Igra Beatles: Rock Band naj bi 'rekrutirala' nove oboževalce že 40 let upokojene skupine. Foto: Reuters
Igra Beatles: Rock Band naj bi 'rekrutirala' nove oboževalce že 40 let upokojene skupine. Foto: Reuters
V Seulu je južnokorejska mladina izid pričakala pred vhodom v trgovine. Foto: EPA
Nova izdaja bo verjetno 'kriva' za vrnitev Beatlov na glasbene lestvice - lahko se tudi zgodi, da podrejo kakšen rekord za največ albumov iste skupine istočasno na lestvici. Foto: EPA

Oboževalci "fantastične četverice" se lahko zdaj založijo ne le s celotno digitalno predelano antologijo Beatlov, ampak tudi z animirano videoigro, v kateri so uporabljene največje uspešnice liverpoolskih legend.

The Beatles collection, antologija, ki na police trgovin prihaja na zlovešče zveneči 09.09.09, je verjetno namenjena na vrh tako britanskih kot ameriških lestvic, ogromen dobiček pa si lahko od nje obetata tako založba EMI kot podjetje Apple Corps, ki ga imajo v lasti Beatli oz. njihovi dediči; zbirka 14 ploščkov naj bi tudi spodbujala prodajo zgoščenk v dobi, ko narašča predvsem spletna prodaja glasbe in si ljudje antologije svojih najljubših skupin sestavijo sami ter po lastnem okusu. Katalog skupine, ki ni bil tehnično obdelan že od leta 1987, je namenjen predvsem sladokuscem, ki bodo znali ceniti majhne variacije, ki jih prinaša napredek tehnologije.
Druga novost pa meri na diametralno nasprotni konec spektra baze oboževalcev: MTV-jeva videoigra, The Beatles - Rock Band, naj bi skupiniodprla pot v ušesa naslednje generacije in jih potisnila v digitalno dobo. Tiste bolj optimistične analize tržišča napovedujejo prodajo do dveh milijonov primerkov v prvem mesecu.

Celotne diskografije na spletu (zakonito) ne morete dobiti
Ljubitelji verjetno najbolj priljubljene popskupine v zgodovini (po svetu je bilo prodanih že več kot 600 milijonov izvodov njihovih albumov) so dolga leta čakali, da si bi lahko zakonito s spleta "naložili" celotno diskografijo Beatlov, kar do zdaj ni bilo mogoče - od oktobra pa si bodo uporabniki nove igre, ki je prilagojena za Xbox, PlayStation in Wii, lahko v digitalni obliki priskrbeli tri albume v celoti, Abbey Road, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band in Rubber Soul, ter posamezne pesmi z njih.

Čistejši zvok kot kadar koli prej
Za 180 funtov (dobrih 200 evrov) pa v "oprijemljivi" obliki od danes naprej dobite 16 albumov v stereozvoku, z vsebino in likovno opremo, kakršne so bile na prvotnih britanskih različicah, obenem pa še Magical Mystery Tour, uradni del kataloga Beatlov od prvega izida antologije leta 1987. Allan Rouse, ki je bil odgovoren za digitalno obdelavo, zagotavlja, da boljši računalniški programi omogočajo izboljšavi kakovosti in zvoka, tudi zato, ker je zdaj mogoče iz izvirnikov odstraniti napake prejšnjih montaž, električne klike in sikanje.

Kako zvabiti 40-letnika h konzoli?
V igri se pojavi 45 pesmi Beatlov; vsak animirani član skupine je izdelan do zadnjih podrobnosti, za navijanje občinstva pa so uporabili posnetke iz resničnih koncertnih nastopov četverice. The Beatles: Rock Band naj bi bil na ameriškem tržišču, kjer prodaja videoiger strmo upada, namenjen predvsem starejšim potrošnikom, ki sicer niso podrobneje seznanjeni s formatom, a jih bo zdaj k temu premamila ljubezen do glasbe. "Najbolj me zanima priložnost predstaviti našo glasbo ljudem, ki je ne bi nikoli slišali, ker ves čas igrajo videoigre. To so tisti, ki ne poslušajo radija in nimajo ravno velike glasbene zbirke," je za revijo NME pred kratkim komentiral Paul McCartney.