Marku Perkoviću Thompsonu so odpovedali vrsto koncertov v zahodni Evropi in ZDA ter tudi tistega v Sarajevu. Foto: EPA
Marku Perkoviću Thompsonu so odpovedali vrsto koncertov v zahodni Evropi in ZDA ter tudi tistega v Sarajevu. Foto: EPA
Marko Perković Thompson
Gre za prvi primer, da je kakšen izmed glasbenih izvajalcev tožil mestno upravo na Hrvaškem. Foto: Uradna spletna stran glasbenika

Thompsonovi producenti MP-ja so vložili tožbo na upravnem sodišču proti mestu Pulj, saj menijo, da so bile s tem kršene ustavne pravice njihovega varovanca. Napovedali so tudi tožbo na občinskem sodišču tega istrskega mesta. To pojasnjuje, da s koncertom niso soglašali, ker glasbenik ni pravočasno vložil zahteve za nastop.

Puljski župan Boris Miletić je izredno zahtevo za Thomsonov koncert v areni v začetku avgusta označil kot predvsem politično provokacijo. Dodal je še, da mesto Pulj temelji na protifašizmu in multikulturnosti, zaradi česar je v mestu nesprejemljivo poveličevanje ustašev tako kot tudi ksenofobija, nacionalizem in nestrpnost do drugih manjšin. "Thompson se omenjenemu ni nikoli jasno in nedvomno odpovedal," je dodal Miletić.

Thompsonov menedžer: Gre za politični dekret
Thompsonov menedžer Zdravko Barišić zanika, da niso spoštovali procedure za koncert v areni. Zato je prepričan, da so koncert prepovedali s "političnim dekretom, ki spominja na nekdanji socialistični sistem in je izjema na Hrvaškem". Ob tem je na tiskovni konferenci v Zagrebu še poudaril, da na letošnji Thompsonovi turneji, ki jo je glasbenik poimenoval z besedami Bilo nekoč na Hrvaškem, ni bilo niti nacionalističnih izgredov niti ustaških simbolov. Za 'manjše incidente' pa so po njegovem mnenju odgovorni varnostniki in policija.

Nasprotovanja Thompsonovim nastopom
Spomnimo, da je konec maja zagrebški sodnik zaradi nošenja ustaške kape denarno in s pogojnim zaporom kaznoval 21-letnega udeleženca koncerta s hrvaškim in bosanskim državljanstvom. Proti Thompsonu pa so po zagrebškem koncertu hrvaške nevladne organizacije na tamkajšnjem tožilstvu vložile kazensko prijavo, v kateri so navedli, da je glasbenik v svoji pesmi Bojna Čavoglave javno uporabljal uradni ustaški pozdrav iz časov kvizlinške Neodvisne države hrvaške - Za dom pripravljeni. S tem pa je, kot so zapisali v ovadbi, užalil pripadnike judovske, srbske in romske manjšine, ki so trpeli pod ustaškim režimom. Da je zaradi izvajanja pesmi, ki slavijo ustaški taborišči Jasenovac in Stara Gradiška, Thompson nesprejemljiv, vztraja tudi judovska skupnost v bosanski prestolnici.

Na očitke, da je fašist, zaradi česar mu leta 2003 nastopa niso dovolile nizozemske oblasti, Thompson odgovarja, da ni fašist, ampak le "pevec, ki ima rad boga in domovino".