James Last (1929-2015) Foto: EPA
James Last (1929-2015) Foto: EPA

Kot Hans Last se je rodil leta 1929 v Bremnu v Nemčiji, glasbeno znanje pa si je pridobil v času druge svetovne vojne v bückeburški vojaški glasbeni šoli, kjer se je učil igranja trobil in klavirja. Po vojni je začel igrati v plesnih ansamblih, kasneje je postal še aranžer in ansambelski vodja.

Z albumom, naslovljenim Non-Stop Dancing, ki ga je izdal leta 1965, mu je uspel preboj na mednarodno glasbeno sceno. Pod tem istim krovnim naslovom je kasneje izdal še več plošč, pri katerih gre pravzaprav za medleyje takrat aktualnih popskladb.

Takoj za Elvisom
V času svoje snemalne kariere, ki je trajala vse od leta 1959 pa do 2011, je izdal več kot 200 albumov, mnogi med njimi so bili tematski. Glede na število albumov, ki so se umestili na lestvice v Veliki Britaniji, je s svojimi 52 albumi drugi najuspešnejši glasbenik - za Elvisom Presleyjem. V karieri pa je prodal več kot 80 milijonov albumov. Bil je tudi hišni aranžer založbe Polydor in več evropskih radijskih postaj.

V svoji več kot petdesetletni karieri je sodeloval s slavnimi imeni, kot so Tom Jones, Luciano Pavarotti, Nina Hagen in drugi. Zanj je bilo znano, da zna skoraj vsako pesem pretvoriti na svoj značilen način, katerega rezultat je postal znan kot "vesela glasba".

James Last se je poslovil v torek v starosti 86 let, mirno v krogu svoje družine na Floridi, je sporočil njegov menedžer.