša Bužinel.

Newyorški kitarist Marc Ribot. Foto: Glasbe sveta/Sandlin Gaither
Newyorški kitarist Marc Ribot. Foto: Glasbe sveta/Sandlin Gaither

25. julija sledi koncert francoskih predstavnikov t. i. arabskega fuzza Al-Quasar, ki so po Bužinelovih besedah "med drugim navdušili Iggyja Popa. Je pa njihova lanska plošča za v Sloveniji delujočo založbo Glitterbeat Recrods v mednarodnem prostoru odmevala tudi zaradi sodelovanj z dvema ikonama rockglasbe – Leejem Ranaldom iz Sonic Youth in Jellom Biafro iz Dead Kennedys. Bendu se bo tokrat na odru pridružila sudansko-ameriška pevka Alsarah, tako da bo vse skupaj še bolj energično. Skratka prvovrstna arabska psihedelija v tradiciji bendov, kot so Tinariwen, Tamikrest in podobni." Koncert se bo zgodil v sodelovanju s festivalom Sexto Unplugged iz Pordenona v Italiji in z ljubljanskim Kinom Šiška.

Sklep festivala "v velikem slogu"
V četrtek, 27. julija, bo nastopil znameniti neapeljski saksofonist James Senese JNC. Festival bo dan pozneje sklenil virtuozni bolgarski klarinetist Ivo Papasov in His Wedding Band. "Zanj menda pravijo, da mu je uspelo ustvariti glasbo, ki si jo je Frank Zappa vedno želel delati, a mu nikdar ni uspelo. Ob Goranu Bregoviću je Papasov nedvomno eden najpomembnejših predstavnikov balkanske glasbe, ki že od leta 1973 vodi svojo glasbeno (r)evolucijo. Vsekakor bomo skupaj brusili pete, tako da naj bo obutev primerna," je opomnil Bužinel.

Sorodna novica Začetek s Šukar, zaključek z "glasbenimi utrganci in hiperaktivci"

Krstna izvedba Glasb sveta je bila leta 2012, na kateri se je na več lokacijah zvrstilo na desetine dogodkov in več sto domačih in tujih glasbenikov. Direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič je na nedavni predstavitvi letošnjega festivala povedal, da vseskozi sledijo vodiloma popularizirati kulturno dediščino in lokacijo gradu Kromberk.

"Ohranjanje, širjenje in ozaveščanje o pomenu kulturne dediščine, tudi nesnovne, je eno temeljnih poslanstev in obvez Goriškega muzeja. Pri tem festivalu gre za novodobno glasbo, ki temelji na ljudskem izročilu, ne da bi se ozirali na zemljepisno dolžino in širino. Jedro torej predstavlja ljudska glasba," je dejal direktor muzeja.

Poleg glasbe bo obiskovalcem na voljo tudi spremljajoča Tržnica dobrot, ki jo pripravljajo z lokalnimi ponudniki, na kateri bodo obiskovalcem v prihajajočih julijskih večerih ponudili različne pridelke in izdelke, so še sporočili organizatorji.