Damjanovič poziva ne komentira, ker so po njegovem mnenju vidni osebni interesi določenih posameznikov, ki gredo svojo pot. O odstopu zato
Damjanovič poziva ne komentira, ker so po njegovem mnenju vidni osebni interesi določenih posameznikov, ki gredo svojo pot. O odstopu zato "niti slučajno ne razmišlja". Foto: BoBo
Slovenska Filharmonija
Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar sta sindikata pozvala, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije, delavskega predstavništva ter obeh sindikatov, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo. Foto: BoBo

Kot so sporočili s Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je glasovanja o primernosti Damjanoviča na omenjeni funkciji udeležilo 114 od skupno 149 zaposlenih, od tega mu je 91 oziroma 79,82 odstotka odreklo zaupanje. Glasovanje je ob podpori Sviza ter Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa izpeljalo delavsko predstavništvo v zavodu.

Pritožbe se vlečejo že dalj časa
Sindikata, ki zastopata interese zaposlenih v filharmoniji, sta konec lanskega leta opozorila, da že dlje časa prejemata pritožbe zoper njegovo nekompetentno vodenje filharmonije in neprofesionalni odnos do zaposlenih ter kršitve predpisov. Zahtevala sta, da se javno opraviči za žalitve, ki jih je izrekel na račun glasbenikov.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu, nezaupnico direktorju vidijo kot posledico "njegovega omalovaževanja v Slovenski filharmoniji zaposlenih glasbenic in glasbenikov ter žaljivih in neresničnih trditev, da imajo slednji preveč časa za rovarjenje, poljubne zadolžitve in nobene odgovornosti".

Kljub pozivu se Damjanovič zaposlenim ni opravičil, temveč je po mnenju sindikatov "z izjavami, kot je tista, da gre le za majhno skupino posameznikov, zavajal javnost in razdor med zaposlenimi še poglobil". Kaplja čez rob pa je bila po ocenah Sviza zavrnitev sestanka s sindikati ob navzočnosti članov delavskega predstavništva, ki so bili izvoljeni v skladu z določbami kolektivne pogodbe za kulturo.

Ker je omenjeno glasovanje po mnenju sindikatov nedvoumno pokazalo, da Damjanovič še zlasti v umetniškem delu zaposlenih, v orkestru in zboru, nima več podpore za vodenje filharmonije, sta ga pozvala k odstopu.

Radi bi predstavili svojo plat
Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar sta sindikata ob tem pozvala, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije, delavskega predstavništva ter obeh sindikatov, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo.

Damjanovič poziva ne komentira, ker so po njegovem mnenju vidni osebni interesi določenih posameznikov, ki gredo svojo pot. O odstopu zato "niti slučajno ne razmišlja".