Ernest Hemingway je na Kubi napisal nekaj svojih največjih romanov, kar okoli 3.000 dokumentov o njegovem delu in življenju na Kubi pa je v Havani ostalo do danes. Foto: J. F. Kennedy - Presidential Library and Museum
Ernest Hemingway je na Kubi napisal nekaj svojih največjih romanov, kar okoli 3.000 dokumentov o njegovem delu in življenju na Kubi pa je v Havani ostalo do danes. Foto: J. F. Kennedy - Presidential Library and Museum
J. D. Salinger
Veliki občudovalec Ernesta Hemingwaya je bil tudi J. D. Salinger. Foto: EPA

V skladu s sporazumom, ki sta ga leta 2002 podpisala kubanski Nacionalni svet za kulturno dediščino in ameriški Svet za raziskave v družboslovju, je bila realizirana digitalizacija okoli 3.000 do danes še neobjavljenih dokumentov ameriškega pisatelja Ernesta Hemingwaya, ki je precej časa preživel na Kubi in je tam tudi ustvarjal. Digitalizirani dokumenti, ki jih bo hranila Kennedyjeva knjižnica v Bostonu, bodo od 5. januarja na razpolago raziskovalcem, o projektu pa je Margarita Cruz, predsednica kubanskega Nacionalnega sveta za kulturno dediščino, dejala, da gre za primer, kako lahko intelektualci s Kube in iz Združenih držav dobro sodelujejo.

45 let ležanja v havanskem arhivu
Ada Rosa Alfonso, direktorica Hemingwayevega muzeja v Havani
, je o dokumentih dejala, da gre za praktično neobjavljene dokumente. Do zdaj je bilo znanih le nekaj dokumentov, ki so se znašli v knjigi Hemingway na Kubi, večina pa jih je več kot 45 let ležala v muzeju Finca La Vigia. Finca La Vidia je bilo Hemingwayevo posestvo, ki ga je zapustil leta 1960, njegovo posest pa je prevzela država, ki je že kmalu zatem na njem uredila Hemingwayev muzej. Finca La Vidia velja tudi za zadnji Hemingwayev dom - pisatelj je umrl julija 1961 -, tam pa je Nobelov nagrajenec leta 1954 med drugim napisal romane Zbogom orožje, Komu zvoni in Starec in morje.

J. D. Salinger - načelnik Hemingwayevih klubov oboževalcev
Dostopnost dokumentov o delu in življenju Ernesta Hemingwaya je velikega pomena, saj je le malo literatov, ki bi tako močno kot Hemingway zaznamovali književno ustvarjalnost 20. stoletja. Če samo omenimo misel pisatelja, ki je sicer napisal veliko manj kot Hemingway, ki pa ima kljub temu v ameriški sodobni literaturi status legende in ki je poleg tega še 1. januarja praznoval 90. rojstni dan, J. D. Salingerja. Salinger se je šaljivo imenoval za "nacionalnega predsednika Hemingwayevih klubov oboževalcev", obenem pa je dejal, da so bili pogovori, ki jih je imel s Hemingwayem, edine svetle in upanja polne minute v celi drugi svetovni vojni.

P. B.