Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 31 glasov Ocenite to novico!
Plakat za koncerta 19. in 20. avgusta
Dva koncerta Laibach v Severni Koreji, ki bosta potekala pod sloganom Turneja ob Dnevu Svobode, sovpadata s proslavljanjem 70. obletnice osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske okupacije. Foto: laibach.org

Laibach so prispeli v Severno Korejo

Prvi vtisi ob pristanku v prestolnici
15. avgust 2015 ob 12:52,
zadnji poseg: 15. avgust 2015 ob 13:35
Pjongjang - MMC RTV SLO

Zasedba Laibach je prispela v glavno mesto Severne Koreje, kjer bodo izvedli dva koncerta, in sicer 19. in 20. avgusta, kar sovpada s 70. obletnico osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske okupacije.

In kot je nedavno povedal Ivan Novak v Poletni sceni, upajo, da se jim bodo pri izvedbi skladbe We will go to Mount Paektu - sicer ena najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong - na odru pridružile tudi članice te zasedbe.

Pred nekaj dnevi pa so Laibach objavili tudi videospot za to skladbo, ki ga je ustvaril Morten Traavik, prav tako zaslužen za Laibachov video The Whistleblowers. In tudi sicer je Traavik ključna oseba tega prihajajočega severnokorejskega podviga, saj se je prav on dogovoril za prihajajoča koncerta.

Javna podpora združitve obeh Korej
Člani Laibach pravijo, da s koncertom ne želijo provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države. Na gostovanju bodo javno podprli združitev obeh Korej, dodajajo. "Korejski narod in korejski polotok je nasilno in dramatično razdružen in zato je treba podpreti njihove legitimne težnje po združitvi."

Njihove prve vtise ob prihodu na pjongjanško letališče si lahko pogledate v spodnjem videoprispevku.

VIDEO
Laibach prispeli v Pjongjang
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Danger_Mouse
# 15.08.2015 ob 15:15
Dobrodošli v domovini demokratičnega socializma, deželi svobode, obilja in sreče.
Danger_Mouse
# 15.08.2015 ob 15:18
Člani Laibach pravijo, da s koncertom ne želijo provocirati Severnih Korejcev, bolj tiste zunaj države. Na gostovanju bodo javno podprli združitev obeh Korej, dodajajo. "Korejski narod in korejski polotok je nasilno in dramatično razdružen in zato je treba podpreti njihove legitimne težnje po združitvi."

Združitev pod dinastijo Kimov? Tanka je linija med provokacijo in idiotizmom...
Zbornaya Komanda
# 15.08.2015 ob 16:30
In Slovenci se bodo še enkrat več čudili, da imajo Hrvatje podporo ZDA pri arbitražnem sporazumu.
Henrik
# 15.08.2015 ob 20:00
Če ne misli biti noben del nastopa provokacija, potem je Laibach izgubil svoj smisel in pomen in gre zgolj za poceni PR - torej za denar. Bend, ki naredi tak prispevek, je še toliko bolj obvezan, da ironizira in provocira režim v državi, ki je igračka psihopatskega bedaka.
ABADON
# 15.08.2015 ob 18:51
Bo kdaj kaksen novinar raziskal koliko denarja je slo za NSK, Zivadinova in Laibach?
kolkrkaplc
# 16.08.2015 ob 08:58
Politika, politika,...
Ni novice, da ne bi komentarji mešali politike. Čisto vedno!
Ni važno, kam bi šli muzicirat, se pojavijo razni JJ, ZL ali pa Cerar, domobranci.
Slovenci smo nesrečni.
Koreja je več tisoč kilometrov stran pa vas je strah pred njo, tako kot je bilo strah Američane pred vojno v Vietnamu, da se bo komunizem razširil po svetu in so jo šli masovno bombardirat.
Kaj rabimo biti toliko obremenjeni z drugačnostjo njihovega življenja, če pa s svojim v Sloveniji nismo zadovoljni.
Kaj le si bodo Americani mislili o nas, Kaj bo z arbitražo,...
Ne vidim povezave teh zadev z gostovanjem Laibacha.
Vsi vemo, da so mediji pristranski in vse kar vemo o Koreji, arbitraži ali Američanih izvemo iz medijev, potem pa berem kregarijo med komentarji in talanje plusov ter minusov.
kak-tus
# 15.08.2015 ob 17:17
Zdaj ko so prispeli v PRK pa lahko nastavijo ure za pol ure nazaj :))
Odyn
# 16.08.2015 ob 08:43
Provokacija proti zahodnim rezimom je v tem, KJE bodo igrali (in s tem razjezili cel kup ljudi, ki ne vedo, za kaj pri Laibach sploh gre. Namrec za parodijo na totalitarizem. S tem, ko sebe postavijo za zagovornike totalitarizma, hocejo izzvati ljudi, da bi se obrnili proti njemu.
Provokacija proti rezimu severne koreje pa je tudi zelo mocna v tem KAJ in KAKO bodo igrali. In v tem, da bo to igral Laibach (in ne kdo drug). V njihovi izvedbi celo Moje pesmi, moje sanje (kar bodo izvajali) izpadejo tako mocno pro-totalitaristicno, da je ze pateticno
(Bil na njihovih koncertih v Trbovljah pred odhodom). Tako da ce bodo dobili izkren aplavz, so severni korejci res povsem brainwashed. Ce bi bil sam vodja neke totalitarne drzave, Laibacha vsekakor ne bi spustil blizu.
Arso
# 15.08.2015 ob 17:53
Zanimivo kako nekaterim Slovencem ustreza partijski
duh in diktatura Severne Koreje.
bobbek
# 15.08.2015 ob 13:22
Edini,najboljsi,LAIBACH
PONOS
# 15.08.2015 ob 17:36
alfabet
# 15.08.2015 ob 16:59
miro saj vidis, kaj pravijo sami. Provokacija za vse ostale, diktator jim bo pa veselo ploskal, ker bodo njemu na cast organizirali koncert.
what?
# 16.08.2015 ob 14:26
Pa se morilec prve klase je ta tip, kateremu bodo prepevali.

še dobro, da je zahod poln brezmadežnih poštenjakov, ki bi mu lahko bili za zgled ane?
ABADON
# 15.08.2015 ob 18:49
Laibach=Rodman
bolekalolek
# 18.08.2015 ob 21:57
@JohnSmith: Ti si pa pravi poznavalec razmer. Americani so, recimo, pred 70-im leti vrgli atomsko bombo in to samo zato ker jo lahko. Poglavitna razlika med tabo in Laibach je v tem, da ne delajo razlike med ljudmi tako kot ne med rezimi. Ljudje so ljudje. Za tvoje pojme so pa ljudje in ljudje in zlocine nekaterih opravicujes, tako kot jih oni sami, pac "collateral damage, regrettable but necessary" in "we are the good guys and they are the bad guys". Laibach ni nikoli rekel da jim ni mar za denar oziroma mainstream, dejansko je pa rog, v katerega pihajo, vedno isti. Dejstvo je tudi to, da ima povprecen American ravno toliko besede pri tem kdo mu vlada kot povprecen prebivalec Severne Koreje, se pravi, je brez besed...Sicer pa ne igrajo za Kima ki ga ne bo na koncertu ampak za studente glasbene akademije. Drugic ko zacnes histericno vpit se malo pozanimaj o cemu je sicer stvar.
what?
# 16.08.2015 ob 12:04
izpade kot da je Kim pa res slabši od voditeljev zahoda.
hepimen
# 16.08.2015 ob 11:08
JohnSmith

To, da rečeš, da je ogromna razlika, mi boš pač moral podkrepiti s kakšnim argumentom. Drugače se vrtimo v krogu, kjer eni trdijo svoje, drugi pa svoje, take gostilniške "če ti ne vidiš, blablabla" fore me res ne zanimajo in te floskule prodajaj samemu sebi. Sovražim pa prav nikogar od omenjenih, tako da se tudi ta tvoj milni mehurček lahko razblini.

Lahko pa recimo svoji izjavi v podporo dodam tole - zaradi Una ima posledice samo Severna Koreja, če pa malce odpreš svoje lepe objektivne očke in pogledaš naokoli, kjer ZDA (s pomočjo NATO in VS) vojaško in Nemčija (še z nekaterimi drugimi državami in institucijami, da ne bom pristranski) finančno uzurpirata cel planet. Ne samo v moji glavi, ampak so posledice vidne, razen če so fotke in videi iz bližnjega vzhoda samo fotošop in so Američani samo v moji glavi razmontirali polovico diktatorskih držav v res vrhunsko demokratično koromandijo.
superstar
# 16.08.2015 ob 10:52
Oh, če bi kakšemu drugemu zahodnemu bendu dovolili igranje v Severni Koreji, bi bili takoj tam. To je ogromna reklama. Bravo Laibach!
radar007
# 16.08.2015 ob 10:08
Laibach je edina glazbena skupina ki je poznana z svojo specificno glazbo v svetu... ce je za nekatere to sramota naj bo.. kdor jih pozna tocno ve zakaj se gre pri tej zadevi.. PROVOKACIJA preostalemu svetu... kar drugim ni uspelo je Laibachu... stavim da bo ves svet cakal na posnetke in komentarje iz S.Koreje.. namesto da bi bili ponosni jih pa pluvamo..
hepimen
# 16.08.2015 ob 09:43
JohnSmith
To ni provokacija. Živi in zdravi bi rad prišli nazaj. Ne morem verjeti, da so se prodali temu diktatorju. Sram jih je lahko! Najbrž bi še svoje mame prodali, če bi jih lahko.

Kakšna točno je razlika, če greš prirejati koncert v Pjongjangu ali pa recimo na trati pred Belo hišo? Ali se bolj prodaš, če delaš koncert severnokorejskemu diktatorju, Merklu ali Obami? In ali je bolj žleht mali okrogli pajac z desne strani zemljevida, ki zatira zgolj svojo polovico korejskega polotoka, ali morda omenjena gospa in gospod, ki to počneta malodane celi zemeljski obli?

Me zanima vaš odgovor. Meni osebno je razlika zgolj v nivoju opranosti opazovalčeve glave.

Če vam ni jasno, parodija je že sam dogodek, da gre Laibach nastopati v Severno Korejo, kaj bodo igrali je pravzaprav drugotneda pomena. Nekako tako, kot bi v New York za novo leto povabili Irance, da naredijo ognjemet na Times Squaru...
Prismuknjen
# 16.08.2015 ob 09:30
Ivo lola:

Pejdi na izlet v S.Korejo in predstavi nam pravo podobo te komunistične meke. Naredi potem za vse nas potopisno predavanje.
Ivo Lola
# 16.08.2015 ob 09:08
Mediji in zahodna propaganda nam podajajo popolnoma izkrivljeno podobo Severne Koreje, tako da ne moremo realno ocenjevati stanja v tej državi.

Lahko se pa upravičeno vprašamo: ali smo bolj svobodni pod diktaturo korporacij ali pod diktaturo nekega vladarja?
ginza
# 17.08.2015 ob 12:16
A ni pred leti bil tam New Yorkrški filharmonični orkester?
semaino
# 16.08.2015 ob 13:27
Naj kar tam ostanejo.

Koliko moras biti pokvarjen in nor na slavo ter denar, da gres v drzavo k taksnemu diktatorju, krsitelju clovekovih in socialnih pravic ljudi po svobodi gibanja, misljenja in ustvarjanja?

Pa se morilec prve klase je ta tip, kateremu bodo prepevali.

To moras biti sprijen ... #mojemisljenje
what?
# 16.08.2015 ob 12:02
A bodo Laibach igrali za voditelje zahoda?

a še nihce ni nikoli špilal za voditelje zahoda?
what?
# 16.08.2015 ob 11:59
Laibach, ki bodo igrali za diktatorja in morilca Una?

prebivalci Sirije, Iraka, Afganistana, Irana, Libije, čila, Argentine, Paname, Vietnama,.....bi lahko enako rekli za voditelje zahoda.
jan.t
# 16.08.2015 ob 11:29
Tejle Laibach so kar nekaj... sami sebi namen...brez vsebine, brez sporočila...samo puhli kostumi in gluma.
carlazar76
# 16.08.2015 ob 09:16
Neokusno...
VinBencin
# 15.08.2015 ob 20:14
Zbornaya Komanda
se sedaj ne morem verjet, da se s tvojim komentarjem strinjam...
miro789
# 15.08.2015 ob 16:44
Ne vem, kakšna provokacija je v tem, da greš igrat diktatorju na njegovo povabilo?
JohnSmith
# 15.08.2015 ob 16:07
To ni provokacija. Živi in zdravi bi rad prišli nazaj. Ne morem verjeti, da so se prodali temu diktatorju. Sram jih je lahko! Najbrž bi še svoje mame prodali, če bi jih lahko.
JohnSmith
# 16.08.2015 ob 11:47
@hepimen, Nemci lahko izvolijo nekoga drugega, če jim Merklova ni všeč. Američani lahko naredijo enako, če niso zadovoljni z Obamo. Ampak oboji so dvakrat zapovrstjo izvolili Merklovo in Obamo. Zdaj pa objektivno povej, kaj lahko naredijo Severni Korejci, če niso zadovoljni z Unom?

Ob vsej tej tvoji pravičnosti mi pa ni jasno, kakšno povezavo sploh imata Obama in Merklova z Laibach, ki bodo igrali za diktatorja in morilca Una? Tam so, v Severni Koreji, Un jih je plačal s krvavim denarjem, niso dobili plačila od Obame ali Merklove, ne igrajo za njiju.
what?
# 16.08.2015 ob 11:37
Tejle Laibach so kar nekaj... sami sebi namen...brez vsebine, brez sporočila...samo puhli kostumi in gluma.

sklepam da je to mnenje izdelano na podlagi poslušanja celotne diskografije, ter udejstvovanja na prenekaterem koncertu. zatorej te prosim, da mi predložiš neko slovensko skupino (ali morda več le-teh), ki po tvoje dosega omenjene kriterije (vsebina, brez glume in puhlih kostumov,...).
hvala.
JohnSmith
# 16.08.2015 ob 12:01
A bodo Laibach igrali za voditelje zahoda?
JohnSmith
# 16.08.2015 ob 10:17
@hepimen, ogromna je razlika med Obamo ali Merklovo in Unom. Če je ti ne vidiš, ne pomeni, da je ni. Pomeni samo, da nosiš v sebi sovraštvo, ki zamegljuje tvojo razsodnost. Dejstvo pa je, da Laibach ne bodo igrali na trati pred belo hišo ali pa na dvorišču Angele Merkel. Igrajo na Unovem dvorišču in za to jih bo plačal Un. Laibach bodo zdaj, tako kot vsi provokatorji, ki jim je menda vseeno za denar, pihali v Kim Jong Unov rog, ko bodo pa imeli v žepu denar koga drugega, bodo pa pihali v tisti rog.

Če se ti zdi, da so Laibach provokatorji režimov, imaš težave z razumevanjem realnosti. To je njihova tržna niša, njihov biznis. Tu ni nobene parodije.
braun
# 15.08.2015 ob 18:09
Ambasada Leibach tke čipke komparijskega tradicionalnega prijateljstva.

Tekovine Tita in Kim il Sunga z Leibachom blodijo v vetru in sapicah
Jan88
# 15.08.2015 ob 15:44
Danger_Mouse Očitno provokacija deluje :)
Prismuknjen
# 16.08.2015 ob 07:56
Smešno kako jih nekateri v tem podpirajo. Zgroženi smo nad S.Korejo in njihovim diktatorjem in hkrati izredno veseli, da si je zaželel našega benda in bodo tam zanj igrali. Verjetno bi bili isto srečni , če bi šli špilat za AL Baghdadija in IS.

Money...
carlazar76
# 15.08.2015 ob 15:10
Ne vem, no...
Haso
# 15.08.2015 ob 14:22
Naj tam tudi ostanejo.
Praaslovan
# 15.08.2015 ob 12:57
Edini prepoznaven slovenski artikel.
Kazalo