50 Cent je lani v nekaj tednih z grozljivo dieto za film tudi izgubil 25 kilogramov. Foto:
50 Cent je lani v nekaj tednih z grozljivo dieto za film tudi izgubil 25 kilogramov. Foto:

Nigerijski pisateljski velikan, 80-letni Chinua Achebe je dosegel, da se je raper moral odpovedati že izbranemu naslovu svojega novega filma. Fraza Things Fall Apart je namreč, kot je izpostavil Achebe, že "zasedena" - tako je namreč naslov slavnemu nigerijskemu romanu v angleškem jeziku, ki so ga po svetu prodali v osemmilijonski nakladi in v katerem Achebe popisuje nasprotja med kulturo domorodcev in kulturo, ki so jo s seboj prinesli britanski kolonizatorji v 17. stoletju. (Things Fall Apart je prvi roman, ki se tovrstne teme in kolonializma na splošno loteva s perspektive domorodca.)

Vsega tega 50 Cent na žalost ni vedel. Večino lanskega leta je namreč prebil na snemanju filma z enakim naslovom, zgodbe o igralcu ameriškega nogometa, ki zboli za rakom. "To je projekt, ki sem ga napisal, produciral in financiral sam," se je lani pohvalil novinarjem. Režijo je zaupal Mariu Van Peeblesu, film je premiero že doživel (marca na festivalu v Miamiju), v splošno distribucijo pa bi moral priti kmalu.

Milijon dolarjev? Žaljiva ponudba
Čeprav je "Fiddyjev" projekt tako rekoč že v ciljni areni, pa svojega prvotnega naslova ne bo mogel obdržati. Potem ko so z njim v stik stopili Achebejevi odvetniki, je menda ponudil milijon dolarjev, da bi naslov lahko obdržal. Pisatelj je to vzel za žalitev. "Roman s tem naslovom je prvič izšel leta 1958, 17 let, preden je bil 50 Cent sploh rojen," so njegovi ljudje zapisali v odgovoru. "Velja za eno najbolj branih del sodobne afriške literature in naslova ne bi prodali niti za milijardo dolarjev." Film zdaj nosi naslov All Things Fall Apart.