Ocenjujemo
Poslednji jedi
Poslednji jedi je dokaz, da je tudi 40 let stara franšiza lahko sveža, tako za dolgoletne oboževalce kot za nove spreobrnjence v vero. Foto: Kolosej
Poslednji jedi
Kylo Ren je zdaj, ko je odvrgel afektiranost nepotrebne maske in hripavega glasu, najboljši negativec v kanonu Vojne zvezd, vključno z Darthom Vaderjem. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Poslednji jedi traja maratonski dve uri in pol in verjetno bi filmu samo koristilo, če bi ga režiser neusmiljeno oklestil za 30 minut. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Zdi se, da bo Disneyjeva učinkovita mašinerija nove filme iz vesolja Vojne zvezd v letnih razmakih stregla do konca časov. A ne glede na zasičenost z neutrudno promocijo Poslednji jedi upraviči pričakovanja. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Ker vemo, da Carrie Fisher ni več med nami, so nekatere replike generalke Leie še toliko bolj pomenljive in elegične. Vseeno pa je lahko razumeti, zakaj scenarija kljub njeni smrti ni bilo treba spreminjati: zgodba je sestavljane tako, da breme boja proti diktaturi prenaša na ramena mlajše generacije. Foto: IMDb
Poslednji jedi
V Epizodi IX se na režiserjev stolček vrača JJ Abrams, Johnson pa bo dobil priložnost, da se poigra s čisto svojo, naslednjo trilogijo v vesolju Vojne zvezd. Foto: IMDb
Kylo Ren
Kylo Ren si noče priznati, kako globoko je nanj vplivala smrt njegovega očeta (in to, kako je do nje prišlo). Končno si sname masko, njegov mali hommage Darthu Vaderju, in pokaže svoje brazgotine - eno, globoko na obrazu in najbrž še večje v duši. Foto: IMDb
Poslednji jedi
Pomembna tema v filmu je tudi mentorstvo: dobri mentorji spodbujajo in učijo, slabi eksploatirajo in trpinčijo. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Vojna zvezd - Poslednji jedi

Epizoda VIII, drugi del tretje trilogije
14. december 2017 ob 16:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Naša prava vrednost je v tem, kar bodo postali tisti, ki nas bodo nasledili." Nekaj takega zgubani, stari modrec položi na srce prijatelju v Poslednjem jediju. In v resnici Epizoda VIII dokončno preda štafeto iz rok stare garde in v varstvo mlajše generacije. Boj za nedosežene cilje se nadaljuje z novimi prijemi.

Misel iz zgornjega citata si je najbrž k srcu vzel tudi George Lucas, ko je vajeti največje filmske franšize vseh časov predal v roke četici mlajših naslednikov. Če je JJ Abrams posnel Epizodo VII, kakršno je pač moral posneti, če je hotel premostiti prepad med originalno in novo trilogijo, pa se je Rian Johnson zdaj znašel v (sorazmerno) neraziskani divjini. Sestavil je revizionistično poglavje epopeje, ki si upa pod vprašaj postaviti nekoč samoumevne koncepte Sile, jedijev, dihotomije dobrega in zla, usode in samožrtvovanja v imenu višjega cilja.

Prva trilogija, trilogija preddelov, obzgodba in začetek čisto nove trilogije ... Po vseh teh permutacijah iste enačbe je zelo lahko biti skeptičen. Lahko Vojna zvezd sploh še ponudi kaj novega, nekaj, kar ne bo zgolj samoreferenčno preigravanje znanih motivov in tem? Seveda si lahko v nedogled izmišljujejo nove vesoljske kreature (kraljestvo za porga!) in razvijajo še bolj bombastične posebne učinke ter nove upodobitve ljubljenih arhetipov (Epizoda VII, Sila se prebuja, je bila konec koncev pregnetena priredba Novega upanja). No, Poslednji jedi je dokaz, da je tudi 40 let stara franšiza lahko sveža, tako za dolgoletne oboževalce kot za nove spreobrnjence v vero.

Recenzija se skuša izogniti kvarnikom, a če nočete vedeti res ničesar, pred ogledom filma ne berite naprej.

Poslednji jedi se nadaljuje, kjer se je prejšnji film končal. Uporniki so na begu pred Prvim redom, ki ima oblast nad celotno galaksijo; Rey je na zakotnem otoku v dvoboju strmenja z Lukom Skywalkerjem. Kar sledi, je seveda različica klasične krizne situacije ("najti moramo zemljevid/razstreliti je treba Zvezdo smrti"), a Poslednji jedi kljub temu ni reintepretacija ali kopija srednjega dela osnovne trilogije, Imperij vrača udarec.

Filmska recenzija: Vojna zvezd. Sila se prebuja


Najlepši dokaz, da je skušal Rian Johnson stopiti iz sence svojega predhodnika in zgodbi vtisniti lasten pečat, je v scenariju. JJ Abrams je, ker je to pač njegov zaščitni znak, v Epizodo VII zagozdil nekaj skrivnosti, okrog katerih naj bi se nato vrtela cela trilogija (tako smo vsaj pričakovali). Kdo je v resnici Vrhovni vodja Snoke? Kdo so Reyini starši in kakšna je njena vez z Lukom Skywalkerjem? Johnson se na obe zagonetki na neverjetno impresiven način - požvižga. Nobeno od teh vprašanj ni ključno za zgodbeni lok. Poslednji jedi je v resnici prvi fim v "novi dobi Vojne zvezd", ki se ne ozira nostalgično v preteklost (vizualnih referenc na izvirno trilogijo je seveda ogromno); nepomembne predzgodbe in ozadja se umaknejo zapletom, ki dejansko potiskajo like v še nikoli videne situacije.

Če je bila Hanova vrnitev v Epizodi VII nostalgičen poklon Lucasovi stvaritvi, ima Skywalker v Poslednjem jediju čisto drugačno funkcijo: tragedije in čas so ga spremenili v zagrenjenega, mrkega človeka, neprepoznavnega v primerjavi z naivnim mladeničem izpred desetletij. Obstaja sum, da Luke ne bo vreden vseh težav, ki so si jih v lovu nanj na glavo nakopali protagonisti Epizode VII. Zakaj se je celo uporniško gibanje fiksiralo na zaraščenega puščavnika, ki noče iz svoje osame?

Še pomembnejši od peripetije je razvojni lok osrednjih junakov. Vsi protagonisti so v krču notranje razklanosti. Rey (Daisy Ridley) se še vedno bori z dvomom vase in strahom; vero polaga v Luka (Mark Hamill), ki pa je preveč obremenjen z lastnimi napakami (grehi?) iz preteklosti, da bi ji bil lahko v pomoč. Kylo Ren (Adam Driver), ki je bil po prejšnjem filmu tarča neštetih šal zaradi svoje najstniške kujavosti, še vedno čuti razklanost med misijo, ki jo je izbral, in svetlobo, ki je ne more dokončno izgnati iz svojega srca. Upam si trditi, da je Kylo Ren, še posebno zdaj, ko je odvrgel afektiranost nepotrebne maske in hripavega glasu, najboljši negativec v kanonu Vojne zvezd, boljši od Dartha Vaderja, ker je bolj kompleksen in nepredvidljiv.

Malo manj zanimive so tokrat dogodivščine nekdanjega jurišnika Finna (John Boyega) in mehaničarke Rose (Kelly Marie Tran), ki je očitno nova stalna članica igralske zasedbe. Oba igralca sta karizmatična in kompetentna, a njuna postranska misija v medplanetarni kazino (ja, variacija na motiv kantine v Mos Eisleyu), kjer morata najti "mojstra hekerja", je nepotreben meander, med katerim se gledalec prvič zares zave, kako zelo dolg film je pravzaprav Poslednji jedi. Vseeno pa kompetentnost bojevnic - poleg Rey in Leie (Carrie Fisher) sta tu še Rose in admiralka Holdo (Laura Dern) - pomeni premik k drugačnemu, manj testosteronskemu in bolj premišljenemu junaštvu, ki dividende izplača na daljši rok. Zaletava, dogodivščin in slave željna Poe (Oscar Isaac) in Finn se bosta morala naučiti, da bistvo Odpora "ni v uničevanju tega, kar sovražiš, ampak v reševanju tistih, ki jih imaš rad".

Vizualno je film, ki se lahko pohvali z gibko montažo in sunkovitimi preskoki med situacijami, eden najbolj markantnih v sagi. Vrhovni štab Prvega reda je krvavo rdeča, futuristična dvorana, ki hkrati spominja na klasične grozljivke in Iztrebljevalca 2049. S podobno pozornostjo je razdelan vsak detajl in vsako vesoljsko bitje, pa čeprav se na platnu pojavijo samo za hip. (Miniaturna dinozavra v nunskih opravah, ki skrbita za Lukov otok, sta dober primer te doslednosti.)

Vojna zvezd je bila, tako kot vesterni ali Spielbergovi filmi, za marsikoga formativna filmska izkušnja (pa čeprav je njeno rojstvo, če verjamete velikemu delu kritike, pomenilo smrt avtorskega filma v Hollywoodu). Mislim, da bo čas pokazal, da je Epizoda VIII referenčen film, film, ki lahko novo generacijo oboževalcev franšize porodi in izoblikuje na enak način, kot je to v sedemdesetih in na začetku osemdesetih uspelo prvi trilogiji Georgea Lucasa, poznejši trilogiji preddelov pa nikoli. Mit iz generacije v generacijo prehaja kot protejska gmota, ki se preobraža in spreminja, a obenem ohranja svoje statično ogrodje. Prvotna postava imperialnih vojščakov in upornikov se počasi poslavlja, toda Rey, Poe in Kylo Ren so univerzalni arhetipi na enak način, kot so bili pred njimi Luke Skywalker, Han Solo in Darth Vader. Nobena druga saga ne uči na tako ekspliciten način, da v resnici v življenju obstajata le dobro in zlo, črno in belo - vmesne sivine, na katere se tako radi izgovarjamo, so le magnetična privlačnost temne strani, ki je v konstantnem trenju z našo željo, ostati bližje svetlobi.

Simbolika je morda najmočnejša v prizoru majhnega dečka, ki z metlo (namesto svetlobnega meča) v roki zre med zvezde: fantiček uteleša globok pomen, ki ga ima za ljudi po vsem svetu Vojna zvezd. Otrok, ki sanja o tem, da se bo v imenu višje moralne avtoritete boril na strani pravičnih (nihče razen odraslih nikoli ne trdi, da so "negativci bolj zanimivi"). "Kako se lahko en sam človek s svetlobnim mečem zoperstavi fašističnemu redu?" Lukovo vprašanje je na mestu. A vsaka nova Vojna zvezd je novo upanje.

Ocena : 5-; piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
ZRC
# 14.12.2017 ob 17:12
Dobra recenzija. Ne strinjam se le z segmentom, kjer je omenjeno, da je Kylo boljši badguy od Dartha. Precej pogumna trditev, če vzamemo v obzir, da je g. Vader vsaj top3 na vseh malo bolj resnih lestvicah najboljših filmskih hudobcev vseh časov.
balrog
# 14.12.2017 ob 21:46
Edina stvar, ki drži, je. da ta franšiza dejansko obhaja 40 let. To je res veličasten dosežek. Po mojem so prvi trije deli izvorne trilogije še sedaj po toliko letih sveži, domiselni, zanimivi, imajo zgodbo, ki drži in pije vodo. Pa tudi efekti so še vedno zelo prepričljivi. In seveda glasbena podlaga. Partiture in Suite Johna Williamsa so enakovredne Wagnerjevim. Filma ne bi bilo brez te glasbe in glasbe ne bi bilo brez filma. John Williams je podpisan tudi pod filmsko glasbo v novem delu, ampak gre za bolj kot ne ponovitve starih viž.Torej? Novi del filmske franšize sem si ogledal. Imel sem res velika pričakovanja. Ni mi žal odhoda v kino, kajti bilo je prav zabavno. V pravi družbi je ta film lahko ena večjih komedij oziroma parodij leta. Najbolj zabaven in domiseln je namreč takrat, ko se ne jemlje resno. V tem delu je nekako podoben Varuhom galaksije. Tako da je na trenutke skoraj parodija Vojne zvezd v slogu Space balls Mela Brooksa. Nekaj domislic je resnično smešnih. Vse ostalo človeka pusti nekako brez prave katarze. Najboljši del je seveda (nevidna) povezava med Kylo Renom in Rey, njuna komunikacija na daljavo, ko eden drugega hočeta privabiti in premamiti na svojo stran. In ko eden v drugem vidita potencial tako za temno kot za za svetlo stran Sile. In ko bi lahko rekli, da sta Temna in Svetla stran Sile neločljivi del istega kovanca. V tem delu je Poslednji jedi poklon Imperiju vrača udarec, verjetno najboljši filmski stvaritvi iz franšize Vojn zvezd. Vse ostalo ne dosega Empire strikes back. Luke Skywalker v vlogi Yode, učitelja Rey, ni prepričljiv, oziroma je sam tako grozno razcepljen in izgubljen, da še sebi komaj pomaga. Snoke je neizdelan, ne dobimo odgovora ne zakaj in kako je nastal in kako je pridobil takšno neverjetno moč in kako je povezan z Novim redom oziroma Prvim redom. Namesto da bi dobili odgovore dobimo nova vprašanja. Seveda prvo in najpomembnejše je izvor Rey in zakaj je v njej Sila tako močna, nato kako je povezana s Finnom (John Boyega) in kakšno gorivo uporabljajo uporniške ladje ter zakaj jim ga lahko zmanjka in kje ga dobijo ... In zakaj sile prvega reda teh problemov z gorivom nimajo. In seveda kako zabogamilega je First order pridobil takšno moč, a ni bil Imperij uničen, prav tako vsi rušilci in imperialne križarke imperija ... Je pa Last jedi bržkone najbolj ženski znanstveno-fantastični film v zgodovini. Upornike vodijo ženske, upoštevajo zastopanost vseh manjšin in skupin, še First order, kljub temu, da gre za očitno totalitarno organizacijo, upošteva ženske in manjšinske kvote.
Tight_Ship
# 15.12.2017 ob 15:49
Ma dej no, lepo te prosim, poglej predhodnih 6 filmov in še enkrat povej, da je Ren boljši zlobnež kot Vader, ker trenutno izpadeš, kot da nisi še pogruntala, da je Anakin v epizodah 1-3 isti človek kot Vader.

Ren v dveh filmih se ni razvil popolnoma nič. Okej, v tokratnem filmu smo izvedeli, da je stopil na temno stran zato ker je mislil, da ga bo Luke ubil v spanju, in to je to! Primerjaj to z Anakinom, ki ga je temna stran privlačla, zato ker je poskušal svoje ščititi. Še kot Vader je v epizodi 5, kot zlobnež, na svoj način postavil svojo družino, Luke-a, na prvo mesto. Vojna zvezd je zgodba o Vaderju/Anakin. Vojna zvezd je Vader.

Razumem, da nisem več tarčna skupina za to novo trilogijo. Ta vesoljska zgodba, ki je nekoč bila za majhne dečke, ki nam je pripovedovala, da kljub temu, da imamo skromno ozadje, smo vseeno sposobni ustvariti nekaj večjega in imeti pomembno vlogo v svetu, ki je izjemno velik, je danes zreducirana na sterilni vsakoletni spektakel, ki je sestavljena v sejni sobi in ki mora slediti vsaki točki na svetem seznamu: politično korektno in feministično, z žensko na čelu, minoritetami v stranskimi vlogami (posebno kitajci, da bo film gledan na daljnem vzhodu) in beli moški kot zlobneži; dovolj novih živali in vojakov, da se lahko prodajajo igrače; dovolj paralel z orignalnimi filmi, da bodo starejši gledalci prišli gledati zaradi nostalgije in s tem mlajše sabo privlačili itd itd., ampak mislim, da ta nova trilogija ne bo relevantna čez deset let. Tako kot Spiderman, bodo stalno poskušali rebootat tretjo trilogijo, da bodo končno lahko nadaljevali sago. Originalna trilogija bo ostala, ker jo je naredil nekdo, ki je svoje srce in dušo vložil v delo, ki je imel vizijo in sanje, kljub temu, da so mu govorili, da film ne bo uspel.

V vseh originalnih filmih se vidi, da je Vader pod masko človek. Ren, v primerjavi, izpade veliko bolj robotski, kot slaba kopija Anakina.
Alorius
# 14.12.2017 ob 19:09
pomeni premik k drugačnemu, manj testosteronskemu in bolj premišljenemu junaštvu, ki dividende izplača na daljši rok

Feministična ocena 5! HAHA busted!

Kar se pa tiče o tem kao zločincu ali zlikovcu.... Vader je za njega GOSPOD... tole je pa mevža od zločinca in hudobneža...
balrog
# 15.12.2017 ob 23:14
Dobri komentarji. Berem komentarje, razmišljam in prišel sem do zaključka, da Poslednji Jedi pomeni dokončni obračun Disneyja z Lucasom. V Force Awakens je "Miki Miška", mislim Kylo Ren, torej "sin" pokončal svojega "očeta", kar je verjetno najbolj nesmiselna smrt v zgodovini Sci-Fija. Vendar pa je Disney ravno to hotel. Znebiti se Han Sola, ki ga ni več. Prav tako uničijo Republiko, prestolnico Coruscant in vse kar je bilo na njej, jedijevski izvršni svet, knjižnico, senat, vse. kar je tudi bilo precej nesmiselno. Ampak šlo je za Lucasovo mesto, kot je bil Han Solo Lucasov junak. In ni jih več. Novi red oziroma Prvi red je prispodoba za Disney, ki nikomur ne rabi polagati računov, tako bržkone nikoli ne bo razkrito, kako je sploh nastal ta novi red. V Poslednjem jediju se masaker nad Lucasom, "starim redom" in ostanki ostankov republike le še nadaljuje. Uničena je celotna poveljniška struktura upornikov, vse pomembne ladje, skupaj z Admiralom Gialom Ackbarjem, princess Leia je odšla sama, na koncu pa se Hanu Solu pridruži še Luke Skywalker, ki ga kar ugasnejo. Ubijejo tudi Snoka, ki je super močan, premetava vse okoli sebe, le svoje precej bizarne in trapaste smrti ne zmore predvideti, da Disneyju ne bi bilo treba preveč razlagati. Od stare trilogije ostanejo le še wookie Chewbacca, ter robota R2-D2 in C-3PO in ime franšize Star Wars. Družinska linija Skywalker z Lukom izumre, jedijev ni več in tudi sithov ni več. Disney je uradno pokončal vse, kar jih je vezalo na staro trilogijo.
camilion
# 16.12.2017 ob 10:31
Mislim, a je avtorica članka gledala kakšen del do zdaj? Disney je s tem filmom ubil Vojno zvezd. Če so prejšnji deli odstopali od ostalih filmov, je ta del postal zgolj povprečen hoolyoodski film. Že sama zgodba je narejena tako na instant, brez prave vsebine. Uporniki bežijo ves film, ker jim zmanjkuje goriva kao in si ne upajo it na svetlobno hitrost( sej ne da bi se porazdelili na več ladij in z njimi zapeljali na različne konce) V vesolju lahko preživiš brez maske in se s silo celo potegneš nazaj na ladjo. Wtf? Najmočnejša lika Snoka in Luka ubiješ tako enostavno, da bolj ne more bit. (zakaj Luke že umre?) Na silo delan humor, stranski liki kot Finn in Rose so v filmi zaradi politične korektnosti, ker drugače ne vem kakšna naj bi bla njuna vloga razen tega, da so s tem film podaljšali za pol ure. Ostalih stvari ne bi omenjal. Duh Vojne zvezd je ugasnil.

Pač instant film za instant družbo, ne pa za dolgoletne Star Wars fene.
aljaz26
# 15.12.2017 ob 11:26
Ženska, črnec in azijat, seveda good guys, proti zlobnem belcu.
windstorm
# 15.12.2017 ob 08:49
Poslednji SJW. Katastrofa!
AndY1
# 15.12.2017 ob 07:52
Rogue One > Force Awakens > The Last Jedi

(če ne vpletam originalne in prequel trilogije)

Rogue One je res legendaren film s fenomenalnim zaključkom Darth Vader-ja. Pravi Star Wars film.

Ko sem šel iz kina od The Last Jedi sem si rekel 'A to je to?'.
pero5
# 15.12.2017 ob 02:20
Jaz se strinjam z balrogom.

Po včerajšnjem ogledu filma smo se danes pogovarjali s kolegi in skupaj prišli do par strani neumnosti, ki bi zapisane zavzele precej več prostora, kot tale recenzija.
Snoke se je iz temačnega, skrivnostnega gospodarja prelevil v betežnega dedka.
Kylo je še vedno isti revež, kot v enki, nekaj bi ubijal, pa si ne upa, vmes ga pa vsak, ki ima 5 minut časa, vrti okoli prsta.
Šefica trooperjev s pokromano čelado tudi izpade neumna kot noč. Dejansko na temni strani ni enega pol sposobnega, vključno z glavnim kapitanom ladje, imajo pa ogromno orožja. To primerjat z Darth Vaderjem ali Sidiousom je naravnost smešno.
Vmes med filmom so scene, ki so same sebi namen, in človek se vpraša, kam so zabredli scenaristi. Jama zla, ki se izkaže za jamo ogledal, ki ne vsebuje NIČESAR? Joj joj... sem mogoče jaz zgrešil pomen?
Na koncu pa še otroci, ki kar za šalo uporabljajo silo, čeprav nimajo pojma kaj to je. Lepa.

Je film za pogledat, ni pa niti blizu kakšni dobri oceni. Sklopit glavo pa čimmanj razmišljat, ker drugače te lahko super woman, ki mrtva leta po vesolju, precej vrže iz tira.
DrKošarke
# 14.12.2017 ob 23:47
5- seriously? hahahaha
gispa
# 15.12.2017 ob 14:42
Sem fan Star Warsa že kar precej let. The Last Jedi mi sploh ni deloval kot Star Wars. Tudi, če The Force Awakens ni ravno bogve kaj, je vseeno deloval bolj Star Wars. Zamerim jim, da še danes ne vem kdo za vraga je Snoke. Model, ki je močan s Silo, vodja Prvega reda, skrivnosten, se v VII pojavi le kot hologram in je star preko 1000 let. Oni pa ga tako lahkotno ubijejo brez kakršnihkoli odgovorov. Zamerim jim razvoj lika Luka Skywalkerja. Eno izmed ikon in legend SW so spremenili v strahopetnega betežnega starca, ki jih sicer na koncu reši, a to ni Luke iz originalne trilogije. Njegova ''smrt'' se mi je zdela kar brez pomena. Čar Star Warsa (pa tudi mnogih drugih filmov) je bil vedno tudi razvoj likov. Saj v tem je poanta, da so filmi po epizodah. Všeč mi je bil samo razvoj Kylo Rena, ki pa g. Vadru vseeno ne seže do kolen in glede na trend nikoli ne bo. Po mojem mnenju sta največja badguya v zgodovini filma Vader in Joker. Tistemu, ki uspe preseči že samo enega od teh dveh, bo car.
Zmotilo me je tudi preveč humorja. Saj humor je bil vedno prisoten v SW, nikoli pa ni bil v ospredju, tako kot tu. Res kot kakšna slaba kopija epizode V, s to razliko, da ti ne pustijo nobenih ''cliff hangerjev''. Bom šel gledat še enkrat v kino, predvsem z namenom, da poskusim na film gledati malo drugače. Ker mi res ni všeč, da mi ni všeč...

Kaj bo v IX? Pitaj boga... Samo, če bodo tako nadaljevali mi bodo ubili filing. Nič, bom pa do konca življenja gledal epizode 1-6. :)
DLeagueStar
# 14.12.2017 ob 18:44
Zlocinec, ki cel film izgleda zalostno/zmedeno ni zlocinec. Sploh ne vzbuja strahu ampak te proti koncu filma ze prime, da bi sredi dvorane vstal in mu rekel naj se ze odloci.

Da je pa boljsi od Vaderja lahko napise pa samo nekdo, ki niti ne ve kaj je zlocinec in kaksen pomen ima v filmu.

Pri Vaderju se je vedelo, da je alfa in omega. Rena premaga vsak s 5 minut casa.

Tudi Rey so unicli. Kokr je bla punca besna v prvem delu in je furala cel film je tukaj cist medla in sele proti koncu dobis mal obcutka, da je zlo pomembna za zgodbo.
nanook
# 15.12.2017 ob 12:29
Cela recenzija se utaplja v res ekstremnem številu tujk - potem ti pa avtorica gre in napiše kvarnik. Spojler je.o te, Spojler !!! ;)
Bivši uporabnik
# 15.12.2017 ob 11:47
Tolko negativnih ocen že dolgo nisem bral na IMDBju. Kritiki tudi pokupljeni, ker še pred desetimi leti bi tak film raztrgali. Ni skrivnost, da na YT, včasih tudi na myspaceu umetno dvigali gledanost, na YT to počnejo še danes tako, da umetno dvigniti oceno pomeni večiko večjo gledanost kot pa, če bi film imel oceno 6.5 ali manj.
Vse to ne bi bilo očitno, če ne bi forumov ukinili tako, da zdaj samo še forsirajo svojo politiko.
To kar si ljudje mislijo več ni relevantno za njih, industrija dela samo še zase.
Alorius
# 14.12.2017 ob 19:10
Kar sep a filma tiče pa je no ja... raje bi videl da bi začeli delat filme iz časa Old Republica, z veliko jediji, ne pa tole kar gledamo.
hepimen
# 17.12.2017 ob 01:36
Ta film ne ve, kaj bi bil rad. Zabili so dve leti časa, da so naredili Disney zmazek. Kot je že nekdo prej napisal, je res manjala samo še Miki miška.

Luke Skywalker, car Sile, uničil Death star, možak premagal enega izmed najjačih Sith lordov, svojega fotra, postane betežen in vrže light saber čez ramo po bregu. Potem gre pomolzt neko vesoljsko kravo in ulovit ribo za večerjo.

Metroseksualec Adam se še vedno išče, še vedno doživlja krizo identitete. Nosi lično kromirano masko kot velik Vaderjev fan, v prejšnjem delu ga je sicer nabutala ena random gospodična, ki je prvič prijela za light saber, v tem delu se pa iz njega še en cel sequel delajo norca, čeprav je kao močan dark lord, ubije samega Snoka.

Snoka, supreme leaderja, bojda enega najmočnejših likov, strašnejšega od Vaderja, prej omenjeni metroseksualec dobi na finto in ga ubije. Kdo to je, ne izvemo, saj za zgodbo ni pomembno.

V film so po vzoru prejšnjega filma politično korektno poleg temnopoltega štorastega prebeglega stormtrooperja implementirali še Azijko, ki se v roku parih dni vanj na smrt zaljubi.

Cel film zavijajo v folijo kdo hudiča je Rey, kdo so njeni starši, ampak itak tega noben ne pove. Najbrž to skrivnost šparajo za 14. nadaljevanje Vojne zvezd.

Cel film bazira na "high speed chasu" dveh vesoljskih ladij, kjer tista zadaj čaka, da bo tisti spredaj zmanjkalo bencina. Tista zadaj ga ima sicer dovolj, ampak zakaj bi dali eno nižje, prišli bližje in tisto spredaj enostavno razstrelili?

Film svoje luknje v scenariju flika na račun ciničnega humorja, kot bi gledali Avengerje ali Ligo pravičnih. Pa to je Vojna zvezd, zaboga, ne Deadpool.

Lahko bi še nadaljeval, ampak kako za vraga ima lahko oceno -5 pa res ne vem, razen če se ocenjuje do 10...
Debely
# 16.12.2017 ob 12:45
Chewie je edini dojel za koj so DOBRI porgi, ki so še bolj tečna in nepotrebna bitja od "kultnega" Binksa.
moj komentar
# 15.12.2017 ob 00:04
Vse kar je novega izdelano na franšizo vojne zvezd, živi in se šlepa na slavi prvih treh delov.
Debely
# 16.12.2017 ob 12:43
Kylo mi je všeč, ker je eno tako nervozno/tečno bitje.
thorin19
# 16.12.2017 ob 11:34
Film sem si ogledal in ni slab. Sem velik ljubitelj Vojne zvezd že od mladih let, strinjam se, da je najslabši film v seriji 1. del (Phantom Menace), vse ostalo, vključno s 7. delom pa mi je ok, kljub temu, da ne doseže originalne trilogije.

/ Spojlerji /
Strinjam se, da so nekateri deli Poslednjega jedija brez veze - izlet v kazino je v celoti proč vržen čas in tam sem se začel spraševati, zakaj je tega treba. Tudi Snokova zgodba je izgubljena, največja brezveznost pa je kapitanka Phasma, glede nje ni kaj komentirat. Ampak kot celota film ni slab.
Sploh pa kar se tiče Kylo Rena, se ne strinjam s predhodniki, da ni dober, lik je fantastičen. Fant res deluje kot zmeden najstnik, ki bi rad, ampak ne ve točno kaj bi rad in kako bi to dosegel. Ima sicer moč, da to doseže (karkoli že to je), ki pa mu nič ne pomaga, ker se a) ne more odločit ali b) še ni dovolj moder in zvit -> kar vodi v nove frustracije neizkušenega mladeniča. Za razliko od Darth Sidiousa, ki je natančno splaniral vse za desetletja naprej in mu je uspelo, in Anakina, ki ga je Darth Sidious nategnil kolikor je bil dolg in širok in je po mojem mnenju najbolj tragičen lik cele sage, je Kylo razklan, nesiguren, poln želje in preprosto premalo izkušen in preveč zaletav, da bi to uspešno izpeljal. Kljub vsej svoji moči je dejansko nemočen pri stvareh, ki mu največ pomenijo.
Kar se mene tiče, je Kylo Ren v prvih dveh delih deloval odlično. Kako bo naprej, kako se bo spremenil in ali ga bodo ubili v 9. delu ali bo preživel in bo antagonist tudi za naprej, bomo seveda videli, ampak po mojem mnenju gre za najboljši lik v teh dveh filmih (vse ostale tipe likov smo že videli v preteklih delih).
vinklj.kugla
# 14.12.2017 ob 22:51
holivudska bedastoča. ocena 5,5/10
mojcd
# 14.12.2017 ob 19:53
Film je fenomenalen! Gledal pa vem o cem govorim,spet so vrnili zgodbo tam kjer je bila v cetrtem delu!
jackm8
# 15.12.2017 ob 13:43
Ma meni sta bila zadnja dva čisto v redu. Za pogledati je, ni pa nekih presežkov. Enostavno, pa mi ne gredo v glavo ocene teh filmov. Ne samo tukaj, ampak na splošno. Enostavni fantazijski scifi s super junaki, brez kakršnih koli moralnih sporočili in z ogromno akcije. Ocenjevalci, pa kot bi jih obravnavali v posebni kategoriji. Povzdigujejo jih v zvezde, jim pripisujejo smešno dobre ocene, kot da bi bili na plačilni listi Miki Miške. Nekaj zadržka in sposobnosti, da se opazi pomanjkljivosti, bi pa že lahko imeli. Nenazadnje, kaj bi si ob tem remek delu potem zaslužil 2001? Dvajsetice?
slamuh
# 15.12.2017 ob 08:05
Super film.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 20:17
Film so na IMDB-ju fani raztrgali, kar vse pove. Verjetno so tudi ocene pokupljene. Zdaj vem zakaj so ukinili forume.
Ramus
# 14.12.2017 ob 19:14
Sem nehal gledati,... žal sem si pogledal tisto katastrofo po Jedijevi vrnitvi in bil globoko razočaran. Hudo zmeden najstnik ala Adrijan Krt pač ne more biti Darth Vader,... Že Anakina so povsem zafurali v drugem in tretjem delu. V zadnji triadi vojne zvezd je pravzaprav omembe vreden samo Darth Maul, vse ostalo je bolj borno,... Vojna zvezd se pravzaprav konča z Jedijevo vrnitvijo in to je to,...

Vse ostalo pa izgleda, kot da bo na sceno vsak trenutek skočila Miki Miška s svetlobnim mečem in nabutala "glavnega zlikovca" ki to ni,...
mth213
# 16.12.2017 ob 23:18
Meni osebno ni všeč kar so naredili iz Skywalkerja. Nasploh pa tudi verjetno govorim v vseh "navadnih" ljubiteljev SW, da bi veliko raje videli večje vloge originalnih igralcev in da bi ta tranzicija iz Skywalker sage potekala počasneje. Tudi mi ni všeč kaj so naredili z Han Solom. Če je že moral umreti bi moral umreti ob boku Lee in Luka, ne pa Rey in Finna, ki ga skorajda nista poznala.
tocco
# 15.12.2017 ob 15:30
Za mene so z likom naslednika darth vederja zabredl. Fant deluje kot permisivni otrok.
Mitko
# 15.12.2017 ob 09:35
Groza, kaj vse pride ven.
BaSiLiuS
# 15.12.2017 ob 09:14
Film je definitivno za pogledat v kinu, ni 11 od 10 ampak tako slabo pa spet ni.
trac
# 15.12.2017 ob 08:26
Film se vleče. Saj ni za pričakovati, samo osnovne trilogije ne bodo več dosegli. In Vader-ja ne more nihče nadomestiti.
vox14
# 15.12.2017 ob 08:17
Ljubitelji sage bodo uživali, je pa res da se malo vleče in se močno strinjam, da občasno zaide v nepotrebne stranske zaplete. V tej novi zgodbi sicer nisem opazil izrazitih odmikov od že preizkušenih star wars receptov. Glede tega sem malo razočaran, ker film ne ponuja veliko novega - klasika, obupan napad na premočnega nasprotnika in to 2x, nerazložljiva inkompetentnost prvega reda, ipd. No, glavna lika sta nekoliko bolj kompleksna.

Je pa lep, vizualno intenziven (sploh bitka v rdeči soli) in se ga zato splača gledat v kinu.
Atomsk
# 15.12.2017 ob 05:11
The Force Awakens of JJ Abramsa je bil šokantno slab film (žal).

The Last Jedi je mnogo boljši, v čisto drugi ligi. Morda res malce (pre)dolg in naporen za nekatere tiste manj zavzete ljubitelje (oz mlajše gledalce), ampak to je pač posledica dolge sage.

Priporočam!
oziris.va
# 14.12.2017 ob 18:06
Nisem še gledal, samo bral komentarje na raznih straneh in nekateri pravijo, da je najboljša točka filma ravno lik, ki ga igra Adam Driver.
EMU
# 15.12.2017 ob 13:48
Sila se prebuja me je razočaral, zato tokrat nisem pričakoval nič več... Potem sem bil pa pozitivno presenečen. Popolnoma gledljiv, celo z nekaj dobrimi trenutki, in kakih 20 minut predolg, čeprav sem med gledanjem izgubil občutek za trajanje. Kot celota pa ta film ne more, in niti najbrž noben film te franšize ne bo več presegel vtisa, ki ga je naredila prva trilogija.
Na srečo pa redkimi prebliski tolaži nas, stare fane in ohranja vero v to, da se bo nekoč spet obrnilo na bolje. Realnosti navkljub. Prav tako, kot v galaksiji, daleč, daleč proč.
WyattEarp
# 15.12.2017 ob 10:58
avtorica piše o neki zagonetki. kaj je to? mislim, da obstaja slovenska beseda za ta izraz... Žalostno.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 19:36
"Sem nehal gledati,... žal sem si pogledal tisto katastrofo po Jedijevi vrnitvi in bil globoko razočaran. Hudo zmeden najstnik ala Adrijan Krt pač ne more biti Darth Vader,... Že Anakina so povsem zafurali v drugem in tretjem delu. V zadnji triadi vojne zvezd je pravzaprav omembe vreden samo Darth Maul, vse ostalo je bolj borno,... Vojna zvezd se pravzaprav konča z Jedijevo vrnitvijo in to je to,...

Vse ostalo pa izgleda, kot da bo na sceno vsak trenutek skočila Miki Miška s svetlobnim mečem in nabutala "glavnega zlikovca" ki to ni,.."

Točno to. Samo nepoznavalec filmov lahko tej CGI fešti da tako visoko oceno.
Prvi film " A new hope" in "The Empire strikes back" sta bila za tiste čase noro napredna in sta iz tehničnega vidika revolucionirala snemanje sci fi filmov.
Ta dva si res zaslužita petko, ker sta enostavno originalna v vseh pogledih.
Ta nova disney trilogija enostavno ni prinesla ttakšnega "Wow" faktorja, ker je že vse videno, da ne goviromo o utrujenih znicanih likih in scenariju, ki v bistvu samo jemlje iz stare trilogije.
Še nekaj, stara trilogija je bila zabavna, čutil si kot, da si z njimi na nekem epskem potovanju, medtem, ko nova trilogija pluje v nekih wannabe mračnih vodah po stilu Nolanovega Batmana.
xskip
# 14.12.2017 ob 18:25
Film je v 4K.
Seveda SAMO v nekaj dvoranah po SLO.
V Ljubljani, Kolosej, samo dvorana 7.
Film pa cool. Ok recenzija.
Rugess Nome
# 26.12.2017 ob 14:28
slab film, zelo sem razočaran. zelo predvidljiva zgodba kjer good guysi vedno zmagajo. že uvod je patetičen in nakazuje v kateri smeri se bo film razvijal. en samcat pilot razstreli vse tope na najmočnejši vesoljski ladji, kljub tie fighterjem in spremljevalnim ladjam... potem jo valda razstrelijo, medtem ko si ostalo ladjevje praska mednožje.

tipična disney risanka
hepimen
# 17.12.2017 ob 22:17
Očitno pa ste preveč zaposleni s vehamentnim pametovanjem in pljuvanjem po filmu, ki ga v svoji zaplankanosti/omejenosti očitno sploh ne razumete.

Očitno si tudi ti preveč zaposlen z vehementnim pametovanjem.
balrog
# 17.12.2017 ob 21:59
Miki Miški aka Disney je ubila lepoto in magičnost Vojne zvezd. Konec je. To več ni to. Režiser Rian Johnson si očitno nikoli ni ogledal Vojne zvezd oziroma je izvorno Vojno zvezd sovražil, ker to, kar si je privoščil v tem "Poslednjem jediju", je mrcvarjenje pri živem telesu nas fenov, ki smo živeli in sanjali z Vojno zvezd. Zaslužimo si več. Najprej se mi je zadeva zdela smešna in sem se smejal ob ogledu filma nekim kobajagi foram, ampak zdaj se mi vse skupaj zdi strašno ponižujoče do spomina na pokojno Carrie Fisher, ki jo je režiser spremenil v nekakšno haripoterjevsko čarovnico. Pustite jo pri miru. Zasluži si več, kot to norčevanje. Bodite pietetni. Umrla je med opravljanjem poklica, ki ga je imela rada. Zato si zasluži spoštljiv odnos, tudi zdaj, ko je več ni med nami. Ta film bi morali prepovedati, ker je obupno zanič in žaljiv, najprej do Leie, potem pa do Luka, Hana, Chewia, Dartha Vaderja, do vseh likov, ki so oblikovali ta domišljijski svet, ki je bil resničnejši od resničnosti same.. Luke je iz jedija postal nekakšen avatar v stilu Matrixa, še Yodo so oskrunili ter znova že mrtvega ubili oziroma spremenili v nekakšnega Zevsa, ki s strelami zaneti ogenj in zažge "jedijevsko drevo" in "tri jedijevske spise", čeprav so imeli jediji največjo knjižnico v vesolju. Disney je žaljiv do vseh fenov, ki jih je Vojna zvezd spremljala celotno življenje, ker je mislil, da bomo požrli to grozljivo skrunjenje Vojne zvezd. In vse skupaj je napihnjeno do skrajnosti s to disneyjevsko aroganco, a brez pravega razumevanja konteksta, vsebine in smisla. Grozljivo.
AndY1
# 15.12.2017 ob 09:31
Film je generični space SciFi s premnogo komedijskimi vložki.

Tisto vlečenje črev pobega upornikov, izguba časa s kazinojem (krneki), čisto nobene stvari ne izpeljejo tako, kot so si jo zadali - vse se jim sfiži.
Namesto, da bi Leo lepo umrli (imeli so lepo priložnost), je bilo krneki.
1970b
# 14.12.2017 ob 20:21
Že leta spremljamo dve vesoljski sagi, filme iz Vojne zvezd in Zvezdnih stez.

Meni precej bolj sedejo filmi iz Zvezdnih stez. Pri Vojni zvezd me moti pretirano moraliziranje o dobrem in zlu, mnogokrat prevelika kompleksnost brez pravega razloga in predvsem zelo dolgočasne (in predolge) bitke.
Kekec99
# 14.12.2017 ob 20:12
Bom počakal na 3D VR.
Grof_von_Baron
# 14.12.2017 ob 18:29
Še ena neumnost namenjena otrokom pod 13 let, ki jo bodo brez sramu gledali odrasli in iz tega delali nek bav bav.


pomeni premik k drugačnemu, manj testosteronskemu in bolj premišljenemu junaštvu, ki dividende izplača na daljši rok


Tole je pa vzrok visoke ocene. Če bi bili junaki moški bi dobil -3 maximum.
Ohms law
# 16.12.2017 ob 11:02
Film, ki bo najbolj všeč današnjim najstnikom. Tako kot tudi vse ostale epizode. Tudi v ostale epizode so se ljudje zaljubili, ko so bili še otroci ali najstniki. Sigurno se tudi v prvo trilogijo ni nobeden zaljubil pri 30+ letih. Všeč so jim postale, ko so bili mladi in to še zdaj nosijo v srcu ter znova in znova upajo, da bodo spet podoživeli tisto kar so takrat. Move on.
AndY1
# 15.12.2017 ob 09:36
Sicer pa komentarji na IMDB vse povejo: http://www.imdb.com/title/tt2527336/revi
ews?ref_=tt_urv
AndY1
# 15.12.2017 ob 09:34
/spoiler

V The Force Awakens je Snoke obetal kot res nekaj novega, misterioznega, da odkrijemo od kje je prišel in kdo je, tukaj pa zzzppp, pa ga ni več. Nič ne zvemo o njemu.
AndY1
# 15.12.2017 ob 07:54
Rogue One je še vedno najboljši Star Wars film of nove generacije. Pravi poklon originalni trilogiji.

Ko sem šel iz kina na predpremieri The Last Jedi-ja sem si rekel: 'A to je to?'.
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Ocenjujemo
link
Filmska recenzija: Sodnica
7
23. oktober 2018 ob 10:12 Sodnica se v drugi polovici iz moralizirajoče pridige o etičnih vprašanjih na zanimiv način prelevi v rahlo srhljivo dramo o zalezovanju, ki se bolj ukvarja z notranjim razkolom protagonistke kot pa ...
Več novic ...
Kazalo