Muzej se razprostira v petih nadstropjih na 1.200 kvadratnih metrih. Foto: MMC RTV SLO
Muzej se razprostira v petih nadstropjih na 1.200 kvadratnih metrih. Foto: MMC RTV SLO
V muzeju pričakujejo 200.000 obiskovalcev na leto. Foto: MMC RTV SLO

Muzej, ki se dviga v pet nadstropij, nosi ime Beatlemania. Poleg različnih predmetov, povezanih z Beatli, je v muzeju na ogled tudi interaktivna razstava.

Zasedbo, ki je leta 1960 nastopila v v propadajočem hamburškem stripklubu, so sestavljali še John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe in Pete Best. Po nastopih v različnih klubih pa se jim je nekajkrat pridružil tudi Ringo Starr, sicer član skupine Rory Storm and the Hurricanes, čeprav je Besta na bobnih zamenjal šele čez dve leti. Basist Sutcliffe pa je s svojo novo nemško zaročenko ostal v Hamburgu še mnogo zatem, ko so se ostali člani vrnili nazaj v Liverpool.

Beatlemania se v nekdanjem muzeju erotične umetnosti razprostira na več kot 1.300 kvadratnih metrih. Muzejski delavci so zbrali nekaj pristnih eksponatov, ki so bili do zdaj le delno znani javnosti. V muzej so vložili okoli 2,5 milijona evrov, na leto v njem pričakujejo kakšnih 200.000 obiskovalcev.

V enajstih tematskih sklopih razstava budi spomine na band: z vseh koncev je namreč mogoče prisluhniti njihovi glasbi in si ogledovati stare črno-bele posnetke, filme, časopisne članke.

B. K.