Gledamo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 28 glasov Ocenite to novico!
Howard ni na Solu pustil niti najmanjšega avtorskega pečata, privoščil si ni nobenega umetniškega prijema, kar seveda tudi pomeni, da film s svojo medlostjo nikogar ne bo pretirano ujezil. Foto: IMDb
Solo premore nekaj neoporečnih akcijskih prizorov: najboljši je rop vlaka nad zasneženim prepadom, ki spominja na klasične vojne filme in vesterne. Foto: IMDb
Zgodba vztrajno nakazuje, da je Hanova ljubljena Qi'ra temnejši lik, kot si lahko mislimo (kako daleč je bila pripravljena iti, da je preživela?), a njuna ljubezenska zgodba nikoli ne dobi odločnega epiloga. Foto: IMDb
Najbolje se novi film obnese za Chewbacco, ki končno ni več samo Hanov kosmati spremljevalec, ampak dobi lastno predzgodbo in značaj. Foto: IMDb
Glover zadene nastopaštvo in spletkarsko naravo najbolje oblečenega goljufa v galaksiji, obenem pa mu vdahne tudi presenetljivo človeško, ranljivo plat. Foto: IMDb
Paul Bettany kot Dryden Voss je mogoče najbolj leno napisan, klišejski in neimpozanten zlikovec v galaksiji, kjer se vzorov zanimivih antagonistov kar tare. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Solo – zgodba Vojne zvezd

Prvi film "novih" delov Vojne zvezd, ki se ni posrečil
22. maj 2018 ob 18:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najbrž je bilo predobro, da bi trajalo v nedogled: Solo je prvi film po Disneyjevem prevzemu franšize Vojna zvezd, ki pusti grenak priokus v ustih. Ron Howard je posnel rutiniran film, ki se nasloni na klasične like, našo nostalgijo (in tisto slavno glasbo!) v upanju, da bomo spregledali vse njegove šibke točke.

Ko smo lani v medijih brali, da je studio Disney sredi snemanja odpustil ustvarjalni dvojec Phila Lorda in Christopherja Millerja ter namesto njiju na režiserjev stolček zavihtel (starega, zanesljivega mojstra) Rona Howarda, je bilo sporočilo jasno: studio ne namerava tvegati, ko gre za njihovo najdragocenejšo franšizo, Han Solo pa očitno ni lik, ki bi se ga smelo interpretirati skozi prizmo preočitne komedije. Solo bi lahko za Vojno zvezd naredil to, kar je Taika Waititi s tretjim delom Thora naredil za Marvelovo filmsko vesolje. Kar smo na koncu dobili, pa je skrajno varen in predvidljiv blockbuster, kar je po brezkompromisnem zasuku primarne sage, ki si ga je s Poslednjim jedijem lani privoščil Rian Johnson, še toliko večje razočaranje. Howard ni na Solu pustil niti najmanjšega avtorskega pečata, privoščil si ni nobenega umetniškega prijema, kar seveda tudi pomeni, da film s svojo medlostjo nikogar ne bo pretirano ujezil.

Tako kot predlani Rogue One je tudi Solo "zgodba Vojne zvezd", kar pomeni, da se umešča nekam na časovno premico obeh trilogij Georgea Lucasa – a v nasprotju z odličnim izdelkom Garetha Edwardsa novi film v resnici nima želje, da bi zgodbeno ali tematsko poglobil dediščino, ki jo je dobil na razpolago. Z metareferenčnimi mežiki ali posrednimi citati nas Solo spomni na vse antologijske prizore Harrisona Forda iz epizod IV–VI (vključno z dialogom "Ljubim te."–"Vem."), obenem pa ne doda ničesar inovativnega ali vsaj novega. Temu se reče slepo udinjanje željam oboževalcev in je po navadi ustvarjalna slepa ulica.

Po drugi strani pa je treba priznati, da je bil projekt že v izhodišču osedlan s tovorom, kakršnega Rogue One ni imel: lik Hana Sola je skoraj neločljivo prepleten s Harrisonom Fordom; povezuje ju 40 let (naše) nostalgije. Položaj, v katerem se je znašel Alden Ehrenreich, je, milo rečeno, nezavidljiv – in samo v dobro mu lahko štejemo, da se ne trudi s cenenim oponašanjem predhodnika: Hanov sarkazem, šarm in narcisoidnost skuša ujeti prek novih, samosvojih gest in mimike. Če smo dobronamerni, v tem vidimo premišljen igralski pristop: kakšen je bil protagonist, preden ga je vesolje prežvečilo in v Epizodi IV izpljunilo kot ciničnega zafrkanta? Ne, Fordove karizme Ehrenreich ne premore, ampak trenutno se ne spomnim nobenega igralca njegove generacije, ki bi jo.

V podobni zagati je bil Donald Glover, ki mora reinterpretirati nonšalantnega, flegmatičnega kvartopirca Landa Calrissiana (ki nam ga skoraj točno s temi besedami povsem nepotrebno napovedo, še preden se prvič pojavi). Glover zadene nastopaštvo in spletkarsko naravo najbolje oblečenega goljufa v galaksiji, obenem pa mu vdahne tudi presenetljivo človeško, ranljivo plat.

Naš najljubši vesoljski tihotapec je torej doživel že marsikaj, preden so mu pot prekrižali Luke, Leia in Obi-Wan. Scenarij, ki sta ga podpisala dolgoletni boter franšize Lawrence Kasdan in njegov sin Jonathan, nam Hana predstavi na njegovem rodnem planetu Corellia, kjer se preživlja kot majhen tat v službi mafijske organizacije, a sanja o tem, da bo nekoč najboljši pilot v galaksiji. Njegovo dekle Qi’ra (Emilia Clarke) je, kot je za to sago že pravilo, pametnejše in preudarnejše od njega. Predrzni načrt, da si bosta s podkupnino utrla pot s podjarmljenega planeta, se spektakularno ponesreči. Pobeg uspe samo Hanu, ki si obljubi, da se bo vrnil po ljubljeno Qi'ro. V resnici se bodo njune poti križale šele čez več let, ko bo Han že falirani imperialni pilot v navezi z zloglasnim tihotapcem Beckettom, Qi'ra pa bo pribočnica/sužnja sluzavega Drydna Vossa, ki Beckettovo ekipo pošilja na smrtonosno misijo.

Še najbolj navdahnjena igralska izbira je bil Woody Harrelson kot prevarantski veteran Thobias Beckett, v katerem mladi Han vidi svojega robatega mentorja in zaščitnika (vloga je zelo podobna Harrelsonovemu liku v Igrah lakote). Thandie Newton se pred kamero pojavi kot članica Beckettove ekipe, a je preslabo izkoriščen in zato nesmiseln lik (njena edina funkcija je, da podčrta Beckettovo "globino"). Prav tako moteč je računalniško animirani žabec (?) kot pilot Rio (Jon Favreau), ki je očitno nekakšen neposrečen odgovor na Rocketa iz Varuhov galaksije.

Phoebe Waller–Bridge posoja glas tokratnemu robotskemu pomočniku, Landovi srborito feministični pribočnici L3-37, ter je duhovit in nenadležen dodatek k četici droidov v franšizi. Paul Bettany kot Dryden Voss je mogoče najbolj leno napisan, klišejski in neimpozanten zlikovec v galaksiji, kjer se vzorov zanimivih antagonistov kar tare.

Vse še zdaleč ni slabo: prvo srečanje med Chewbacco in Hanom je izvrstna anekdota, opazke L3-37 so vredne krohota, izlet v Calrissianovo pisano, svileno garderobo pa navdihujoč. Mnogotera vesoljska bitja in kulise, ki jih včasih uzremo le za hip, so še vedno eden od glavnih adutov Vojne zvezd. Direktor fotografije Bradford Young v začetni etapi filma poustvari megleno temačnost izvirnega Iztrebljevalca, v sklepnih spopadih pa se ne ustraši epske, velikopotezne širine kadra.

V filmu seveda izvemo, kako je Han opravil tisto slavno pot s Kessla "v dvanajstih parsekih" – in to je še zadnja svetla točka, preden se spektakel zašpili s klišejskim, bombastičnim in predvidljivim razpletom. Kar čutiš lahko, kako zelo se scenarista trudita, da bi nam vsilila iztočnico za naslednji samostojni film o protagonistu; njun veliki adut je vrnitev enega od kultnih, fenom ljubih zlikovcev iz prejšnjih filmov, ki pa v tej zgodbi nima pravega mesta ali razloga za rovarjenje.

In tako se zdaj samo od sebe zastavlja vprašanje, ki smo se mu doslej zaradi nadpovprečne kakovosti vseh novih epizod franšize lahko izogibali: mar res potrebujemo novo Vojno zvezd vsako leto? Ker je bil vsak od teh filmov, posnetih pod Disneyjevim okriljem, zaslužkarska terna, bi bilo naivno pričakovati, da bodo tempo upočasnili. Vseeno pa je Solo v več pogledih prvi indic, da bi si bilo pametno vzeti več časa med posameznimi zgodbami in res poskrbeti, da je vsak detajl na svojem mestu.

Ocena: 3; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
Gaius Julius
# 22.05.2018 ob 19:14
@bloody_fox

Res je. Grenkoba se je začela že z The Force Awakens, ki je v bistvu (neposrečen) remake originalnega A New Hope. Ampak dobro, sem si rekel, pač so prvi del nove trilogije vzeli malo bolj na izi, privabiti hočejo novo generacijo, itd.

Rogue One mi je bil še nekak ok oziroma od teh novih še najmanj slab. Sprejemljiv.

Potem pa The Last Jedi. Jao. Film brez repa in glave, popolnoma politično-feministično obarvana risanka z depresivnim Lukom, kjer sem zadnjo polovico filma cel čas gledal na uro, koliko mučenja me še čaka. Liki dvodimenzionalni, zapleti otročji in nerazumne stranske zgodbe, ki sploh ne prispevajo ničesar h glavni.

Po tem debaklu sem si rekel, da novih Star Wars filmov več ne pogledam. Mogoče kdaj doma, ko mi bo hudo dolgčas, pa še to bi raje znova katerega izmed prvih šestih delov. Ja, še Jar Jar Binks je prebavljiv v primerjavi s temi neumnostmi.

Tako da hvala Ani za to recenzijo. Že vem vse.
bloody_fox
# 22.05.2018 ob 18:51
Najbrž je bilo predobro, da bi trajalo v nedogled: Solo je prvi film po Disneyevem prevzemu franšize Vojna zvezd, ki pusti grenak priokus v ustih.

Najbrz smo tudi gledali razlicne filme. Imam namrec zelo grenak okus v ustih od zadnjih filmov.
Deschamps
# 22.05.2018 ob 19:28
Sem že hotel komentirati, pa ste me vsi prehiteli.

A to naj bi bil splošni konsenz, da sta epizoda 7 in 8 dobra filma? Iskreno, meni je bila bolj všeč cečp epizoda 1, verjetno (tudi) zato, ker sem bil ob prvem ogledu še otrok. Epizoda 7 je prav nesramna kopija epizode 4, epizoda 8 pa je politično korektna, kvotam zadoščujoča spaka. Oba filma stavita zgolj na vizualne efekte in (nepotrebno) akcijo, zgodba, ki naj bi bila temelj dobrega filma, pa je že stokrat prežvečen koncept. V originalni triologiji je bilo akcije precej manj, sama osnova zgodbe roko na srce ni nič revolucionarnega, vseeno pa so filmi pustili nekaj vprašanj, namigov ter močnih scen, kar je povzdvignilo vojno zvezd nad ostale ZF in siceršnje filme. Tole zdaj je samo še molzenje množic. Tudi mene.

Novega filma še nisem pogledal. Malo sumim, da je od Rogue one ocenjen slabše zato, ker je glavni junak bel moški. Lahko pa, da se motim.
pazi_mina
# 22.05.2018 ob 20:31
Tolko dobrih filmov bi lahko nastalo iz kanona "the old republic" tolko dobrih scenarijev že "spisanih" tolko legendarnih junakov še pred darth vadderjem, tej pa še vedno neko prazno slamo mlatijo...
pero5
# 22.05.2018 ob 21:19
bojkotiram od zadnjega dela vojne zvezd. Tako uboga, posiljena, neizvirno skupaj zmetana zgodba, ki so jo potem razni ocenjevalci, spletni portali in kritiki skušali pokazati kot nekaj posebnega (kdo je Snoke? Ni važno! Kdo so starši od Rey? Ni važno! Zakaj sta v filmu aziatka in črnec, ki potrebujeta petino filma, da se zaljubita? Ni važno! In v tem je vsa genialnost zgodbe, so razlagali na vsakem koraku.)

Imejte to genialnost, vem da bo denar letel iz vseh strani, ne glede na to, kakšno sranje bo Disney sproduciral... ampak mojega, iz principa, ne vidijo več.
penzl
# 22.05.2018 ob 19:46
Če malo pobrskate po internetu, boste hitro spoznali, da si v resnici praktično nihče od zvestih oboževalcev franšize tega filma ni želel. Veliko bolj si želijo film o Obi-Wanu in nove prequele, samo kaj, ko je mišak za volanom...
securle
# 22.05.2018 ob 19:37
Odkar je George Lucas prodal celotno franšizo je vse šol samo dol. Disney dobesedno molze dnar iz franšize brez vsakršnjega zavedanja kaj star wars sploh je. Izgubili smo zgodbo, izgubili smo Jedije, izgubili smo tisti mistični občutek kaj sploh force je. Tisto da sila včasih skrivnostna, nepredvidljiva itd.
Pa ni več tistega Jedi v Sith. Ni več dobrega pa slabega. Ni različnih ras. Sploh ni več občutka da gledaš star wars. Pa še nekaj: CGI bo tudi ubija celotno stvar.
juster
# 22.05.2018 ob 19:13
Slab okus je pustila sedmica. Osmica je bila porazna. Solo nima visoke letvice ama če še te ni dosegel...
demo
# 22.05.2018 ob 21:10
Solo je prvi film po Disneyevem prevzemu franšize Vojna zvezd, ki pusti grenak priokus v ustih.

What... :D? Filma še nisem gledal, ampak slabši od The Last Jedi ne more biti
pazi_mina
# 22.05.2018 ob 20:41
Mogoče pa bo naslednji film "Binks" da not padejo še triletniki
sssitrap
# 22.05.2018 ob 20:37
Soli je dober, edino malo me zmoti igralec, ker ni na nivoju Forda.

ta dečko je protégé stevena spielberga, ki ga je pred leti "odkril" na neki bar mitzvi. s takimi poznanstvi so ti v hollywoodu itak odprta vsa vrata, igralske sposobnosti/karizma gor ali dol.
elGoyc
# 23.05.2018 ob 08:00
Od novih filmov iz te serije, tu se moram strinjati z večino predhodnikov, je daleč najboljši Rouge One.
Sam sicer cenim dobro igro, vizualno privlačnost, režiserjev osebni pečat itd. ampak brez dobre zgodbe ne more biti dobrega filma, predvsem če gre za epsko pripoved tipa Vojna zvezd.
Če je zgodba v Sila se prebuja neoriginalna, kar sicer lahko razumem, je v Poslednjem jediju porazno slaba. Zgodba, ki tako grobo krši svojo notranjo logiko preprosto ne more podpirati dobrega filma, ne glede na to kako dobro piha na dušo ljudem z določenimi "modernimi" svetovnonazorskimi prepričanji. Rasno pisana druščina igralcev, kritika testosteronskega junaštva in heroine še ne naredijo dobrega filma, čeprav so lahko glavni motivi v njem.

V luči tega resnično ne gojim visokih upov glede Solota.
Da so tako Vojna Zvezd kot Zvezdne steze postale molzna krava je žalostno, a pričakovano. V današnjem instant svetu je težko posneti film, ki bo dosegel globino predhodnikov in bil obenem finančno uspešen.
balrog
# 23.05.2018 ob 00:23
Se moram kar strinjati. The Last Jedi je bil daleč najslabši del te franšize, pa že The Force Awekens je precej nizko padel, ko Disney za brezveze ubije Hana Sola, da bi mu zdaj posvetil "svoj film". Filma Solo si nisem ogledal Kot fena originalne franšize me mika, da bi si ga ogledal, po drugi strani pa nočem biti vnovič razočaran. A sigurno bom, kajti osnovni problem Sola je v igralcu, ki se, glede na ogledane predfilme, preveč očitno trudi, da bi bil podoben H. Fordu, a original je pač original. Veličina Hana Sola, kot ga je ustvaril Lucas in upodobil Ford, je, da tudi sam ni original. Pač gre za poklon, hommage, Humphreyju Bogartu. In Imperij vrača udarec je najboljši film ustvarjen z logotipom Star Wars prav zaradi dialogov Hana Sola in Leie, ki jo je ustvarila pokojna Carrie Fischer. Gre za legendarne scene, ki so nadčasovne in primerljive s filmsko mojstrovino Johna Hustona Afriška kraljica (Bogart in Katharine Hepburn). Ne vem, zakaj sploh gredo delati mladega Sola, če se Disneyu stari Solo sploh ni več zdel zanimiv in so ga pač umorili. In potem naj bi bil Force Awekens "odličen" film ??? Če že, je od novih delov, najboljši Rogue One. Škoda, ker je moral Lucas vse te like ugasniti. Torej Alden Ehrenreich je najšibkejši člen celotne franšize. Žal. Ker želi biti preveč podoben Fordu, namesto, da bi se najprej zgledoval po "Bogartu", da bi lahko bil podoben "Fordu".
Sujo
# 22.05.2018 ob 23:48
Rouge one je bil meni vsaj cetrti najboljsi film SW vesolja. 8 je GLADKO zadnja. GLADKO. Tako slaba je bila, da sem kr malo izgubil zeljo pogledat tole.ceprav ko berem keitike, dobivam veselje nazaj. mogoce namrec notr ni SJW sranja, sicer ga kritiki nebi takole tolkli....
interista93
# 22.05.2018 ob 22:37
Sem bolj vesel ko zasledim, da bodo po tv vrteli kakšnega izmed prvih 6 delov vojne zvezd, kot pa tale skropucala iz disniya z namenom izvleči čim več denarja
pazi_mina
# 22.05.2018 ob 20:32
Rogue one pa mi je bil res kul...
oziris.va
# 22.05.2018 ob 22:43
azi_mina
# 22.05.2018 ob 20:31

Tolko dobrih filmov bi lahko nastalo iz kanona "the old republic" tolko dobrih scenarijev že "spisanih" tolko legendarnih junakov še pred darth vadderjem, tej pa še vedno neko prazno slamo mlatijo...


Poleg Old Republic so bile tudi v "novejših" delih (torej vmesne zgodbe 4-6 oz. poznejši) v igrah in knjigah cel kup zanimivih stvari, npr. Dash Rendar, predvsem pa Kyle Katarn, Mara Jade, Luke-ova Jedi akademija itn.

Dizni je vse to vrgel skozi okno.
el CARTEL
# 22.05.2018 ob 22:25
star wars v bistvu ni nikoli bil nek preveč dober ZF film,tole molzenje zadnja leta pa je obup.

edino dobro, kar nosi ime SW, so bile igre.
A.K.
# 24.05.2018 ob 08:10
popolnoma soliden film. definitivno bolši od last jedi.
seveda ne bi bil star wars fan če ne bi našel detajla ki me moti ampak dejmo se mal zamislt nad sabo.

@meblo
filmi za otroke. kar malo scary je ko vidiš odrasle kako derejo v kino gledat te risanke
+12


Ja za odrasle so srečanja v nedeljah in poslušat zgodbice o človeku ki je hodu po vodi al pa maširat za rdečo zvezdo. Definitivno znamenje odraslosti.
anny22
# 23.05.2018 ob 14:07
Zdaj tepejo staro kljuse, da bi iz njega iztisnili še malo cekinov.
Žalostno.

Z zgodbo so popolnoma skrenili. Naj povabijo kakega strokovnjaka za mitologijo k pisanju scenarija, kot sta Devdutt Pattanaik ali J. Peterson. Tudi malo ponovnega branja Clauda Levi Straussa ali J. Campbella ali pa še kakšnega Bruna Bettleheima ne bi škodilo.
Vse skupaj je postalo blek.
filmoljub
# 23.05.2018 ob 11:04
Tale komentator na YouTubu je zabaven, tukaj
(upravičeno) benti nad prejšnjo Vojno zvezd: -KLIK-

Tudi nad Črnim panterjem je bil precej razočaran,
kar je prav zanimivo, saj je sam temnopolt: -KLIK-
WyattEarp
# 23.05.2018 ob 07:25
Kako ste lahko vsi pametni, a predpremiera je šele danes... Kako že vsi veste kakšen je film? Kr neki. Lupanje v prazno!
oziris.va
# 22.05.2018 ob 22:37
n tako se zdaj samo od sebe zastavlja vprašanje, ki smo se mu doslej zaradi nadpovprečne kakovosti vseh novih epizod franšize lahko izogibali: mar res potrebujemo novo Vojno zvezd vsako leto?

Mi ne, Diznijevi delničarji pa vsekakor.
vladarsvemira
# 22.05.2018 ob 21:39
Ne delajo več filma s ciljem pokazati nekaj originalnega, filmski producenti in scenaristi se lahko skrijejo. Samo še molzejo in skrbijo, da se denar nagrabi nič drugega.
zlobniCO2
# 22.05.2018 ob 21:20
od vseh zgodb posnamejo tisto ki jo noče nihče razen Imperij Miške. lahko bi dal kej iz stare republike.
izo
# 04.06.2018 ob 19:23
spet risanke za odrasle..
carlos_carlos
# 25.05.2018 ob 09:16
Lightning

SI ziher? Niti en današnji film ali pa v zadnjih letih (to je pretiravanje) ni na ravni filmov v 70tih letih. Apokalipsa, zdaj, Boter, Shining, Pobeseneli bik, Alien, in še ogromno drugih....

Mogoče so današnji bolj spolirani in tehnično bolje posneti. Vsebinsko je pa večina daleč, daleč zadaj.
forest9
# 23.05.2018 ob 10:37
Res je škoda teh zadnjih SW filmov. Meni je sicer bil The Last Jedi boljši od Force Awakens (ker tist je pa res butasto z Death Star 3), ampak se strinjam s komentatorji, da bi lahko scenaristi uporabili odlične scenarije iz knjig (ali celo igric) in tisto posneli. Celo risanke so dosti, dosti boljše od teh filmov, saj imaš vsaj nek feeling nadaljevanja starih zgodb (filmi 4-6). Pa dobro, saj si lahko zmislijo tudi čisto nove like, ampak naj jih lepo prosim tudi primerno umestijo. Eno je to, da narediš karakter skrivnosten, drugo pa, da je film poln "jam" (ne le lukenj).
minion
# 23.05.2018 ob 09:41
Rouge one je kokr tok ostala dva sta podn, upam da bo tale kej boljsi za 9 pa tk nimam veliko pricakovanj ker je ze unicena predn bo sploh vn prisla
gabba
# 23.05.2018 ob 08:01
Predpremiera je bila v ponedeljek ;)
hepimen
# 22.05.2018 ob 20:27
S Star Wars je takole... Prava Vojna Zvezd je bila od 4 do 6.

Potem so pa na račun te stare slave posneti kopico bedarij za cela prva dva dela in pol tretjega, da so nam v zadnji uri tretjega dela lahko razložili, kako je Anakin postal Vader.

Zdaj počnejo pa isto. Na začetku sedmice so nam pokazali neko novo pupo, zdaj bo pa cel sedmi, osmi in polovico devetega dela namenjeno poflu, da bomo končno izvedeli, kdo je Rey, jaz vlagam kvizka, da je Leina hčerka.

Vmes nas pa zalagajo s spin-offi z neznanimi igralci, da nam ne postane dolgčas in primaknemo kak evro za v kino ter eventualno tudi za merchandise. Čeprav Rogue One je bil kar spodoben in pravzaprav boljši film od SW 1, 2, 7, 8 in zelo verjetno tudi Sola.
gabba
# 22.05.2018 ob 19:51
Soli je dober, edino malo me zmoti igralec, ker ni na nivoju Forda.

Kul film, pokaze vso intergalaktično bedo, je brez pretiranih epskih dvobojev ampak lepo teče in mi ni bil za razliko od osmice, ko sem komaj cakal da se konča, niti malo dolgočasen.
slamuh
# 24.05.2018 ob 10:41
Film je čist super.
Vsi igralci odigrajo na nivoju.
Zgodba je v redu.
Akcije je ravno prav.
Ni bednih for k pr Guardians of the Galaxy.

Priporočam ogled!
carlos_carlos
# 23.05.2018 ob 09:09
balrog, El Goyc

Ste kar zabavni. Seveda jih snemajo zaradi denarja. Samo zato gre. zato je šlo že v čisto prvih treh. Tudi ne vem kje vidite vse te presežke originalnih treh delov? Bolj ali manj klasična zabava. In zraven nametani vsi mogoči klišeji, s katerimi se ukvarja umetnost že tisočletja. In to tisti bolj enostavni klišeji.

Posledično tudi nove inkarnacije. Niso ne vem kako dobre, niti ne katastrofalno slabe. Neko SW povprečje. kakšen odstopa malo gor, kakšen pa malo bolj.

Drugače je Harrison Ford že v letih, zato so ga tudi "ubili", ker s tako starim igralcem si nekaj ne morejo pomagati v prihodnje. Enako velja za vse ostale "stare" like. Denar pa mora pritekati.
gabba
# 22.05.2018 ob 19:12
Meni je pa Solo ful dober, za razliko od 7 & 8.
Lightning
# 23.05.2018 ob 12:58
Katastrofa od komentatorjev. Tukaj pametni, pri ogledu filmov pa ste v 15 minutah pojedli vse kokice in spili 3/4 koka kole. Mogoče je zgodba teh originalnih SW filmov malo boljša, a vendar je gledljivost ta novih mnogo večja, vsaj meni. Efekti so boljši, kvaliteta zvoka je precej boljša in nenazadnje tudi zgodba ni zanič. Če so bili podobni zapleti v originalnih filmih, še ne pomeni, da tudi tukaj ne smejo biti.
Preprosto živite v neki nostalgiji in si ne dovolite imeti radi novega, zato ker je treba gledati na "stara dobra vremena". Filmska industrija je do danes popolnoma povozila filme iz 70, 80-ih let. To je dejstvo. Filmi so mnogo bolj gledljivi. Če pa vi v njih nekako najdete feminizem pa politiko in ne vem kaj še vse, pa mislim, da ste zgrešili point teh filmov. In ta je, da se zabavate.
Sola grem gledati drug teden in se že veselim. Vsak nov prispevek iz SW franšize je nekaj epskega. :)

lp
Debely
# 22.05.2018 ob 23:33
A znate še kaj drugega razen jamrat?
meblo
# 22.05.2018 ob 19:00
filmi za otroke. kar malo scary je ko vidiš odrasle kako derejo v kino gledat te risanke
seba goričan
# 22.05.2018 ob 19:31
zanič, pa še vseen boljš kot Deadpool...ocena 3.9
Gledamo
link
Filmska recenzija: Šum Balkana
17. junij 2018 ob 10:25 V filmu Borisa Petkoviča si je Tomaž Grom zamislil neko glasbeno matrico in potem hrvaške, srbske, bosanske, makedonske, albanske in druge glasbenike spodbuja, naj se nanjo odzovejo sami; spodbuja ...
Več novic ...
Kazalo