Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 24 glasov Ocenite to novico!
Milan Fras, pevec zasedbe Laibach
Na odpoved današnjega dogodka ni imela vpliva cenzura, temveč dejstvo, da je koncert tehnično nemogoče izvesti na novi, drugi lokaciji. Foto: Facebook skupine
       Če je to tista subverzija, o kateri so Laibach vedno sanjali, potem lahko skupina na svoj nastop v Pjongjangu gleda kot na maščevanje zgodovine nad njenim lastnim koncem.       
 Spiegel o Laibach v Pjongjangu
Mina Špiler
Tuji mediji so večinoma povzeli slovenskim bralcem znane informacije o koncertu: da so bili na 45-minutnem koncertu oblečeni v značilne severnokorejske moške obleke s kratkimi rokavi, pevka Mina Špiler pa se je med eno izmed skladb preoblekla v tradicionalno severnokorejsko nošo. Foto: RTV SLO
VIDEO
Laibach: nastop v Pjongja...

Dodaj v

Mešani medijski odzivi na Laibachov koncert: so torej subverzivni ali ne?

Odpoved drugega koncerta v Pjongjangu
20. avgust 2015 ob 08:33,
zadnji poseg: 20. avgust 2015 ob 15:35
Pjongjang - MMC RTV SLO, STA

Na odpoved današnjega dogodka ni imela vpliva cenzura, temveč dejstvo, da je koncert tehnično nemogoče izvesti na novi, drugi lokaciji. Zato napovedujejo, da bo nastopil le duo Silence oziroma njegov pevec Boris Benko, ki sicer sodeluje z zasedbo Laibach.

Ivan Novak iz Laibacha je večkrat opozoril na pomanjkljivo tehnično opremo, saj se lahko zaplete pri tako osnovnih stvareh, kot so dodatni kabli, zato ni čudno, da vse opreme ni mogoče v enem dnevu prenesti na drugo koncertno lokacijo in uprizoriti dobrega nastopa.

"To je majhen korak za Laibach, a velik korak za človeštvo"
Novinar POP TV-ja Jure Tepina, ki spremlja turnejo v živo, je poročal, da je zasedba v Severni Koreji dosegla svoj namen, saj jih niso prepovedali. Cenzure so sicer bile deležne posamezne skladbe in so bile črtane s programa, a na koncu so nastopili pred razprodano dvorano s 1.500 gosti. V eni uri pa so izvedli deset pesmi.

"Dosegli smo več, kot smo pričakovali. Ne vem, kakšno sled bo koncert pustil tukaj, toda "to je majhen korak za Laibach, a velik korak za človeštvo"", je povedal Novak. Trboveljska skupina je nastopila v sklopu praznovanj 70. obletnice osvoboditve izpod japonske okupacije in je hkrati prva zahodna rockerska skupina, ki je igrala v Severni Koreji. Pred potjo v Severno Korejo je zasedba Laibach za več medijev poudarila, da se zavzemajo za združitev Severne in Južne Koreje ter da namen njihovega gostovanja ni provokacija.

So pa vest o sredinem nastopu objavili številni svetovno znani mediji, kot so BBC, The Guardian, Sky News in Spiegel. Severnokorejska tiskovna agencija je pisala, da so Laibach dobro predstavili umetniško vrednost zasedbe s svojevrstnim zvokom, bogatim vokalom in strokovno izvedbo. Sicer pa so tuji mediji večinoma povzeli slovenskim bralcem znane informacije o koncertu: da so bili na 45-minutnem koncertu oblečeni v značilne severnokorejske moške obleke s kratkimi rokavi, pevka Mina Špiler pa se je med eno izmed skladb preoblekla v tradicionalno severnokorejsko nošo.

"Fašistična slovaška skupina"
Mail Online je Laibach preimenoval v fašistično slovaško skupino in ob tem pojasnil, da člane zasedbe primerjajo s fašisti zaradi totalitarističnih uniform, ki jih nosijo na svojih nastopih. Britanski BBC je zapisal, da s fotografije severnokorejskega občinstva na koncertu Laibach v Pjongjangu na obrazih poslušalcev ni mogoče razbrati navdušenja. Je pa Ivan Novak za Mail Online povedal, da so med občinstvom sedeli ljudje, ki so sicer vajeni obiskovati opero, a so jih fantastično sprejeli. "S popolnim spoštovanjem," je dejal Novak.

Sky News je poročal, da je bilo nekaj subverzivnega tudi v izbiri repertoarja, saj so Laibach izvedli priredbe pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, ki je postavljen v obdobje nacistične Nemčije.

"Kaj se dogaja?"
Direktor turistične agencije Koryo Tours Simon Cockerell je dejal, da med občinstvom ni bilo videti nezaupljivih ali zmedenih obrazov. Dodal pa je, da je bilo vzdušje nekoliko čudaško. Med koncertom se je namreč ves čas spraševal: "Kaj se dogaja?" Nastop po njegovih besedah ni bil odbijajoč ali naporen, temveč melodičen in lahko sprejemljiv za poslušalca. Po drugi strani pa je glas pevca Milana Frasa zelo globok in grlen, kar ni značilno za korejske izvajalce, zato je bilo občinstvo verjetno presenečeno.

Žarek priokus Laibach v 21. stoletju
Zelo kritičen do tega podviga Laibach je bil nemški Spiegel, ki je koncert označil za slabo, ponesrečeno šalo. Po navajanju tega medija imajo Laibach, ki so v 80. letih preteklega stoletja izumili svoj Disney totalitarizem in na jugoslovanske komuniste po hitlerjansko kričali dovolj dolgo, da so se ti odplazili, danes žarek priokus.

Če so bili Laibach leta 1980 ustanovljeni kot umetniški projekt, so njihova izvajanja do leta 2012, ko so dejansko nastopili v londonski galeriji Tate Modern, dobila pridih nečesa obupanega, brezdušnega, postali so prazna gesta, provokacija, ki je že pred leti ostala brez naboja. Leta 1983 so po pisanju Spiegla veljali za državne sovražnike, Slavoj Žižek pa jih danes imenuje državni umetniki in tako na neki boratovski način povsem sovpadajo s Kim Džong Unom, ki v Severni Koreji leta 2015 prav tako goji svoj disneyjski totalitarizem. Laibach naj bi se začeli zamenjevati s svojo lastno držo in naj bi preživeli lastno smrt, kar naj bi bilo za umetnike še posebej tragično.

Kako je uspel včerajšnji koncert, si lahko ogledate v prispevku Poletne scene.

P. G.
false
false
false
false
Prijavi napako
Komentarji
dingdong
# 20.08.2015 ob 10:30
Hmmm, torej če Laibach ali pa katerakoli druga skupina nastopi v ZDA to pomeni, da podpira mučenje in brezpravno zapiranje v Guantanamu in ubijanje otrok in žensk z droni po vsem svetu ?
peglezn
# 20.08.2015 ob 10:35
Ko razne Rihanne in Coldplayi igrajo na rojstnodnevnih zabavah hčerkic raznih šejkov, se nihče ne razburja.

Malo pogooglajte (ker je dejansko zanimivo), kaj dogaja - ampak tega vam ameriški mainstream mediji seveda ne bodo izpostavljali kot slabo, ampak kot biznis; zadnji t.i. flop je bil nastop Jennifer Lopez za Uzbekistanskega diktatorja... private party scena. Kaj pa Christina Aguilera na poroki enega ruskega bankirja?

... bi igrali za kako Libijsko familijo? No problem, ne boste pa med prvimi:
The disgrace of pocketing millions of dollars in return for singing for the Qaddafi family in Libya doesn’t seem to have rubbed off on Mariah Carey, Nelly Furtado, 50 Cent, or Beyoncé. (Beyoncé! What were you thinking?) Lopez’s Turkmenistan fiasco isn’t even her first brush with scandal in the post-Soviet states. Last year, she was booked for a birthday party in Moscow hosted by the oligarch Alexander Yelkin, but the bash was canceled after Yelkin was arrested on corruption charges; Lopez reportedly earned $1 million anyway.

Want more?
dingdong
# 20.08.2015 ob 11:41
Kabošti, ponavljam vprašanje :

Hmmm, torej če Laibach ali pa katerakoli druga skupina nastopi v ZDA to pomeni, da podpira mučenje in brezpravno zapiranje v Guantanamu in ubijanje otrok in žensk z droni po vsem svetu ?
mihael1
# 20.08.2015 ob 08:50
In gate na glavo :-)
Krimsky
# 20.08.2015 ob 09:20
Na skupinski fotki manjka samo še to, da bi vsak v roki držal – beležko!
~
(umetniki morajo po definiciji podržati ogledalo družbi ...)
dingdong
# 20.08.2015 ob 09:32
Informacija, da so Laibach prvi zahodni bend v Severni Koreji ja lažna.
Tam je bil npr. že tale bend : http://www.londonjazznews.com/2012/07/cd-review-airkraft-pyongyang-express.html?m=1

Pa Madredeus so bojda tudi nastopili na tem festivalu pa še kdo...
dingdong
# 20.08.2015 ob 12:03
Hahaha, najbolj zabavno je, ko poslušalci Modrijanov začno "analizirati" glasbo Laibacha.
SamoRes
# 20.08.2015 ob 09:12
Korejci bodo že sami ugotovili kdaj je čas za spremembe. Ne moremo zahodnjaškega načina življenja, torej navidezne svobode v diktaturi kapitala na silo vpeljati v drug sistem. Kaj to pomeni smo videli v Iraku in Libiji, ko ljudje še nikoli niso tako trpeli kot po okupaciji Zahoda.
Poteza Laibacha je tako majhen kamenček, ki se lahko spremeni v sneženo kepo v sicer neznani časovni dimenziji.
ZeK
# 20.08.2015 ob 10:22
samo strokovnjaki za sodobno umetnost, pa za ozvočenje...na tem portalu.
K_ris
# 20.08.2015 ob 09:20
@Tugomer1000

Za celo zgodbo s Severno Korejo, je čisto vseeno, ali je koncert eden ali dva. S prvim so postavili zgodovinski mejnik prvega zahodnjaškega banda, drugi je v tem kontekstu precej nepomemben.
alcatraz
# 20.08.2015 ob 08:58
Pred potjo v Severno Korejo je zasedba Laibach za več medijev poudarila, da se zavzemajo za združitev Severne in Južne Koreje ter da namen njihovega gostovanja ni provokacija.

TO je pomembno! Carji!
Mindmaster
# 20.08.2015 ob 12:34
Res je hecno, kako tranzicijska desnica sedaj izvaja revizionizem in bluzi, da so Laibach projekt slovenskih komunistov.

Se vedno pocnejo tocno to, kar so poceli ves cas, provocirajo oblast. Da sredi Severne Koreje igras Edelweiss, pesem, ki simbolizira domoljubje ob pritisku totalitarne oblasti, in da tega nihce ne opazi, je genialno.
superstar
# 20.08.2015 ob 12:51
Ma dajte no. Mislim kaki komentarji, Laibach daje legitimnost režimu v S. Koreji. Yebe se Kimu za legitimnost.
kaj_kaj?
# 20.08.2015 ob 09:51
@Kris,

kaj bluziš? Prvi tuji bend je v S. Koreji igral leta 1989. To so Laibach že večkrat izpostavili.
fafaron
# 20.08.2015 ob 12:27
Če je kdo Laibachom favš, naj ustanovi konkurenčno skupino Marburg. Korejci čakajo.
ZeK
# 20.08.2015 ob 10:31
kabošti

Laibach so bili avantgarda in s strani režima preganjan bend, ko je npr. Ivan še romal po poteh ANVOJ-a.

smisel koncerta v S.Koreji pač ne gre iskati na prvo žogo, tako kot ne učinkov drugih umetniških potez, ki so jih in jih še izvajajo.

https://www.youtube.com/watch?v=xz_PhMpF
R9U
melanholik
# 20.08.2015 ob 13:45
pd

# 20.08.2015 ob 09:21
Prijavi neprimerno vsebino SamoRes, mislim, da se motiš. Po tej logiki lahko še 10 kimov vlada na še bolj brutalen način. To čemur ti praviš "navidezna svoboda" so za Sev. Korejo, polovico Azije in celo Afriko sanje o boljšem svetu.

Čakaj, tule me pa res nekaj zanima. Kakšen boljši svet so ustvarili v Libiji? Svet, kjer lahko svobodno odločaš, ali te bojo ustrelili ali obglavili? Dajmo no, tako popreproščeno pa na stvari res ni treba gledat.
Resnica_
# 20.08.2015 ob 10:18
Ne bodite naivni, zagotovo niso „tehnične težave“ vzrok za odpoved, ža na prvem koncertu so odpovedali polovico pesmi zaradi cenzure. Kim Jong lahko če želi v eni uri zrihta boljšo akustiko kot na Broadwayu. V bistvu se je zgodba o uspehu, ki so jo prodajali naši mediji razblinila kot milni mehurček, zato so zdaj te novice o odpovedi povsod skrite nekje v ozadju.
cenitamsok
# 20.08.2015 ob 09:58
Bodo šli tudi v kakšno koncentracijsko taborišče? Izbira je velika. Ali pa med lačne S.Korejce na vasi?
SKing
# 20.08.2015 ob 17:50
Temu se reče marketing. In to je to. Zavit v celofan, a to je marketing. Sicer nisem raziskoval, niti ne mislim, a verjetno se večina članov skupine Laibach živi od glasbe in to prav od nastopov Laibach. Za Mino Špiler vem, da je še v eni drugi skupini, a verjetno ji večina dohodka predstavlja v zadnjih letih prav Laibach. To je za njih služba. In podjetništvo. V podjetništvu je pa potrebno imeti dober marketing, v nasprotnem primeru preprosto ni uspeha.

Dejstvo je, da U2 in podobnim ni treba nastopiti v Severni Koreji, ker so že tako svetovno sceno in jim pač tega ni treba. Laibach pa so prvi, ki so nastopili v Severni Koreji, mnogi po celem svetu so za to izvedeli in zato bodo zagotovo imeli še več koncertov in le-ti bodo polni, ker si bodo ljudje preprosto želeli videti, le kdo so "oni, ki so prvi imeli samostojni koncert v Severni Koreji".

In jaz jim tega ne zamerim. Vsaka skupina, ki živi od glasbe, bo pač skrbela za marketing - mogoče oni sicer navzven delujejo kot "razsvetljenci", vendar je to za njih služba.

Smešno se mi zdi, da se jih zaradi tega obsoja. A bi nekoga, ki se npr. ukvarja s polaganjem ploščic, obsodili, če bi dobil posel v Severni Koreji? Ali obsojamo turistične agencije, letalske prevoznike in ostale, ki vodijo turiste v Severno Korejo? Mislim da jih ne. To je posel, tudi glasba, če od nje živiš, je posel. In to je to. Pa nisem njihov fan, tudi na koncert ne bi šel, ker mi je premalo njihovih komadov všeč. Vendar pa jim privoščim še mnoga uspešna leta v glasbeni industriji, ki je iz leta v leto bolj zaostrena, težko je od tega (pre)živeti.
frozen pingvin 2
# 20.08.2015 ob 11:45
slovenski komentarji. nekomu uspe....forum pa takoj poln kritike, pljuvanja, itd.
prim00z
# 20.08.2015 ob 11:00
Sama favšija..
Joker
# 20.08.2015 ob 10:52
kabošti,

Spomnimo se kulturnega molka med II. svetovno vojno. S tem so umetniki pokazali svoj prezir do okupatorja in protestirali proti njemu.

Koga so pa po tvoje severni Korejci okupirali?
pd
# 20.08.2015 ob 09:21
SamoRes, mislim, da se motiš. Po tej logiki lahko še 10 kimov vlada na še bolj brutalen način. To čemur ti praviš "navidezna svoboda" so za Sev. Korejo, polovico Azije in celo Afriko sanje o boljšem svetu.
gebu
# 20.08.2015 ob 14:13
A Laibach so še vedno ROCKERSKA skupina???
nikoli
# 20.08.2015 ob 13:34
@dingdong
# 20.08.2015 ob 12:03
Prijavi neprimerno vsebino
Hahaha, najbolj zabavno je, ko poslušalci Modrijanov začno "analizirati" glasbo Laibacha.


Obratno je seveda zaželjeno.
dadinho10
# 20.08.2015 ob 09:32
zdaj sem zmeden, zasedba laibach, ki je znana po svojih trdnih staliscih in nejba... nobenega je sla v sev korejo in pustila da jih cenzurirajo, oz da im izbirajo pesmi..
mare78
# 20.08.2015 ob 09:22
LOL ... majo pa reklce na kratke rokave ... sam beležke jim še manjkajo
bluppo
# 20.08.2015 ob 09:20
Cenzure so sicer bile deležne posamezne skladbe in so bile črtane s programa,

Hm. Po prebranem ne vem, če se zadevo lahko šteje kot ekstremni uspeh, bolj delni oz mali uspeh. Ja, so prvi tuji bend, ki je nastopil in to na precej pomembni prireditvi. Ampak še vedno ostaja dejstvo, da so cenzurirali bend ki naj se nebi pustil cenzurirati.
superstar
# 20.08.2015 ob 12:54
Mislim folk pa dejte se skulirat no. En obskuren, nišni bend in neke srednje evropske vukoyebine, daje legititmnost režimu v S. Koreji jao. Sem že včeraj napisal, da bi 3/4 svetovnih skupin ubijalo, da bi bili lahko na njihovem mestu.
Zavedni_Slovenec
# 20.08.2015 ob 12:42
Koliko vojaških baz ima S. Koreja po svetu?Koliko vojn so začeli?Mest zbmobardirali?Nula od nule je odgovor.Svetu gre v nos to,da zahodne banke nimajo svojih lovk po tej državi.S.Koreja je glasna,ker je to edini način,da odvrneš sovražnika od napada.Dejstvo je,da so Jugoslavijo tudi trdili,da smo tako bogi in sestradani,resnica je bila popolnoma drugačna.
cat_bastet
# 20.08.2015 ob 11:42
@dingdong, pa ne samo ta bend, tud Finci so bli že tam, leta 1989 so tam špilal Sielun Veljet in Peer Gün. Samih Laibach ne bom komentirala, naj delajo kar jim paše, sam dejstev pa ni glih kul spreminjat, so redki bend tam, ampak zagotovo ne edini.
sportomanokin
# 20.08.2015 ob 09:04
top priredba
cocker
# 20.08.2015 ob 20:43
Sigurno jaz ne vem nič bolje - @generacija - od članov skupine. Predpostavljam pa, če bi Kimu bili tko všeč, bi se vse porihtal. Tip ne prebavlja Amerike niti slučajno, a Rodmana si je poklical kolk krat na obisk. Pri njemu se da vse zrihtat, HDMI, USB, Marshall in ostala feršerkerija v katero se ti razumeš. Sam če Kim to želi.
Kapo dol pred bendom, če misliš da jih ne spoštujem, se motiš.
dingdong
# 20.08.2015 ob 16:12
Kaj bi pa po vaše morali narest da bi bili zadovoljni. Sežgat se pred kakšnim kipom velikega vodje?

Odlična ideja!

Samo ne preveč naokoli govoriti, ker lahko kakšnemu starčku, ki joka za Janšo pred sodnijo kaj takega pade na pamet...
Machete
# 20.08.2015 ob 15:44
Kaj bi pa po vaše morali narest da bi bili zadovoljni. Sežgat se pred kakšnim kipom velikega vodje? Sam nergate pa svoje resnice streljate..
generacija56
# 20.08.2015 ob 13:53
cocker
Zakaj tako plitvo?
Člani skupine trdijo, da je tehnično nemogoče... Zakaj ti veš bolje?
V tej državi, blokirani s strani vsega "civiliziranega" sveta ne visijo Honda generatorji, USB kabli, HDMI na vsakem obešalniku... Ni jasno? Kaj šele takšni, ki jih potrebuje skupina.
Poznaš kaj standardizirano opremo? To je moja stroka.
Nikjer na svetu ni enake, kaj šele tam, kjer niso v NOBENEM STANDARDU!
Ker so jih "civilizirani" zaprli....
dingdong
# 20.08.2015 ob 13:41
Obratno je seveda zaželjeno.

Poslušalcem Laibacha dol maha za Modrijane...
sportomanokin
# 20.08.2015 ob 13:16
@hepimen
UF, zaostajaš...


generacija56
# 20.08.2015 ob 13:10
Potem, ko so Laibach "razturili", popolnoma razumem, da bo nadaljeval Silence...
Ta država ni pripravljena na tako agresivno glasbo. Še jaz je ne prenašam.
Silence pa je kar v redu.

Ko testirajo glasbo, na katero rastejo rastline hitreje, krave dajo več mleka...
Ob Laibach se vse suši....
dingdong
# 20.08.2015 ob 12:31
Fafaron,ne boš verjel, že obstaja : https://www.youtube.com/watch?v=8uNq-XWKT-U
komsomolec
# 20.08.2015 ob 12:26
http://www.advance.hr/vijesti/eskalacija-na-korejskom-poluotoku-razmjena-artiljerijske-vatre-juzna-koreja-naredila-evakuaciju-stanovnistva/

imperialistična južna koreja napadla miroljubno Severno Korejo. Laibach žrtev kapitalistične agresije.
ZeK
# 20.08.2015 ob 11:46
BBC tudi označuje nastop kot prvi nastop "zahodne rock skupine"

http://www.bbc.com/news/world-asia-33995268?ocid=socialflow_twitter
DrMatilda
# 20.08.2015 ob 11:18
Sicer pa gre za nadaljevanje tradicije dobrih odnosov med našim prostorom in Severno Korejo, ki se je začela s Titovim obiskom, leta 1977;

mala korejka poje pesem o Titu;

https://youtu.be/dU53KD1DB8Y

severnokorejska dobrodošlica, v čast Titu;

https://youtu.be/6dJka4X-62M
atal
# 25.08.2015 ob 13:47
Lari fari, možnih je pa več razlag. Ena je, da je to hrabro dejanje skupine, druga pa je ta, da Severna Koreja s svojim totalitarnim režimom temeljito krši človekove pravice in, da bi skupina kot je Laibach lahko prav zaradi tega odpovedala svoj koncert ter požela odobravanje v vseh kulturnih sferah. Tako pa ostaja grenak priokus, dvomim, da je bila to dobra reklama zanje, ki bi jih potegnila nazaj na sceno.
tim sein
# 22.08.2015 ob 12:29
Joj prejoj... tle na forumu pa vse veste, ccc :)
veza
# 21.08.2015 ob 00:17
Laibach in njihov obisk v S. Koreji

me spominja na dogodek v Hitlerjevi Nemčiji, ko so predstavniki mednarodnega rdečega križa dobili dovoljenje, da so obiskali eno taborišče.
Tam so vse preuredili, seveda samo začasno, taboriščnike so uredili, oblekli, nahranili, imeli so nastope, otroci so se igrali, kljub temu obiskovalcem ni ušlo, da je vse to zaigrano...
S. Koreja je en velik logor, kakorkoli to obračamo, kako pomagati tem ljudem, to je sedaj vprašanje, lahko se nekdo dela, da je vse v redu in skuša rešiti vsaj koga iz tega pekla...
DrMatilda
# 20.08.2015 ob 17:23
Če je bilo kaj narobe s koncertom, je kriva za to korejska oblast, ki je med vsemi mogočimi skupinami izbrala prav Laibach. Zakaj, so naši mediji sicer namignili, menda imamo med korejci dobrega prijatelja Slovenije, ki jih je spravil noter. Verjetno si večina povprečnih bendov želi nastopiti na tako spornem prostoru, zato je kritika brez veze, igrali bi tudi Modrijani, če bi jih kdo kam tja povabil. Pravzaprav so nastopi naših narodno zabavnih veseljakov daleč bolj sporni, v tujini igrajo dobesedno za prave naciste, vendar v medijih ne objavijo niti besedice, to je po vsem tem času samo še folklora.
Kritike so v veliki meri upravičene, Laibach prodaja stare fore, izpred 30 in več let, takrat so bili v modi improvizirani koncerti, z nekim sublimiranim video artom v ozadju, scena se je premaknila naprej, Laibach pa ne.
Duši nas ideologija iz 90', ki je v bistvu produkt sovražne vojaške propagande, pomislite, režim je zagovarjal bratstvo in jedinstvo, enakost med vsemi narodi, naši falirani študentje in kvazi intelektualci pa so razvili alternativno sceno, ki je širila nacional socialistične ideje in na koncu sprovocirala cel narod tako daleč, da smo se odcepili od ostalih republik ter začeli izvajati kontrarevolucionarne reforme. Po neki logiki se je takrat zdelo, da je vsaka alternativa napredna, tudi nacistična, danes od Slovenije ni ostalo več skoraj ničesar, zločini sodobnega režima pa ne bodo pozabljeni še stoletja ali nikoli, odvisno kako se bo končalo.
Slovenija je policijska država, ti fantje so otroci od tajnih miličnikov in partijskih funkcionarjev, mogoče so Kimu zato všeč, ker vidi v njih razvoj moderne korejske pop glasbe, vojaško policijske džamaherije imajo pač precej samosvoj občutek za estetiko in umetnost.
Največ bi kot narod dosegli, če bi v Severno Korejo poslali pleh muziko, to bi bila čista desetka, ampak potem bi se nam režal cel svet.
Crveni
# 20.08.2015 ob 16:08
Kaj bi pa po vaše morali narest da bi bili zadovoljni. Sežgat se pred kakšnim kipom velikega vodje?

Odlična ideja!
ti-ne
# 20.08.2015 ob 15:39
Leta 1983 so po pisanju Spiegla veljali za državne sovražnike, Slavoj Žižek pa jih danes imenuje državni umetniki....
::::::::::::
Točno tako. Band , ki ga Pahor povabi na večerjo s predsednikom Nemčije, ne more biti nič drugega kot državni umetnik.
Subverzija je ostala v 20. stoletju, danes je to poza brez naboja. Žal!
Kazalo