Dnevnik Ane Frank je izšel leta 1947, od takrat so ga prevedli v 67 jezikov. Foto: EPA
Dnevnik Ane Frank je izšel leta 1947, od takrat so ga prevedli v 67 jezikov. Foto: EPA

Po najnovejših izsledkih je Ana Frank, mlada Judinja, katere dnevnik o skrivanju pred nacistično oblastjo je ena najbolj pretresljivih zgodb o drugi svetovni vojni, umrla prej, kot je veljalo doslej.

Čeprav natančnega datuma smrti dekleta ni mogoče določiti, naj bi za tifusom umrla februarja, in ne marca 1945, je sporočila Fundacija Ane Frank.

Ana Frank, ki se je rodila 12. junija 1929 v Frankfurtu, je občutke, ko se je z družino od 12. junija 1942 do 4. avgusta 1944 skrivala v skrivnem prizidku v Amsterdamu, opisala v dnevniku.

Potem ko so njihovo skrivališče odkrili, so Ano sprva poslali v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz, nato pa so jo skupaj s sestro Margot premestili v taborišče Bergen-Belsen, kjer je februarja 1945 umrla zaradi tifusa.

Po dosedanjih podatkih naj bi dekleti umrli marca 1945. A za tifusom sta zboleli na začetku februarja 1945, po pojasnilih nizozemskega ministrstva za zdravje pa je večina ljudi od pojava prvih simptomov tifusa umrla v 12 dneh.

Fundacija navaja, da točnega datuma smrti deklet ni mogoče določiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dnevnik so prevedli v 67 jezikov
Družinska prijateljica Miep Gies je Anin dnevnik shranila in ga po vojni dala njenemu očetu Ottu, ki je edini od družine preživel in se po vojni vrnil v Amsterdam. Ana si je želela, da bi bili njeni zapisi enkrat objavljeni, zato jih je Otto po njeni smrti uredil in leta 1947 je bila na policah že prva izdaja. Dnevnik Ane Frank je priljubljeno in dobro poznano delo povsod po svetu, saj je preveden v 67 jezikov.