Pred več kot sto leti ustanovljen Londonski Simfonični orkester je eden vodilnih orkestrov vsvetu. Foto: Festival Ljubljana
Pred več kot sto leti ustanovljen Londonski Simfonični orkester je eden vodilnih orkestrov vsvetu. Foto: Festival Ljubljana
Valerij Gergijev
Maestro Valerij Gergijev je na Festivalu Ljubljana letos nastopil že s svojim Mariinskim gledališčem iz Sankt Peterburga. Foto: Festival Ljubljana

Na koncertu, ki se bo začel nocoj ob 20.00 v Cankarjevem domu, bodo izvedli Koncert za violino in orkester v d-molu Jeana Sibeliusa ter Simfonija št. 5 Gustava Mahlerja. Kot solist se bo predstavil violinist Sergej Hačatrijan.
Skladbi, ki so ju izbrali za ljubljanski koncert, povezuje med drugim polom krstne izvedbe. "Ta koncert je - iskreno povedano – dolgočasen," so bile besede, s katerimi je neki ugledni kritik leta 1904 opisal prvič slišani Sibeliusov violinski koncert. Izvedel ga je Helsinški orkester pod taktirko samega Sibeliusa. Istega leta je na drugem koncu stare celine, v Kölnu, na slab odziv naletel Mahler s svojo Peto simfonijo. "Nihče je ni razumel. Želim si, da bi jo lahko prvič izvedli 50 let po moji smrti," je po koncertu zapisal Mahler.
Temeljna slogovna različnost Mahlerja in Sibeliusa izvira predvsem iz specifičnih razlik v okoljih, v katerih sta rasla in živela. "... široka in melanholična severnjaška pokrajina ni mogla dati Mahlerja, kot tudi burno družbeno dogajanje in geografska ter nacionalna raznolikost Avstro-Ogrske niso mogli dati Sibelius," je ob koncertu zapisala Mirjam Žgavec.
Trikratni poklon občinstvu Festivala Ljubljana
Londonski simfonični orkester ima za seboj več kot stoletno zgodovino, v kateri so se v njem zvrstili sami odlični glasbeniki. Poleg rednih koncertov vključuje orkester v svoje delo tudi različne vzgojno-izobraževalno oblike in programe, snemalno družbo, vznemirljivo delo na področju informacijske tehnologije in še veliko drugega. Valerij Gergijev je njegov glavni dirigent od leta 2007. Sicer tudi umetniški in generalni direktor Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga je s slednjim letos na Festivalu Ljubljana predstavil Straussovo opero Žena brez sence.
Eden najuglednejših dirigentov na svetu pa je na festivalu dirigiral tudi koncertu simfoničnega orkestra Mariinskega gledališča, na katerem je kot solist nastopil pianist Denis Macujev, z londonskimi simfoniki pa se poslavlja od letošnje izdaje festivala.